Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() WPR2A05 fiat125p warszawa | 2005-05-20 20:14:20 Moze ktos wie .. moje autko niema sily isc mimo ze dostaje obroty czyli normalnie jak cisne gaz to obroty ida w gore a on nie jedzie tak jak terzeba czy wina moze byc zacisk na sprzegle... bo paliwo dostaje bo sa obroty... ratunku... ![]() |
![]() dr_przemek Miłośnik FSO FSO125p/Uno1.4i.e.S Warszawa - Bielany | 2005-05-20 20:18:03 Pewnie sprzegło sie ślizga - tarcza sprzegłowa do wymiany. |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-20 20:32:44 Uwielbiam takie tematy. Ratunku, pomocy... przy ani bladym ani zielonym pojęciu o budowie samochodu. Nie rozumiem takich ludzi. A sprawa jest prosta: albo stać Cię na mechanika i nie interesujesz się aspekatami techanicznymi samochodu, wiesz co najwyżej gdzie wlewa się paliwo oraz płyn do spryskiwaczy, albo nie stać Cię na mechanika - i wtedy diagnozujesz oraz naprawiasz samochód sam (w miarę swoich możliwości i dostępności narzędzi) , albo w końcu, nie posiadasz samochodu, bo jak się rozkraczy to będzie stał aż zgnije ze starości.
Jeśli się na aucie nie znasz, a nie stać Cię na mechaników, a jednak auto chcesz mieć, to wniosek z tego taki, że auta (jego budowy, sposobów napraw i eksploatacji) trzeba nauczyć się samemu. Więc na początek przynajmniej zerknąć do książek poświęconych aucie jaki się zamierza nabyć lub posiada. Odpowiadając jednak na postawione pytanie - zużyło Ci się sprzęgło: albo tarcza, albo docisk, albo oba elementy razem, co stwierdzić można dopiero po demontażu tych elementów. I radzę się trochę poduczyć o budowie auta i nie wyskakiwać z takimi rozbrajającymi pytaniami, bo generalnie wywoła to raczej marne współczucie lub pusty śmiech. |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2005-05-20 21:16:45 Mrozek - trochę za nerwowo do tego wszystkiego podchodzisz. ![]() WPR2A05 - może wystarczy odpuścić trochę linkę sprzęgła? Chociaż teraz, jak już sprzegiełko się poślizgało, to nie wiem czy nie jest przegrzane w całości. Ale to trzeba zweryfikować. Zacząć od popuszczenia linki a potem (jak nie pomoże, lub sprzęgło będzie działało dziwnie) dopiero wyrzucac skrzynię i zmieniać sprzęgło. |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-20 22:39:02 Luzik - ja się niczym nie denerwuję. Po prostu się dziwię takim gościom, że tacy się istnieją, ale ponoć takich nie sieją ![]() |
![]() Hubiszon Caro 1.6 GLE + LPG Radom | 2005-05-22 09:22:59
Rany, ale budowa samochodu i działanie podstawowych mechanizmów jest przerabiana na kursie z prawa jazdy !!! Jeśli ktoś przespał wykłady, albo kserował testy z odpowiedziami to już nie moja wina. Rozumiem że problem dzwonienia dochodzącego z obudowy skrzyni biegów, które ustaje po nacisnieciu pedału sprzęgła ... podczas swobodnego toczenia się ... (kolega Mebig) jest nietypowy i na kursie nikt o tym nie mówił. Ale hasło "silnik mi się kręci ale kółka to już jakby mniej - ratujcie" mocno podważa kwalifikacje kierowcy w ogóle. A tak w ogóle podoba mi się wątek: O wymianie paska rozrządu - trudne początki [ wiadomość edytowana przez: Hubiszon dnia 2005-05-22 09:32:59 ] |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-22 15:35:24
Dzięki Hubi - czyli jednak są jeszcze ludzie racjonalnie myślący. I to co napisał Hubiszon, dedykuję wszystkim tym którzy nie widzą w tym nic gorszącego. |
![]() berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2005-06-06 19:58:05 pODEPNE SIE POD WATEK.. PRZY RUSZANIU W MOIM GLE DZWIGNIA ZMIANY BIEGÓW ZACHOWUJE SIE DZIWNIE... ZACZYNA SKAKAC NA BOKI I LEKKO SZRPIE.... CO JEST GRANE?? DZIEJE SIE TAK TYLKO PRZY RUSZANIU Z JEDYNKI, POZNIEJ JEST NORMALNIE...EFEKT JEST JAK CZASAMI KOŁA BOKSUJĄ , WTEDY DZWIGNIA LUBI WŁASNIE TAK SKAKAC, ALE JESTEM PEWIEN ZE U MNIE NIE BOKASUJA.. RUSZAM BARDZO DELIKATNIE.. |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2005-06-06 20:02:01 U mnie jest podobnie, ale nic z tym nie robie. Na razie bardzo nie skacze, szarpie też niewiele i tylko jak wszystko jest mocno rozgrzane.
A objawy wskazują na albo zużytą tarczę sprzęgłową (a raczej tłumiki drgań skrętnych) albo na osłabiony docisk sprzęgła. Po drugie - nie krzycz tak ![]() |
![]() Grizli Miłośnik FSO Polonez Caro 1,6GLI Częstochowa | 2005-06-06 20:32:19
Niestety chyba uczyli na nowym kursie raczej tego nie ma |
![]() Hubiszon Caro 1.6 GLE + LPG Radom | 2005-06-09 16:22:20 Budowa samochodu jest obowiązkowa, nawet w testach egzaminacyjnych są pytania z budowy, np o czerwonej kontrolce ciśnienia oleju.
A zagadnienia są proste. Silnik, sprzęgło, skrzynia, hamulce, światła. Co do czego, w sam raz żeby się zorientować. Chyba że ktoś nie chce ... |
![]() rdt cinquecento nieruchome Radom | 2005-06-10 23:31:43 nic jednak nie pobije zakretki do silnika - nie wiem czy to czytalem tu czy na elektrodzie ale w kazdym razie :
przjezdza babeczka do serwisu i mowi ze zgubila pokretelko do silnika numer 710 i ze chce takowe kupic- panowie po dlugiej rozmowie nie mogac dojsc o co chodzi poprosili ją o narysowanie o co dokladnie jej chodzi po wyrysowaniu wyszlo : ksztalt normalnego korka z napisem OIL oczywiscie do gory "nogami" |
automatic | 2005-06-12 20:04:04 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-19 11:51:30 ] |
![]() berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2005-06-13 19:05:40
ALE PANOWIE DO RZECZY... ZADAŁEM PYTANIE I JEDNO CO SIE DOWOEDZIALEM TO ZE KTOS TEZ TAK MA I MA TO W DU**.. OCZEKUJE FACHOWEJ ODPOWIEDZI |
automatic | 2005-06-14 09:57:20 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-19 11:50:23 ] |
momik Miłośnik FSO Subaru Warszawa | 2005-06-14 10:15:33
A MOŻESZ PISAĆ DUŻYMI LITERAMI ? BO TE SŁABO WIDAĆ... |
![]() berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2005-06-14 20:48:59 AHAAAAAAAAA........no to weekend mam z głowy... dzienx |