Smrodek zbukłych jaj..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cos mi sie ostatnio pojawia srodek zbukłych jaj w samochodzie - szczegulnie jak mu pokaże gdzie sie obrotomierz kończy...

czy to aby nie jest zdychajacy katalizator??
a może cos z mieszanką (ale bylem ostatnio na regulacji)

chiba katalizatorek

Ja kiedys takie jaja wachalem w Skodzie 105 jak mi sie akumulator wylal Ale watpie zeby tu bylo to samo

Kiedyś jakiś specjalista wypowiadał się na ten temat w radiu.
Mówił coś że to dobrze świadczy o katalizatorze bo to znaczy że pracuje i że takie rzeczy pojawiają się zwłaszcza w nowych katalizatorach. Niestety bardzo źle świadczy to o benzynie bo oznacza to zbyt dużą zawartość siarki (nie mówił nic o LPG).

[ wiadomość edytowana przez: wacek99 dnia 2006-05-13 10:10:05 ]

Cytat:
2006-05-13 00:19:04, sweeper23 pisze:
cos mi sie ostatnio pojawia srodek zbukłych jaj w samochodzie - szczegulnie jak mu pokaże gdzie sie obrotomierz kończy... czy to aby nie jest zdychajacy katalizator?? a może cos z mieszanką (ale bylem ostatnio na regulacji)

w espero u mnie to nie występuje...
natomiast w nubirze mam to bardzo często jak szybciej jeżdzę....

ale czuję tylko gdy cofam

To chyba znaczy, że katalizator masz DOBRY

Cytat:
2006-05-13 00:19:04, sweeper23 pisze:
cos mi sie ostatnio pojawia srodek zbukłych jaj w samochodzie - szczegulnie jak mu pokaże gdzie sie obrotomierz kończy... czy to aby nie jest zdychajacy katalizator?? a może cos z mieszanką (ale bylem ostatnio na regulacji)

Generalnie mam to samo;] 164 tys przebiegu a katalizator nie byl wymieniany... Rdza go ostro bierze ale puki sie nie rozpadnie bedzie smigal... W sumie tez podejrzewam wlasnie kat o ten smrod albo stary plyn chlodniczy moze tez wydawac taki smrodek...;]

U mnie w Toyce czasem sie pojawia taki smrodek, zazwyczaj bo bardzo szybkiej jeździe i nagłym zatrzymaniu.

Ponoć to objaw właściwego działania katalizatora.
Zazwyczaj objawia się to przy wysokich temp. zewnętrznych.
W Espero miałem to samo.

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2006-05-13 20:11:49 ]

JA SŁYSZAŁEM, ŻE TO DLATEGO ŻE DODAJĄ AMONIAKU DO GAZU ALE NIE WIEM CY TO PRAWDA,
W MOIM ESPERAKU TEŻ CZASEM ZALECI TEN "ZAPASZEK" ALE TYLO WTEDY JAK MU DAM PO GARACH.

i ja mam to samo

Ludzie!!! Trochę higieny i problem zniknie

U mnie też kiedyś występował taki sam problem. Problem rozwiązałem usuwając jajko spod fotela pasażera - wypadło z zakupów żony. Woziłem je pewnie ok 3-4 tyg i było tylko pęknięte.

Cytat:
2006-05-16 07:05:53, AsterixGal pisze:
U mnie też kiedyś występował taki sam problem. Problem rozwiązałem usuwając jajko spod fotela pasażera - wypadło z zakupów żony. Woziłem je pewnie ok 3-4 tyg i było tylko pęknięte.

....

a wszyscy tylko ...katalizator, katalizator, katalizator ....

ZTCW to jest siarkowodór który występuje w spalinach w przypadku jazdy na zasiarczonym paliwie...

miałem to samo i po wymianie przewodu giętkiego zelżał a teraz po regulacji i wymianie kompa od gazu od 7 m-cy nic