MotoNews.pl

Tartarini tec99 w punto II 1,28V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam prośbę aby ktoś zorientowany podpowiedział mi jak ustawić emulację sondy lambda i jaki powinien być ustawiony zakres pracy krokowca od gazu. wymieniłem parownik na BRC 100kw i samochód jest mułowaty i przerywa przy nagłym przyspieszeniu na gazie. A ponadto na benie przy dodaniu gazu przygasa a jak popuszczę pedał to przyspiesza!

Może nie będę odkrywczy, ale jeśli wymieniłeś reduktor to przede wszystkim należy wyregulować reduktor, przy okazji niejako można zajrzeć do filtra gazu i ewentualnie wymienić. A dopiero po porawnym wyregulowaniu reduktora można zmieniać parametry kompa LPG. Co do emulacji to temat w dalszym ciągu otwarty. Nikt nic nie wie/nie chce się podzielić . Zakres pracy krokowego dla dobrze dobranej i wyregulowanej instalki to maksimum +/- 30% . Jeśli nie mieści się w tym zakresie to albo regulacja, albo źle dobrany mikser.
No i sprawa podstawowa, zanim zaczniesz regulować gaz to samochód ma idealnie pracować na benie, bo w przeciwnym razie nie wiadomo, czy zachowanie na LPG jest wynikiem złej regulacji czy może jakiejś usterki silnika.

Heh witam w klubie najbardziej upierdliwych sterowników FIAT Jest mułowaty bo sie "nauczył" głupot na gazie i na benzynie też będzie źle działał. Najlepiej by było "self-adjusments reset" a potem porządnie ustawić instalkę. Emulacja oczywiście na mase przynajmniej fachowcy tak robią...

Z tą emulacją na masę to chyba coś nie gra bo za każdym razem w kompie od beny wyskakuje błąd sondy lambda więc przypuszczam że moje autko nie toleruje braku sygnału z sondy.
Pytanko: jak ten cholerny parownik ustawić, wyczytałem, że na wolnych obrotach powinien dostawać gaz z dwóch układów (obejściowego i delikatnie z II stopnia regulacji) ale to nie daje efektu. Z tą beną to podejżewam jeszcze pompę benz. bo autko ma już przekulane 300 tys. więc najpierw sprubuję uruchomić benzynę. Jeśli macie jakieś sugestie to z góry dziękuję.

Podobno w punciakach sonda ma być na mase większość gaziarzy tak robi ale zgadza się wywala check "fachowcy" załatwiają to odcięciem lampki czy w jakiś inny "błyskotliwy" sposób. Tak słyszłem od kilku speców i podobno to jest najlepsze ustawienie, sam tego nie testowałem bo mam sekwencję więc nie wiem jak to w praktyce wygląda...