| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
wojtektoma Miłośnik FSO PN Caro 1.4 GLI Łódź | 2006-05-10 16:49:23 Witam
Mam taki problem. Autko mi się dusi przy gwałtownym dodaniu gazu na jałowych obrotach. Podczas jazdy strasznie szarpie i dzieje się tak do około 2500 obr/min. Objawy te występują raczej po rozgrzaniu się silnika zarówno na gazie jak i na benzynie. Na benzynie jest to delikatniejsze ale również denerwujące. Proszę pomóżcie |
adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-10 16:57:12 Sprawdz te elementy:
1) katalizator (jak masz stary i przytkany to takie efekty moga wystepowac) 2) sonde lambda (choc tutaj silnik szwankowalby caly czas a nie ponizej pewnych rpm) 3) KOMPUTER!! (niestety ale to najbardziej awaryjna rzecz w Roverach, jest przyczyna wielu klopotow i zagwostek) Pozdrawiam adamdn [ wiadomość edytowana przez: adamdn dnia 2006-05-10 17:19:47 ] |
Lazik Miłośnik FSO CARO / TRUCK / KOMBI Kiełpino | 2006-05-10 17:10:58 Podobne objawy wystepuja przy uszkodzonej cewce zaplonowej, a tak przy okazji sprawdzilbym swiece i przewody WN
Adam z twoich punktow zostawilbym ewentualnie komputer, reszta na 100 % odpada Pozdro |
adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-10 17:18:22 OK - dlatego wymienilem wszystkie mozliwosci Mozna przebierac i wybierac...
Ale jak jeszcze raz przeczytalem to Lazik masz racje - przewody i swiece tez podpadaja... |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2006-05-10 17:55:05 obstawiam czujnik położenia wału ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2006-05-11 09:14:18 To i ja dołożę coś od siebie.
Nie zaczął więcej palić. Jakie świece. na zimnym nie ma problemów z pracą silnika. MOże czujnik temperatury płynnu szwankuje i silnik pracuje na lekkim ssaniu przez co moze go przylewać. Z drugiej strony skoro objawy są bardziej odczuwalne na gazie to faktycznie może coś z układem WN. W razie czego cewkę na podmianę można wziąźć z polda z elektronicznym zapłonem. Sam na takiej pomykam już chyba z rok czasu inarazie jest w miarę OK. Teraz mi przyszło do głowy że może potencjometr przepustnicy przerywa przez co komp głupieje z kątem zapłonu. W końcu to zwykły potencjometr i częsta praca w wąski mzakresie mozgła go "wypracować". Możliwości jest wiele począwszy od wymiany filtrów poprzez czójniki silnika, obwód WN na kompie skończywszy. Osobiście słyszałem tylko o jednym uszkodzeniu kompa w roverze (no może dwóch) ale może za mało śledze ten temat albo nie wszyscy mi mówią prawdę.... Jeszcze kilka pytań. Jaki przebieg auta i jaka instalacja gazowa?? Kiedy ostatnio zmieniane filtry powietrza, benzyny, gazu, świece kable Wn i koółka. |
wojtektoma Miłośnik FSO PN Caro 1.4 GLI Łódź | 2006-05-11 10:13:02 Przebieg to 125 tyś. Kable WN są ok świece też. Nie wiem kidy były wymieniane filtry ja jeszcze tego nie robiłem a instalacja gazowa to elpigaz. Objawy te pojawiły się nagle i to do tego podczas jazdy. |
adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-11 14:33:31
No to z tym uszkodzeniem kompa to rzeczywiscie malo slyszales Przypadkow ich uszkodzenia znam co najmniej kilkanascie... |
Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2006-05-11 14:47:37 Sorry za OT ale konkrety poproszę czym się objawiały itditp. Jak naprawa.....Bardzo mnie to interesi. |
AndrewS FSO 125p 1.4 GLI 16V ... Puławy | 2006-05-17 13:27:39 ja bym obstawial najbradziej lambde
a co do kompow, sledze grupe roverki.pl a tam jest kilkadziesiat jak nie wiecej takich kompow i tez slyszalem moze ze dwa przypadki faktycznej awarii kompa prawda jest taka ze pseudo mechanicy falowanie obortow traktuja jako awarie kompa |
adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-17 14:05:51
Czy to jakas aluzja?? Jezeli obroty skacza od 0 (slownie: zera) do 4500rpm a po wymianie kompa wszystyko wraca do normy to oczywiste jest ze komp nie sterowal przepustnica. Naprawa jest banalna ale za 100zl nie oplaca sie bawic... I nie koniecznie musza to byc tak duze skoki - w kazdym ze znanych mi kilkunastu przypadkow wadliwy byl komputer - prawdopodobna przyczyna - przegrzanie komputera i uszkodzenie elementow. Dlaczego?? Pojecia niestety nie mam... |
AndrewS FSO 125p 1.4 GLI 16V ... Puławy | 2006-05-17 14:22:34 zadna aluzja, chyba ze jestes mechanikiem to mogels to tak odebrac
a robiliscie reset pamieci adaptacyjnej kompa ?? u ojca rover nie trzymal obrotow po zrobieniu resetu pamieci problem natychmiast ustal to samo powinno sie zreszta rozbic po zamontowaniu innego kompa do samochodu sterownik musi sie nauczyc nowych parametrow i wpisac je do pamieci adaptacyjnej |
adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-17 14:27:32
1. mechanikiem nie jestem wiec wszystko ok
2. reset byl robiony wielokrotnie zgodnie ze sztuka resetowania i pomagalo na chwilke a pozniej juz wogole 3. kompy przekladane miedzy Caro i Atu nie wymagaja u mnie resetowania - jezdza tak samo dobrze (moc jest, obroty szybko spadaja bez zatrzymywania sie w okolicach 1500rpm, itd) |
wojtektoma Miłośnik FSO PN Caro 1.4 GLI Łódź | 2006-05-17 15:15:13 czujnik położenia wału, sonda lambda i komputer są ok. Mechanik powiedział że raczej jest to przepustnica. |
adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-17 15:40:41
To sie dopiero okaze....
Mechanik (z ASO) a nawet kilku twierdzilo ze u mnie uszkodzony byl system chlodzenia, czujnik polozenia walu i jeszcze kilka rzeczy a okazalo sie (w Piasecznie za .... zl - szkoda gadac) ze komputer... |
Lazik Miłośnik FSO CARO / TRUCK / KOMBI Kiełpino | 2006-05-17 22:32:39 Jezeli juz to potencjometr przepustnicy, a nie przepustnica ( pozdrowienia dla pana mechanika )
Sprawdzales cewke ? |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2006-05-17 22:44:11 Podlacze sie - moj roverek (1.6) rowniez ma podobna przypadlosc. Silnik dlawi sie przy 1500-2500rpm, zwlaszcza pod obciazeniem (np.plynne przyspieszanie z dwojki). Bez obciazenia, na postoju, problem nie wystepuje, silnik wkreca sie na obroty plynnie, lekko faluja wolne obroty. Nie ma znaczenia temperatura silnika.
Problem wystepowal od poczatku, po rozbiorce silnika zwiazanej z wymiana uszczelki glowicy, nic sie nie zmienilo. Rowniez podejrzewam wymienione przez Was elementy, ale ni wuja nie znam sie na "elektronicznych" samochodach i wszystko co bardziej zaawansowane od "elektronicznego" ukladu zaplonowego w Polonezie mnie przerasta
Od czego zaczac sprawdzanie i jak to uczynic majac na podoredziu jedynie miernik, a do klubowych fachowcow srednio 1700km? |
wojtektoma Miłośnik FSO PN Caro 1.4 GLI Łódź | 2006-05-17 22:59:27 Oczywiście że nie przepustnica a potencjometr. To mój błąd w wypowiedzi a nie mechanika. |
adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-18 01:14:06
Kabel jest - soft ciezko dostepny. Widzialem go kiedys i pewnie bym go znalazl ale trzebaby bylo od calego Klubu zrobic zrzutke |