Mam ogromną prośbę... Czy ktoś z Was, mógłby mi przetłumaczyć pare tekstów? Mam zrobić projekt na angielski o Nowej Zelandii, a że w tłumaczeniu dobra nie jestem to proszę Was. To oczywiście jeśli będziecie mieli czas i ochotę... Jeśli nie - zrozumiem

Z góry dzięki.
Podział administracyjny: Terytorium Nowej Zelandii dzieli się na 16 regionów oraz miasta i okręgi. Wyspy Chatham stanowią oddzielny okręg, niewłączony do żadnego regionu. Tokelau jest autonomiczną wyspą, prawnie należącą do Dominium Nowej Zelandii.
Historia: Do ok. 1000 roku Nowa Zelandia była bezludna aż zaczęli przypływać z wysp Oceanii i osiedlać się Maorysi. Najpierw zasiedlili Wyspę Północną a potem następne. Europejskim odkrywcą wysp był holenderski podróżnik Abel Tasman w 1642, który przy próbie wysadzenia załogi na zachodnim wybrzeżu został zaatakowany przez krajowców co skończyło się śmiercią czterech ludzi. Po tym wydarzeniu odpłynął. Kolonizacja zaczęła się po 127 latach, kiedy w 1769 została ponownie odkryta przez brytyjskiego podróżnika i odkrywcę Jamesa Cooka. Początki pierwsze kilkadziesiąt lat to czas konfliktów między Maorysami a brytyjskimi kolonizatorami. Dopiero 6 lutego 1840 podpisano porozumienie pomiędzy 500 przywódcami maoryskich plemion a reprezentacją brytyjskiej korony. Był to "Traktat Waitangi", uważany przez historyków za dokument tworzący Nową Zelandię. Na pamiątkę tamtego wydarzenia co roku w dniu 6 lutego obchodzi się święto narodowe "Waitangi Day". Jednak podpisanie porozumienia nie zakończyło sporów między Maorysami a Europejczykami i dochodziło do wielu zbrojnych potyczek. Potyczki te w II połowie XIX wieku przekształciły się w dwie krwawe wojny przegrane przez Maorysów.
Od 1856 Nowa Zelandia miała własny rząd w ramach brytyjskiej kolonii. W 1907 uzyskała status dominium a od 1947 stała się w pełni niepodległym krajem.
Przemysł: Dominującymi gałęziami przemysłu Nowej Zelandii są: przemysł spożywczy, elektromaszynowy i drzewno-papierniczy oraz chemiczny.
Rolnictwo: Rolnictwo Nowej Zelandii to przede wszystkim duże, towarowe gospodarstwa z dużym udziałem użytków zielonych w powierzchni użytków rolnych oraz wysoką mechanizacją prac. Łąki i pastwiska zajmują około 44% powierzchni kraju, na grunty orne i sady przypada zaledwie 1,5%; stąd rolnictwo jest nastawione na chów zwierząt. Najstarszą i najlepiej rozwiniętą gałęzią rolnictwa jest chów owiec (około 5% pogłowia światowego). Został on spopularyzowany w całym kraju. Ważne miejsce ma też hodowla bydła, nieco mniejsze hodowla koni, które są wykorzystywane do celów rekreacyjnych i sportowych.