NagrywarkaCD-RW nie działa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam niewile używaną nagrywarkę Liteon LTR 52327S 52/32/52 BOX.Przestała nagrywać i odtwarzać.Co może być przyczyną?.W ustawieniach wszystko jest ok.Czyżby laser już padł?A może tylko zanieczyszczenie optyki?Może ktoś coś poradzić?Bez rad kup sobie nową.Bo to wiem-to ostateczność.

sprawdzałeś na różnych rodzajach płyt???

sprawdź czy odtwarza jakąś oryginalną ( z srebrną powłoką) płytę CD

Przyczyną może być brudny laser, nie wiem, może spróbuj przeczyścić go płytą czyszczącą.

Miałeś ostatnio w domu jakieś przepięcia, czy skoki napięcia?? Jeśli tak to mogła się sfajczyć elektronika.

po 1 przy jakichkolwiek przepieciowych historiach laser nie moze sie lekko uszkodzic tylko nie bedzie czytal niczego lub tłumił (przypalal) plyty taka czarna smuga - rzadko spotykane.

po 2 czyszczace plyty to mit ... wiekszosc z nich to tylko dobry sposob na dobicie lasera. Przeczysc mu optyke mocnym alkoholem najlepiej spirytusem.... jesli nic sieni e poprawi to z gory uprzedzam kupno nowej jest dzis tansze niz regeneracja w serwisie...

Skoki napięcia i przepięcia w sieci zasilającej są likwidowane przez zasilacz wypracowujący poszczególne napięcia zasilania dla każdego z podespołów kompa.Co do płyt to próbowałem na wszystkich.Płyty czyszczącej nie mam.Muszę kupić ale odradzają jej stosowanie-fachowcy -nie bardzo umieją przekonywująco uzasadnić tego.Czy ktoś stosował taką płytke ,z jakim skutkiem,ile koszytuje?

Cytat:
2006-05-23 21:31:06, Cwikus pisze:
po 1 przy jakichkolwiek przepieciowych historiach laser nie moze sie lekko uszkodzic tylko nie bedzie czytal niczego lub tłumił (przypalal) plyty taka czarna smuga - rzadko spotykane. po 2 czyszczace plyty to mit ... wiekszosc z nich to tylko dobry sposob na dobicie lasera. Przeczysc mu optyke mocnym alkoholem najlepiej spirytusem.... jesli nic sieni e poprawi to z gory uprzedzam kupno nowej jest dzis tansze niz regeneracja w serwisie...

Jak najprościej dobrać się do lasera?

zwykłym spirytusem nie radzę tego robić (możesz uszkodzić powłokę soczewki), jedynie czym można to alkoholem izopropylowym lub gotowymi preparatami (można kupić w sklepach z elektroniką)

poza tym musisz wykluczyć wcześniej wszystkie inne możliwości

-taśma
-kanał IDE
-zobacz czy działa BOOT CD z poziomu BIOS-u komputera za pomocą jakiejś płytki bootowalnej - WIN98, XP, 2K

możesz spróbować coś zdziałać płytą czyszczącą.. ale raczej na cud bym nie oczekiwał...

płyta czyszcżaca to nic innego jak zwykła CD z przyklejoną taką niby szczoteczką.., są 2 rodzaje, jedne czyszczą na sucho w innych nasączasz soczewkę preparatem do czyszczenia....

ale zdecydowanie skuteczniejsze będzie rozebranie napędu i przeczyszczenie soczewki albo specjanym środkiem , albo wodą z ludwikiem......

najprościej zrobić to wacikiem do czyszczenia uszu... nasączasz go lekko ww. środkiem i działasz.....

Cytat:
2006-05-23 21:18:56, Rysiek2 pisze:
Mam niewile używaną nagrywarkę Liteon LTR 52327S 52/32/52 BOX.Przestała nagrywać i odtwarzać.Co może być przyczyną?.W ustawieniach wszystko jest ok.Czyżby laser już padł?A może tylko zanieczyszczenie optyki?Może ktoś coś poradzić?Bez rad kup sobie nową.Bo to wiem-to ostateczność.

Rychu, skoro jest ona mało używana to pewnie i na gwarancji. Jeśłi tak to do sklepu i nie wymienią na drugą- skoda czasu na zabawy a efekt i tak nie jest gwarantowany.

Jeśli chodzi o czyszczenie , to poza soczewką należy także wyczyści i pryzmat pod soczewką. Jest to trudne dla kogoś , kto nie ma doświadczenia.

[ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2006-05-24 07:43:20 ]

Cytat:
2006-05-23 21:34:22, Rysiek2 pisze:
Jak najprościej dobrać się do lasera?

Wiekszosc zasilaczy komputerowych w domach nie ma 100% skutecznosci w likwidowaniu przepięć i nawet przy +5v owe przepiecia pozostawiaja po sobie pewien slad...

Co do lasera to nie jest to trudne. Rozkrecasz najnormalniej obudowe, zdejmujesz klapke i kombinujesz jakby tu uzyskac dostep...

... plyty to taka cd ze szczoteczka ktora czesciej rysuje lub niszczy soczewke niz ja przemywa. Strasznie nie polecam. Mialem z tym doswiadczenei no i fajnei bylo miec nagrywarke....

Nagrywarki są praktycznie nienaprawialne i każda z proponowanych przez was metod podziała jak kadzidło na umarłego. Pomoże na tydzień i tyle. Czas zgromadzić kilkadziesiąt zł i kupić nową.

coś w tym jest miałem nagrywre (na gwarnacji) padł mi zasilacz, kupiłem nowy i zrobił mi zware poszło nagrywara, tysk twardy - drugi dysk i cd nie ruszne... pojechałem wyminenc zasilacz to naet go nie sprawdzali tylko dali nowy, a nagryware (gwarnacje miałem) wysłali do servisu 2 tygodnie czekałem, ale sie opłaciło bo wymienili na nową (stara po spiecu nie wysywała kieszeni). Dysk twardy tez wymienli na nowy (ale to był gdzie inndziej, na gwarancja, ale 2 razy jedziłem i dwa razy wysyłali do warszawki zeby wymienić).
Wiec jak masz gwaracje to zasujwaj z tym do sklepu nie rozbieraj i troche poczekasz ale na 90% dostaniesz nowy sprzęt...
a jak je nie masz to mozesz kombinowac z naprawą, ale raczej będzie tak jak koledzy wczesniej mowil ze kupno nowego sprzętu... naszczęście to wszysko bardzo potaniało...

Dzięki za rady.Nagrywarka właśnie skończyła gwarancje w marcu.Wypaliła ok.100-150 płyt.Jest to po prostu tani szmelc.Na razie prowadzę pertraktaxcje z wytwórćą składaków"komputerów".Może podejdą ambicjonalnie do tematu i naprawią lub wymienią na nowy.Jak nie to dobiorę się do niego.Przez n-lat zawodowo zajmowałem się konstruowaniem ,wykonawstwem i naprawą elektronicznej aparatury kontrolno- pomiarowej.Największymi wrogami elektroniki jest kurz i ciepło.Jak dojdę do tego co jest przyczyną to podzielę się wiedzą.Chyba że wymienią mi na nową.

Cytat:
2006-05-24 21:45:44, Rysiek2 pisze:
Dzięki za rady.Nagrywarka właśnie skończyła gwarancje w marcu.Wypaliła ok.100-150 płyt.Jest to po prostu tani szmelc.Na razie prowadzę pertraktaxcje z wytwórćą składaków"komputerów".Może podejdą ambicjonalnie do tematu i naprawią lub wymienią na nowy.Jak nie to dobiorę się do niego.Przez n-lat zawodowo zajmowałem się konstruowaniem ,wykonawstwem i naprawą elektronicznej aparatury kontrolno- pomiarowej.Największymi wrogami elektroniki jest kurz i ciepło.Jak dojdę do tego co jest przyczyną to podzielę się wiedzą.Chyba że wymienią mi na nową.

W urzadzeniach CD nie czytanie plyt jest spowodowane:
1. zabrudzona soczewka (kurz itp)
2. spadkiem czulosci diod odbiorczych (a nie mocy lasera jak niektozy twierdza)
3. rozregulowaniem mechanizmu.

Czulosc diod odbiorczych mozna podkrecic regulujac PR-kiem w glowicy napedu (ruchy po okolo 30-40 stopni w lewo lub w prawo Uwaga zeby go nie przekrecic bo w tedy to juz kaplica. Pomaga ale to i tak swiadczy ze kres napedy zbliza sie szybko. Prosciej sie do robi w napedach tylko CD-ROM bo w tzw. COMBO nie mozna czesto zgrac zeby czytalo oba formaty tzn albo dobrze czyta tylko CD albo DVD.

Cytat:
2006-05-24 21:45:44, Rysiek2 pisze:

Mimo wszystko, nadal polecam wyczyść optykę.
Nie słuchaj Piotrka, o wie tyle ile zje ... a rano jeszcze nic nie jadł

Cytat:
2006-05-25 07:15:11, AsterixGal pisze:
Nie słuchaj Piotrka, o wie tyle ile zje

No... naprawialne... już widzę jak Chińczyki swoimi małymi łapkami coś tam o grubości 1/10 włosa lutują. Wymiana/złomowanie i tyle... bo się towaru o wartości 20$ nawet otwierać nie opłaca!!!

Cytat:
2006-05-25 07:45:30, piotr_ek pisze:
No... naprawialne... już widzę jak Chińczyki swoimi małymi łapkami coś tam o grubości 1/10 włosa lutują. Wymiana/złomowanie i tyle... bo się towaru o wartości 20$ nawet otwierać nie opłaca!!!

Piter, ja mówilem o czyszczeniu a nie naprawie. Czyszczenie jest to proces raczej polegający na konserwacji urządzenia. W tym konkretnym przypadku konserwacja może dać wymierne efekty, i jeśli nagrywarka ożyje, to będzie można powiedzieć że został dokonany proces naprawczy.