Modyfikacja dolot wylot

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
orientuje sie moze ktos jaka moze miec maksymalnie srednice uklad dolotowy i wylotowy w mk6??
Bo z tego co wiem nie mozna sobie dawac tak jak to sie czlowiekowi podoba grubosci rur na dolot i wylot no i jesli sie dolot robi to wylot rowniez jesli sie chce miec tego efekt jak nalezy bez strat na eksploatacji a odczuciu wrostu mocy. Bez dwoch zdan musi byc wywlony kolektor przelotowy tlumik posredni no i tlumik koncowy 2 lub 3 komorowy tylko tez istotne z jakiej grubosi wejsciem jesli ktos posiada info jaka ma byc srednica rur dolotu i wylotu bede wdziczby bo wiem ze jesli zle spasuje to albo komp zacvznie awaryjnie pracowac albo spadnie wrecz moc silnika lub w najgorszym wypadku mozna go poprostu uszkodzic wiec pomozcie jesli ktos posiada takie dane. Bo liczenia samemu jednak jest troszke jak by czlowiek sam chcial bezpiecznie dobrac
Pozdro i z gory dzieki

jak na priv

proponuje skontaktować się z MG Motorsport
telefon: +48 0 501 541 698

proponuje ci zapoznac się z modyfikacją układu dolotowego i wylotowego dla samochodów z silnikiem szybkossącym [turbo] z tego co się orintuje to srednica rury [całego wydechu] jest około 1,5'' cala z przelotowym tłumikiem środkowym i końcowym, wyszlifowany kolektor wydechowy, oczywiście co do katalizatora to: odpada. najlepiej napisz o info do jakiejś porządnej firmy tuningowej np Świątek tunning z Bydgoszczy, ja sie u nich gościłem! co do wzrostu mocy to jakieś od 5 do 8hp! dolot też musi byc robiony wg parametrów silnika! POZDRAWIAM

tu jest kilka pomocnych wzorów link można samemu poprubować wyliczyć

Co do ukladu wylotowego to zalezy od pojemnosci silnika!!
POjemnosci:
0.9-1.1 l -35-40mm
1.2-1.3l -40-42mm
1.3-1.6l -42-43 (45 przy mocy poswyzszanej)
1.6-2.0l -43-50mm(54 przy mocy podwyrzszonej)
Oczywiscie srednica wewnerzna rury!!
Takie wymiary powinny byc do kolektora lub katalizatora za tym wymiary te moga byc wieksze do 7mm. To sa najbardziej korzystne wymiary wylotu potwierdzone oczywiscie wieloma probami naukowymi!! przy takich wymiarach uzyskuje sie najlepsze wyniki!!
Pozdr.

wcale te wymiary nie sa najlepsze... sportowy kolektor do silnika 1,3 endura-e konczy sie wydechem 2" czyli 50,8mm wiec nie miesci sie w granicach które podałes.