Tweetery...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.Na samym początku chciałbym zaznaczyć że NIE BAWIĘ SIĘ W KONKRETNE CAR AUDIO ITP. Mam taką niecodzienną sytuację: Posiadam Citroena Berlingo w którym mam radyjko Kenwood KDC 3031 4x45W. Seryjnie mam tylko 2 miejsca na głośniki "pod przednią szybą" wielkości 10' i tam wstawiłem 2 Magnaty 60W. Z czasem stwierdziłem ze brakuje trochę basu- nie chodziło mi żeby auto "ryczało" ale żeby troche basu było słychać a że nie moge zająć bagażnika tubą lub skrzynią (nie możliwe w 100%) kupiłem na Allegro małą tubę 240W która idealnie wpasowała się pod siedzenie kierowcy (25cm wys. 40cm dł) Teraz wyszedł kolejny problem: pasażer z tyłu wogóle nie słyszy wysokich tonów tylko "buczenie" z tuby i chcę zapytać czy wstawienie Tweeterów na tył (chyba sie tego nie robi ) pomoże i czy nie zakłuci "równowagi" w graniu, dlatego że z tyłu nie ma miejsca na głośniki nie ma za zagłówkami półki a "pod szybami" za osłonką głębokość sięga AŻ 2cm !! Często się zdaża (3-4 razy /tydzien) ze tylnią kanapę wyrównuję z podłogo więc rozwiązania tylu rzeźbienie otworów wykluczam.
Pozdrawiam

tube spod siedzenia przeinstaluj do kufra gdzies z boku zeby nie wadziła i bedzie lepiej

no ale ona właśnie pod siedzeniem mi nie wadzi bo jeżeli bedzie gdzieś z boku to pasażer nie ma szans na położenie stóp na podłodze
W między czasie dowiedziałem się że tweetery z tyłu typowego głosu np męskiego nie wydadzą gdyż leci on juz od 180 Hz czyli bassowych czestotliwosci- a moim celem jest usłyszenie z tyłu głosu np męskiego słuchająć Wiadomości na RMF FM , ale nadal kombinuję ponieważ jeden Pan z firmy Sinuslive napisał mi maila że tweetery bez zwrotnic zabrzmią jak typowe głośniki średniotonowe a dopiero zwrotnica da mi czysty wysoki ton....Co o tym myślicie ????? Czy jest faktycznie możliwe uzyskać fajny LUDZKI GŁOS z tweeterów ?? (wykluczająć np takie firmy Hertz za 299 zł )

Cytat:
2006-06-26 17:35:51, coona pisze:
no ale ona właśnie pod siedzeniem mi nie wadzi bo jeżeli bedzie gdzieś z boku to pasażer nie ma szans na położenie stóp na podłodze W między czasie dowiedziałem się że tweetery z tyłu typowego głosu np męskiego nie wydadzą gdyż leci on juz od 180 Hz czyli bassowych czestotliwosci- a moim celem jest usłyszenie z tyłu głosu np męskiego słuchająć Wiadomości na RMF FM , ale nadal kombinuję ponieważ jeden Pan z firmy Sinuslive napisał mi maila że tweetery bez zwrotnic zabrzmią jak typowe głośniki średniotonowe a dopiero zwrotnica da mi czysty wysoki ton....Co o tym myślicie ????? Czy jest faktycznie możliwe uzyskać fajny LUDZKI GŁOS z tweeterów ?? (wykluczająć np takie firmy Hertz za 299 zł )

chodziło mi gdzies Z BOKU W BAGAŻNIKU, a co do tweterów głos usłyszysz ale przesterowany na wysokie czestotliwosci a przy tym mocno obnizysz ich zywotnosc.