| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
midget TOYOTA DRIVER Carina E Opole | 2006-05-14 22:54:52 no wlasnie problem w tym ,ze to auto z komisu i nie wiem co bylo wlane. A co do kompresji, to mam nadzieje ze jest ok, bo autko zwawo reaguje na deptanie w pedal. A moze to bledne zalozenie?? |
midget TOYOTA DRIVER Carina E Opole | 2006-05-14 22:56:09 jak wracalem do domu to dolalem lotos mineral. bo bylo ponizej minimum |
Suchy (M) TOYOTA SPAMER Yaris, Carina i Aven ... SPAM | 2006-05-15 11:30:06 w 4A-FE najczęściej przyczyną są własnie pierścienie
uszczelniacze tez swoje robia ale w minimalnym stopniu. a ja się ostatnio zastanawiałem czy w takich sytuacjach warto remontowac silnik czy może go wymienić teraz jest sporo carinek sprowadzanych z anglii i czasami można kupic taki silniczek za niezłe pieniądze tak więc myśle że to jest kwestia do zastanowienia |
marcin780 Łomza | 2006-05-15 15:25:30 Też miałem kiedyś Carinke 1.6 z 94 roku przebieg 250000 jak była sprzedawana i raczej niebyła kryginalny jak kupowałem i terz brała olej oloło litra na 5 tysięcy śmigałem na Mobili 10W40 a i na gazie oczywiście napoczątku chciałem coś z tym robić ale doszedłem do wniosku że trzeba doć se siana bo to niema sensu. samochodzik bezawaryjny tani w utrzymaniu i mało palił. Zawsze można dłubać ale po co na pierścienie wydasz pare set złotych i niema pewnośi że pomoże a tak rocznie wydasz na olej 60 zł ekstra i śmigasza. Ale decyzja zależy do Ciebie . A carinka to super autko. Pozdrawiam |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2006-05-15 16:38:38 Pojedz to mechanika, i jezeli to tylko pierscienie i uszczelniacze to chyba warto to zmienic, bo kupujac uzywany silnik znowu mozesz miec to samo |
sterciu T E L E T U B I Ś wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2006-05-15 18:17:20 moja tez bierze olej , tez ładnie potrafi dymka puscić z rury jak dam ostro w gaz , ale diagnoza mojego zaprzyjaznionego i bardzo dobrego wydaje mi sie mechanika brzmiała jednoznacznie ze uszczelnicze do wymiany na bank , co 200kkm w kazdym aucie powinno sie je wymienic bo jednak to jest guma i staje sie twarda jak kamień czasem i poprostu nie trzyma , sprawdzana była kompresja to wykluczył zeby które kolwiek pierścienie były do wymiany , faktycznie jak na auto z przebiegiem około 250kkm to kompreche miała zajefebistą , jak robilem w poldku remont i to ciasno go pasowałem (tłoki z cylindrami) to miał podobną mój ojciec ma przebieg koło 180kkm i od zmiany do zmiany nawet grama oleju nie dolewa a zmienia co 10kkm olej , przy zmianie po 10kkm to by musiał dolac moze z około 0,5l oleju ale jak wiadomo oleje tez sie potrafią utleniac jak juz popracują troche , ja swoją jezdze na Lotosie Semisyntetyku i w zaleznosci , raz co 2000km musze dolac jej troche a czesm z trasy wróce 300km i tez musze z 0,5l dolac a czasem ta samą trase robie i nic oleju nie ubywa , to mnie zawsze zastanawiało ale dałem sobie spokój z tym , jezdzi to jezdzi i juz , w serwisie mi powiedzieli ze moge drugie tyle km przejechac i nie ruszac silnika |
Grzesiek TOYOTA FRIEND ![]() Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2006-05-15 18:48:17 pojeździj, zobacz ile będzie brał, zrób trase, miasto,sprawdź jeśli będzie brał litr na 5 tys,to nieduzo-nie tykaj silnika chyba ze wyjdzie litr na tysiac,wtedy hmm, moim zdaniem wypadałoby zrobić |
Suchy (M) TOYOTA SPAMER Yaris, Carina i Aven ... SPAM | 2006-05-15 19:03:00
bo reaz jedziesz spokojnie a raz cisiniesz ile fabryka dała
przynajmniej tak jest u mnie np w zime jak się jeździ wolniej to oleju wcale nie dolewam a teraz..... |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2006-05-15 19:08:25
U mnie bylo tak ze jak jezdzilem w zimie po miescie to dolewalem moze raz na miesiac literka . Jak sie jechalo w trase np. 500km to pol litra trzeba bylo wlac , a tak mniej wiecej to moj 1.6 bral mi miedzy 1 - 1.5 litra /1000km .... smokus |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2006-05-16 07:20:32 Dolewaj i jeździj. |
sterciu T E L E T U B I Ś wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2006-05-16 16:41:53
ja zawsze jezdze w trasie spokojnie ile fabryka dała , mi te ubytki oleju nie dokuczają wcale od czasu do czasu tylko poziom musze sprawdzić , robie to raz na pare dni i jak potrzeba to dolewam troszke ![]() |
midget TOYOTA DRIVER Carina E Opole | 2006-05-16 17:02:30 wlasnie wczoraj zmienilem olej. Nakarmilem swoja Carinke Castrolem Mileage. Polecany do silnikow z durzym przebiegiem ze wzgledu na dodatki poprawiajace smarowanie i uszczelnianie. Ponoc tez zmniejsza zuzycie oleju. Zobaczymy. Dam znac za jakis czas. ![]() |
midget TOYOTA DRIVER Carina E Opole | 2006-05-16 17:12:20 wlasnie wczoraj zmienilem olej. Nakarmilem swoja Carinke Castrolem Mileage. Polecany do silnikow z durzym przebiegiem ze wzgledu na dodatki poprawiajace smarowanie i uszczelnianie. Ponoc tez zmniejsza zuzycie oleju. Zobaczymy. Dam znac za jakis czas. ![]() |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2006-05-16 17:15:23
Owszem , mi troche spadlo zuzycie na tym oleju, polecam |
![]() avensis1999x1600 Białystok | 2006-05-19 20:22:31
Instrukcja Toyoty podaje, że olej bierze wodę i wtedy go przybywa. Woda odparowuje w trasie. Kiedy robisz trasy jedną po drugiej to wody już nie ma w oleju i ubywa go wolniej. Stare powiedzenie mówi, że kto smaruje ten jedze, a olej jest tani ![]() |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2006-05-19 20:33:54 Jak bym chcial jezdzic na oleju to bym kupil Trabanta |
midget TOYOTA DRIVER Carina E Opole | 2006-05-19 20:47:39 mój teść też twierdzi, że dopóki się koła kręcą to jest OK, ale on jeździ traktorem
Mimo takiego podejścia jest git- robi pierwszorzędną flaszkę |