MotoNews.pl

Czy to zimering

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich mam pytanko. wycieka mi olej ze skrzyni i niewiem czy to wina zimeringu jak samochod stoi to nie cieknie ale skrzynia jest mokra od niego caly czas boje sie ze tam juz nic niema tego oleju i niewiem jak to sprawdzic i czy jest to w jakis sposob odczuwalne podczas jazdy jak go niema. prosze o rade

P.S. mam olej Hipol 80 w 90 niewiem czy go moge wlac

Witam!
Wrzuć troche więcej namiarów na te wycieki, gdzie jest mokro? Czy z połaczenia z silnikiem, czy z wodzika od biegów, czy może gdzieś z okolic półosi? A może leci z filtra oleju i widać jakby leciało ze skrzyni.
Co do wycieków i braków w skrzyni to oczywiście nie będzie reguły ale niedawno wymieniałem simering wybieraka skrzyni biegów (kapało mi dość obficie), subiektywnie zauważyłem że jakby biegi mi gorzej wchodziły, zgrzytało lekko itp. Okazało się że po wykręceniu kontrolki olej wyleciał, czyli było go zbyt dużo. Spotkałem się z opinią że mechanicy wstrzykują olej w jakiś cudowny sposób tak by go było więcej niż zaleca np. książka WKŁ (2-3 mm poniżej kontrolki przy poziomo ustawionym pojeździe). Ja tak wykręciłem kontrolkę i zostałem oblany nadwyżką oleju (jakieś 100 - 150 ml). Zakupiłem sobie nawet literek oleju na ewentualną dolewkę okazało się że na próżno ale pamietam że miał oznaczenie W80.
Moze też lecieć simeringiem na wale, olej pojawia się wówczas na połączeniu skrzyni z silnikiem, ale jest to olej silnikowy, nie ubywa ci? Ten simering też u siebie kiedyś wymieniałem.
Napisz coś więcej jaki masz silnik itd.
Pozdrawiam.

R_O_Y dziek za podpowiedzi masz racje ubywa mi olej z silnika ale mysle ze go poprostu przepala a co do skrzyni to ciezko mi okresslic skad on leci jutro wleze pod auto i dokladnie napisze i zobacze cycz to olej silnikowy czy z skrzyni a silnik mam 1.4 z 91r kat mk5 pozdrawiam