MotoNews.pl

Lantra robi kangura

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem wczoraj po 30 kilometrach trasy silnik zaczoł tracić moc - kilkadziesiąt sekund normalnej jazdy potem szarpanie itd. obroty na luzie spadają do zera,dodam że w czasie tych ataków obrotomierz przekłamuje ok. 2000 w dół (tj.słyszę i czuję że silnik kręci 3000 a wskazówka obrotomierza drga w okolicach tysiąca ) ....piszcie może ktoś miał coś podobnego

ps. głupio organizować zlot hyu i jechać poldkiem

Przewody WN? Układ zapłonowy? Może coś z dolotem? koledze w nexii dwie świece się same poluzowały. Jak narazie nic innego mi nie przychodzi do głowy.

świece ok-czyste,brązowe ,doleje paliwa na innej stacji może woda?

Jakim autem to wszytsko jedno waże zebyście byli, co nie znaczy ze ... nie należy popatrzyć co lanterce dolega
Popatrz jak wiesz gdzie jest podpiety obrotomierz ... koledze keidyś tam sie obluzowało i miał problemy - niby w galancie ale ... to też podobna technologia
Co do wody - dolej paliwa i wlej taki preparat do wyciaagnia wody lub troszke denaturatu
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Misio

ja bym zaczął (i zapewne skończył) od sprawdzenia czujnika obrotów, nie wiem skąd obrotomierz bieże sygnał ale chyba z halla i na 90% on jest walnięty.

Witam, a ja bym sprawdzil czy wszystko z elektryka (napiecie) jest ok... mialem taki dziwny obajaw jak mi padal regulator napiecia, obrotomierz skakal a silnik potrafil szarpnac...

pozdrowienia

z tego co wiem to w swojej Lantrze nie masz czujnika Halla.
Sprawdź czujnik położenia wałka rozrządu.

nie wiem, ja mam lantre z silnikiem 1.6 g4cr i jest tam czujnik halla a jest to starszy model niż auto daara. Najprościej zrobić diagnoze komputerem ale nie ma pewności że coś pokaże.
PS
W tych autach często padają ecu tak więc może komputer poprostu się zepsuł.

[ wiadomość edytowana przez: damian-k dnia 2006-05-09 20:01:47 ]

A kable od swiec byly sprawdzane?? Wiem ze moze byc tak ze swiece sa OK a kable sa do wymiany

kable ok, masa silnika ok,sprawdze jeszcze ten pomysł na spadki napięcia (faktycznie miałem coś takiego w oplu , w końcu wyrzuciłem akumulator)czujnika położenia wałka rozrządu nie dam rady chyba sprawdzić ,zostaje diagnostyka kompa chyba ......

no i zdiagnozowali :sonda lambda........chmmm zobaczymy,zamówili jutro wymienią