| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2006-05-03 21:56:48 wysyłam ci schematy na majla (pdf-ki )
d. |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-05-03 21:57:27 NI ma tak prosto, w hujdajach montowano układ bocznikujący żarowkę żeby było ładowanie w przypadku gdy się przepali. Mimo wszystko sprawdzanie zacznij od żarówki ale to raczej nie jej wina. Posprawdzaj bezpieczniki, układ wzbudzania alternatora zabezpieczony jest w sumie 4. Do alternatora podłączona jest kostka na przewodzie czerwono żółtym powinien być cały czas +12V, na tym drugim powinien się pojawiać +12 po zapłonie (obwód przez żaróweczkę).
Jeżeli tymi przewodami dochodzi odpowiednie napięcie, wówczas problem leży po stronie alternatora. |
Kszoku HF MEMBER Hyundai Lantra Ostrowiec Świętokrzyski | 2006-05-16 13:15:34 witam
Miałem w swojej Latarynie podobną przypadłość. Kiedyś ruszyłem z piskiem kontrolka ładowania mi sie zapaliła, stanąłem, zgasiłem silnik, popatrzylem pod maske czy wszystko tam jest na swoim msc (pasek, kable), no i wszystko bylo ok. Ale kontrolka juz wiecej sie nie zapaliła nawet na zapłonie. Podskoczylem do elektryka, ten sprawdzil alternator i okazało sie że padł w nim jakiś "motylek" (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) wymienił z innego alternatora i wszystko było juz OK (robocizna razem z czescia kosztowała mnie 100 ale za tyle to mozna upolowac jakies używane alternatory - wiec jak kto woli). Ładowanie powróciło i kontrolka normanie sie zaczęła zachowywać - elektryk mowił że właśnie jak alternator pada na amen - tzn zero ładowania, to kontrolka nie musi sie palic (co dla mnie jakos nie jest do konca zrozumiale bo po to jest aby sie palic gdy nie ma ladowania). Moja propozycja - najpierw zanim zaczniesz sie bawic kabelkami sprawdz alternator, bo sprawdza sie bardzo łatwo - wystarczy miernik, odapalsz silnik i mierzysz na klemach a prad ładowania (o ile dobrze pamietam) powinien miec troche ponad 14V - Powodzenia
PS - kumpel w Astrze miał identyczną przypadłość (też nijaki motylek) wiec coś w tym jest że kontrolka nie swieci jak alternator nic nie daje
[ wiadomość edytowana przez: Kszoku dnia 2006-05-16 13:16:52 ] [ wiadomość edytowana przez: Kszoku dnia 2006-05-16 13:17:18 ] |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2006-05-17 09:32:21 |