MotoNews.pl
10 Chcę sam założyć gaz (144760/0) - NT

Chcę sam założyć gaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam mazdę 626 2,0 16 zaworowy na allegro znalazłem instalację stag 200 listwę valteki reduktor kme silwer nowa za1400zl czy to jest dobra instalacja jak nie to jaka i gdze można kupić

Na temat instalacji niewiele mogę powiedzieć, natomiast co do kwestii samodzielnego montażu, to czy pomyślałeś o tym kto Ci podbije homologację i świadectwo montażu? U gazownika będziesz pewnie musiał zabulić tyle co za montaż (może trochę mniej), a w razie późniejszych problemów pretensje możesz mieć tylko do siebie (brak gwarancji). Aha i jak już się zdecydujesz jednak na taką operację to z daleka od ludzi, bo jak zrobisz bum to co najwyżej siebie wywalisz w kosmos .

Cytat:
2006-05-02 11:56:18, Danek pisze:
Na temat instalacji niewiele mogę powiedzieć, natomiast co do kwestii samodzielnego montażu, to czy pomyślałeś o tym kto Ci podbije homologację i świadectwo montażu? U gazownika będziesz pewnie musiał zabulić tyle co za montaż (może trochę mniej), a w razie późniejszych problemów pretensje możesz mieć tylko do siebie (brak gwarancji). Aha i jak już się zdecydujesz jednak na taką operację to z daleka od ludzi, bo jak zrobisz bum to co najwyżej siebie wywalisz w kosmos .

Nic dodać ,nic ująć

Na allegro widziałem homologacje za 150PLN, jeśli chodzi o sam pomysł: no comments...

Sześć lat temu miałem założony gaz przez serwis po miesiącu wystrzelił i pad przepływomierz musiałem sam na własne koszta naprawić nic nie pomogła gwarancja . Sam przeprowadzilem modernizacje gazu i jezdziłem bez problemu. Nie potrzebna mi homologacja.

[ wiadomość edytowana przez: leszekpiotrek dnia 2006-05-02 15:26:08 ]

Ciekawe jak se poradzisz z badaniami technicznymi homologacją i w końcu wpisaniem instalacji do dowodu rejestracyjnego.Weż jeszcze pod uwage montaż i regulacje metodą prób i błędów.Pamiętaj że to może być tylko pozorna oszczędność.Jak masz jakąś instalacje na oku i nie ma żadnych przeszkód żeby ją zamontować w twoim aucie to zapytaj sie ile za to wezmą w warsztacie z tego co wiem po swoich doświadczeniach to jak sie wbija gaz do dowodu to trzeba mieć fakture.Nie jest tak że ktoś wątpi w twoje zdolności i że zakładanie gazu to jakaś magia ale po co ryzykować , pamiętaj że wszystko sie zazembia kiedy cie polisja sprawdza albo jest wypadek.

Nie popieram pomysłu, ale z doświadczenia wiem, że jak na badaniach technicznych nie powie się, że jest to auto z gazem to się nawet nie pytają i robią badania jak do benzyny. Instalacje da się przeciez tak zamontować, że nie będzie się rzucać w oczy.
Tyle mojego zdania, ale lepiej dać to w ręce fachowcowi jaki by nie był, zawsze weźmie odpowiedzialność na siebie.

Cytat:
2006-05-03 19:08:49, luki266 pisze:
Instalacje da się przeciez tak zamontować, że nie będzie się rzucać w oczy.

Moze i da sie by nie rzucała się w oczy ale daleko chyba do uczynienia jej niewidzialnej - a taka musiałaby być aby pierwszy lepszy mechanik ją przeoczył a co dopiero gosc robiący badania techniczne - no chyba ze ze "nie będzie chciał zobaczyć" ale to juz inna sprawa.

Z tego co wyczytalem to kolega ma juz zalozony gaz i chce zmodernizowac instalacje na wtrysk gazu.Na przegladach jeszcze nikt mi nie sprawdzal czy mam zalozone to co figuruje w dokumentach homologacji.Co do samodzielnego montazu to jezeli ktos ma pojecie i wie co robi to nie bedzie problemow.

do autora wątku-Leszek
stag200 produkują w bialymstoku na 21 lipca
tam też montują instalacje z tym sterownikiem
osobiście nie zamontowalbym samodzielnie instalacji-trzeba też miec pojęcie o regulacji sekwencji- to nie II generacja no i oczywiscie gwarancja,zaoszczędzis 200 zł,a straiac można wiecej

podjedź na 21 lipca 64 i pogadaj

pzdr

jednak doszłem do wniosku i gaz zakłada mi firma specjalizująca się tym dzięki za rady.