Przeklamania predkosciomierza o 20km/h

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczoraj sprawdzalem predkosc na trasie na mierniku takim jak sa czasami wiszace nad droga i przy predkosci 100km/h pokazuje mi 80km/h

ogolnie wydaje mi sie ze licznik jakis mam dziwny, bo tak samo przeklamania sa z temp. silnika, jest mocno zawyzona, jak wyciagne kluczyk ze stacyjki to wskazowka spada jakis 1cm ponizej poczatku skali...

poprzedni wlasciciel wymienial tarcze na biale i chyba cos namieszal z tym..

jakies propozycje jak to naprawic? ogolnie zalezy mi na poprawnym wskazywaniu predkosci

Cytat:
2006-05-21 23:54:45, _Maly_ pisze:
Wczoraj sprawdzalem predkosc na trasie na mierniku takim jak sa czasami wiszace nad droga i przy predkosci 100km/h pokazuje mi 80km/h ogolnie wydaje mi sie ze licznik jakis mam dziwny, bo tak samo przeklamania sa z temp. silnika, jest mocno zawyzona, jak wyciagne kluczyk ze stacyjki to wskazowka spada jakis 1cm ponizej poczatku skali... poprzedni wlasciciel wymienial tarcze na biale i chyba cos namieszal z tym.. jakies propozycje jak to naprawic? ogolnie zalezy mi na poprawnym wskazywaniu predkosci

sprawdz, czy wskazowki nie ocieraja o tarcze, byc moze 'blokuja sie' albo poprostu poprzedni wlasciciel nie wlozyl ich spowrotem prawidlowo.

Cytat:
2006-05-22 00:01:03, dyras pisze:
sprawdz, czy wskazowki nie ocieraja o tarcze, byc moze 'blokuja sie' albo poprostu poprzedni wlasciciel nie wlozyl ich spowrotem prawidlowo.

wskazowki nie ocieraja o tarcze napewno, a jak sprawdzic czy wlozyl je prawidlowo czy nie?

ps. ile obrotow powinno byc przy predkosci 100km/h?
u mnie przy stowce pokazuje 3 tys, a przy 120 jest chyba jakies 3,5 tys lub kapeczke wiecej juz teraz nie pamietam
(biorac pod uwage przeklamanie 120 to u mnie 100)

Cytat:
2006-05-22 01:00:48, _Maly_ pisze:
wskazowki nie ocieraja o tarcze napewno, a jak sprawdzic czy wlozyl je prawidlowo czy nie? ps. ile obrotow powinno byc przy predkosci 100km/h? u mnie przy stowce pokazuje 3 tys, a przy 120 jest chyba jakies 3,5 tys lub kapeczke wiecej juz teraz nie pamietam (biorac pod uwage przeklamanie 120 to u mnie 100)

u mnie

1,3 60km

na iv 2tys 60km
na v 3tys 100km

wiec podobnie.. tylko mozliwe ze obie sa blednie wlozone.
Sprawdz czy obrotek pokazuje ok 900 na wolnych, jesli tak to znajac jakie obroty na jakich predkosciach mozna ustawic predkosciomierz.

[ wiadomość edytowana przez: dyras dnia 2006-05-22 10:34:16 ]

1.8 16V 105 km

mam 80 przy 2 120 przy 2,8-2,9 i dalej idzie co 1 tys obr 40 km/h czyli przy 5,5 tys jest Vmax książkowe 189 km/h ale spokojnie dociagnie do 6,5 ;> do 6 tylko pociagnołem

a co do moich przekłamań przy takim mierniku przy 100 km/h miałem 99,8 oponki 175/70 R13

a u mnie tak:

- 4 bieg, 60 km/h, minimalnie poniżej 2000rpm,
- 5 bieg, 100km/h, minimalnie ponad 2500rpm,

jeżdżę na oponkach 195/55/R15, silnik 1.8 16v 115KM,

przekłamuje mi czy nie ?

ze znajomym wyliczylem ze jadac z predkoscia 100km/h powinno sie przejechac odcinek jednego kilometra w 36s, jego autem tak faktycznie wychodzi... ja przejezdzam taki odcinek w jakies 45s...

co do predkosci i obrotow to mialem na mysli jazde na piatym biegu
jezdze na oponkach 205/50

nie wiem do kogo sie udac na prawidlowe ustawienie tego licznika? do jakiegos zakladu auto napraw?

z obrotomierzem mozesz zrobic tak , ze musial bys dorwac drugi taki sam licznik, wyciagnac z niego ogranicznik ( wskazuwki nie ruszac) i zobhaczysz do jakiego miejsac poleci ta wskazowka, i w takim samym polozeniu wsadzic swoja, a tem to banal, zagrzej silnik do normalnej tem i na wlaczonym silniki wcac wskazuwke centralnie na srodku

Cytat:
2006-05-22 13:45:04, Adus20 pisze:
z obrotomierzem mozesz zrobic tak , ze musial bys dorwac drugi taki sam licznik, wyciagnac z niego ogranicznik ( wskazuwki nie ruszac) i zobhaczysz do jakiego miejsac poleci ta wskazowka, i w takim samym polozeniu wsadzic swoja, a tem to banal, zagrzej silnik do normalnej tem i na wlaczonym silniki wcac wskazuwke centralnie na srodku

taka opcja to troche extreme jak bym mial drugi dzialajacy licznik to bym wywalil stary)

jakies inne porpozycje?