Rozkręcanie silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Silnik to 1.8is M42

Jaki klucz jest potrzebny do odkręcenia głowicy.
Z tego co mi wiadomo, to jest chyba gwiazdkowy 6 ramienny, ale nie wiem jaki rozmar.

czy żeby zdjąc kółko od czujnika położenia wału korbowego (chyba tak to się nazywa to musze odkręcić tą dużą śrube nr 22 od wału korbowego?? i jaki tam jest gwint, lewy czy prawy??

Jak ściąga się łańcuch rozrządu?? jest tam jakaś zawleczka, czy może musze zdjąć napinacz, a może jeszcze coś innego zrobić??
Jak sprawdzić czy napinacz łańcucha jest OK??

Jak sprawdzić hydrauliczne popychacze?? Wiem, że jeśli się je zdusi, to nie powinny zbyt dużo się ugiąć, ale czy aby to zrobić muszę zdjąc wałek rozrządu??

Z góry dzięki za popdpowiedzi
pozdro

[ wiadomość edytowana przez: dabliues dnia 2006-05-24 06:51:43 ]

Silnik BMW to nie klocki lego. Przy twoich umiejętnościach polecam jednak dobrego mechanika.

za przeproszeniem, ale nie prosiłem o takie rady
Silnik jest uszkodzony i lezy u kumpla w garazu, wkońcu postanowiliśmy się troszke nim zainteresować i może uda nam się go naprawić. Jakbym chciał go oddac do mechanika, to pewnie za samą robocizne wziąłby jakieś 1500zł. A jak nam się uda go naprawić, to niedosyc, że zaoszczędzimy, to jeszcze bede miał zapasówke do swojego auta, bo mój silnik chyba już powoli pada. A jak się nie uda, to trudno, oddawać w ręce mechanika poprostu się nie opłaca.

Dlatego jesli ktoś zna odpowiedź na moje powyższe pytania, to prosze o pomoc. Może wtedy mniej popsujemy

rozkrecalem juz swoj silnik , troche inny ale mysle ze moze ci to pomoc.

kolo z czujnikiem polozenia walu korbowego powinno byc przykrecone na 6 srub ( o ile dobrze pamietam to lepek byl 13 ale nie jestem pewien na 100%)

lancuch powinien zejsc po poluźnieniu napinacza.

co do glowicy to masz racje powinny byc torksy ale niestety nie znam sie na rozmiarach tych kluczy. najlepiej caly zestaw kupic(ok 130zl)

a w sprawie popychaczy to juz nic nie pomoge bo nie mam hydraulicznych.

a co konkretnie sie stalo z tyym silnikiem? bo moze w ogole nie trzeba rozbierac i mozesz niepotrzebnie cos zepsuc.

Cytat:
a w sprawie popychaczy to juz nic nie pomoge bo nie mam hydraulicznych

Tak? a jakie masz?

Cytat:
2006-05-24 11:52:31, biem pisze:
Tak? a jakie masz?

W M20 a przypuszczam ze mlodybiernat ma taki własnie silnik nie ma hydraulicznych

mibhell ma racje. mam zwykle mechaniczne

A śrube od koła pasowego w którą strone się odkręca?? tam jest zwykły gwint??

Cytat:
W M20 a przypuszczam ze mlodybiernat ma taki własnie silnik nie ma hydraulicznych

To wiem ale że temat jest o E36 więc sądziłem, że piszesz o silniku 2.0 24V.
Pozdrawiam