Felgi troszke nie do espero...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
elo!

espero ma takie wymiary felgi 14"
4x100
56,56 - pierscien centralny
49 - ET

a ja moge kupic felgi stalowe 15":
4x100
59,06
40 - ET

czy mozna dotoczyc jakies tulejki na te pierscienie?
czy wogole trzeba?

czy te 9mm ET bedzie jakos przeszkadzalo?

Taki rozmiar mają chyba felgi VW (o ile dobrze pamiętam). Co do tulejek to są zalecane (są takie na allegro tutaj ) ponieważ jeśli ich niema po pierwsze cieżko jest centrycznie przykręcić felge (wogóle ciężko jest ją przykręcić bo opada ) po drugie potrafi sie troche przesunąć na dziurze a nawet skrzywić śruby. A co sie tyczy ofsetu (ET) to felgi będą troche przesunięte na zewnątrz (jak za dużo to mogą ocierać o nadkole przy dużym obciążeniu lub w szybkim zakrecie) lub do środka (wtedy znowu mogą ocierać sie o sprężyne) trzeba przymierzyć i zobaczyć. Jakbyś już doszedł do kupowania to sprawdż jeszcze, czy wchodzą i nie ocierają się o przedni zacisk (np wiele felg z kadeta/vectryA jest za mało "wybrane" od wewnątrz i ocierają "dnem" o zacisk i trzeba dawać dystans) i czy przy pełnym skręcie nie ocierają o wachacz/stabilizator/sprężyne itp. Wogóle z felgami jak z butami - najlepiej przymierzyć i sie przejechać - jeśli wygląda dobrze, trzyma się dobrze i nie powoduje wibracji to jest OK.

Ja mam alumy 38 ET i 195/60/R14 na nich.

Wsio oki ale alumy maja inne ksztalty.
Stalowki sa za plytkie przewaznie.
W ogole oplaca sie kupowac 15" w stali.. ?

o ile dobrze pamietam to w espero powinno byc ET = 38 ja mam u siebie 15" i 7,5" szerokosci, ET = 40 do tego opony 205/55/15 i ociera jak wejdzie wiecej niz 5 osob ale tylko na dziurach wiec nie powinienes miec problemow, rok temu mialem 195/50/15 i nic nie ocieralo (max 7 osob). pozdrawiam

Do 10 mm róznicy ET na minus nie jest przeszkodą a co do otworu centrującego to są specjalne wkładki plastikowe które ten problem rozwiązują i nie jest to rozwiązanie picerskie tylko stosowane powszechnie przez uznanych producentów felg.
Pozdrawiam Rysio

Moje felgi maja ET35 lub 38 (nie dam głowy) i jeszcze dołożyłem dystanse 17mm na stronę i nic nigdzie nigdy nie ocierało. Opony mam 195/50/15 a tył 195/60/15..
PS. A felgi posiadają fabryczne wkładki palstikowe do centrowania felg. Tak w ogóle to trochę trudno mi uwierzyć że bez nich coś może sie przytrawić śrubom bo w końcy plastik może przenieśc pewnie promil tego obicążenia które wystepuje na kołach podczas jazdy...