| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2006-05-06 00:08:04 |
sebasl Carina E Liftback Czerwonak | 2006-05-08 11:25:50
To jest tylko za czujnik, dali my wydruk z ich EPC i tam jest taka cena.
ASO może stosować zamienniki do napraw pogwarancyjnych i chętnie to robią - znam to z własnego doświadczenia. Napisałem do nich i dostałem długą odpowiedź - przypuszczam, że to "gotowiec". Najpierw był wywód na wyższością części oryginalnych , a na końcu pytanie czy mają zamówić czujnik w Boschu.
W przypadku tego czujnika to ten "zamiennik" jest dokładnie tym samym elementem, to Bosch robi dla Toyoty te czujniki i wiele innych rzeczy. Oczywiście pan z ASO wyjaśniał mi, że gdy element oznaczony "Toyota genuine part" po zamontowaniu będzie źle funkjonował to ASO zakłada nowy na własny koszt. Ale w tym przypadku gby cena czujnika od Boscha jest niższa o ponad 200zł to nawet gdy będzie trzeba ponownie go wymieniać nie zapłacę więcej niż za oryginalny - jedynie będę musiał ponownie odwiedzić serwis. pozdrawiam |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2006-05-08 18:01:47
Kurde, o tym nie pomyślałem
Może to dlatego w katalogu Bosch'a te czujniki są dopiero od '96 ?
Ale cholera nie wydaje mi się, żeby to aż tak się różniło od Denso. Wkładałem kiedyś mój alternator (Denso) do kumpla angielki z tym samym silnikiem i pasował jak ulał. Nawet wtyczka była identyczna. Prawdopodobnie czujniki będą takie same, przynajmniej rozmiarami. Mogą się różnić parmetrami elektrycznymi aczkolwiek też raczej nie. sebasl: Ty masz angielską czy japońską ? Pozdro. |
sebasl Carina E Liftback Czerwonak | 2006-05-09 10:21:27
Moja jest z UK '97 rok, chyba jedna z ostatnich
Jak byłem a ASO to panowie między sobą wymienili pytanie czy to jest Bosch czy Denso. Wtedy nie wiedziałem w czym może być problem, ale wydaje mi się , że po stwierdzeniu, że Bosch to padły słowa "nie będzie problemu" - ale nie wiem o co mogło chodzić. Jednak pojadę do ASO, podjęli się założenia czujnika od Bosch'a.
pozdrawiam |
sebasl Carina E Liftback Czerwonak | 2006-05-15 08:13:58 Już jestem po wizycie w ASO. Został założony czujnik Bosch'a, zapłaciłem w sumie 512zl z czego 85zl to koszt robocizny. Do tego, nie musiałem czekać, dostałem auto zastępcze i mogłem w tym czasie jechać do pracy .
dziekuje wam za porady i pozdrawiam PS. w katalogu cena detaliczna brutton tego czujnika to 457zl a w ASO policzono mi 427zl więc sami widzicie, że w tym przypadku wizyta w ASO nie jest tak kosztowna. |
profesorr TOYOTA DRIVER landcruiser ,coro ... okolice brzeska | 2006-05-15 08:21:59 faktycznie okazja pozdrowienia |
piwalek Carina E Sportswagon Kraków | 2006-05-15 09:31:55
Witam Szkoda że nie zrobiłeś fotki temu czujnikowi bo dalej nie wiadomo czy jest zamiennikiem DENSO. Chyba ze pytałeś w ASO czy można je zamieniać ? Pozdrawiam |
sebasl Carina E Liftback Czerwonak | 2006-05-16 10:04:42
Niestety nie pytałem się, ale pamiętam, że po zdiagnozowaniu, że padł czujnik to upewniali się czy jest to Bosch'a a nie Denso, więc z tego wnioskowałbym, że może być między nimi znacząca różnica. Pozdrawiam |
![]() avensis1999x1600 Białystok | 2006-05-19 20:56:15 Taki czujnik pada z 2 powodów. Albo się przepala, albo brudzi opiłkami rdzy i potem słabo widzi czy zębatka się obraca. Jeśli lampka ABS-u zapalała się po ruszeniu to znak, że to były opiłki, jaśli od razu to znaczy, że czujnik się spalił. Wiem z doświadczenia, że naprawy zawieszenia robi się wielkim młotkiem i wtedy mógł Ci się ten czujnik zabrudzić. Ja jeżdzę z wyłączonym ABS'em bo wolę jak się szybciej pojazd zatrzymuje. W instrukcji napisano, że ABS wydłuża drogę hamowania. |