Kiera momo d30

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam ja okazje kupic sobie taka kierownice

Nie wiem jednak jak sie to ma do przepisow? Legalne to? Jak to wyglada na przegladzie czy przy spotkaniu z czepialskim policjantem (co zdarza mi sie nader czesto )

Tak wiem, zolty kolor klaksony fatalny
Wiem ze pare osob jezdzilo/jezdzi z taka kierownica.
Kwestie ciezko na parkingu/bajka przy "szykanach" pomijam.

a co to ma do rzeczy na przegladzie?? chyba najwazniejsze, zeby klakson byl i tyle!! a kierownice jak ktos chce to chyba nawet sobie moze kwadratowa zalozyc

Cytat:
2006-05-19 15:29:41, pytlar pisze:
a co to ma do rzeczy na przegladzie?? chyba najwazniejsze, zeby klakson byl i tyle!! a kierownice jak ktos chce to chyba nawet sobie moze kwadratowa zalozyc

a czytales kiedys warunki jakie musi spelniac samochod aby byc dopuszczonym do ruchu?
a myslisz ze fotel kubelkowy tez sobie moze zalozyc jaki chcesz? a na fotelu takim jak w salonie mam moge jezdzic?
kierownicy kwadatowej miec nie mozesz (tak samo jak nie wolno miec takiej kierownicy jak mial David Hasselhoff w Nieustraszonym )

Cytat:
2006-05-19 15:36:05, mazzi19 pisze:
a czytales kiedys warunki jakie musi spelniac samochod aby byc dopuszczonym do ruchu? a myslisz ze fotel kubelkowy tez sobie moze zalozyc jaki chcesz? a na fotelu takim jak w salonie mam moge jezdzic? kierownicy kwadatowej miec nie mozesz (tak samo jak nie wolno miec takiej kierownicy jak mial David Hasselhoff w Nieustraszonym )

no chybba ze...:] a to nie wiedzialem ale z taka kierownica nie powinno byc przecierz najmniejszych problemow!!

a taki fotelik to chyba ciezko by bylo wpasowac

Idzmy dalej: myslisz ze Twoje (nasze) biale kierunki w zderzak sa legalne?

Cytat:
2006-05-19 15:51:19, mazzi19 pisze:
Idzmy dalej: myslisz ze Twoje (nasze) biale kierunki w zderzak sa legalne?

hehehe... wiem, ze gdzies tam cos tam jest napisane, ze nie mozna ingerowac wlasnorecznie w klosze lamp od oswietlenia... ale przeglad przeszedlem chociarz sie gosciu zdziwil, ze moje kierunki sluza jako pozycje a kierunki odziwo sa w zderzaku

Cytat:
2006-05-19 15:44:22, pytlar pisze:
no chybba ze...:] a to nie wiedzialem ale z taka kierownica nie powinno byc przecierz najmniejszych problemow!! a taki fotelik to chyba ciezko by bylo wpasowac

To że jest okrągła, to nie znacyz, że nie powinno być problemów . W przepisach jest ustalona konkretna średnica, którą musi mieć kierownica. Nie pamietam teraz, czy limit to 32, 30 czy 28 cm średnicy.

na razie to znalazlem takie cos

Podstawowe kryteria uznania stanu technicznego za niezadowalający

5. Koło kierownicy bez certyfikatu (znaku bezpieczeństwa) lub homologacji.

Mam. Średnica musi być nie mniejsza, niż 35 cm.

Cytat:
2006-05-19 16:19:54, KriSSo pisze:
Mam. Średnica musi być nie mniejsza, niż 35 cm.

jakis paragraf na to? co to za dziennik ustaw?

Cytat:
2006-05-19 15:56:50, pytlar pisze:
hehehe... wiem, ze gdzies tam cos tam jest napisane, ze nie mozna ingerowac wlasnorecznie w klosze lamp od oswietlenia... ale przeglad przeszedlem chociarz sie gosciu zdziwil, ze moje kierunki sluza jako pozycje a kierunki odziwo sa w zderzaku

tu nie o ingerencje w klosze chodzi. kazda lampa na kloszu ma nabite (w postaci nadlewu plastiku/szkla) do czego ta lampa jest. I tak np nie mozna sobie zrobic podwojnego stopu/pozycji przy uzyciu swiatle p.mgla bo na nich nabite jest ze to jest p.mgla a nie stop/postoj.

To ze przeglad przeszedles nic nie znaczy.
Radze Ci troche poczytac bo trafisz na gliniarza co Ci dowod zabierze a Ty nawet nie bekniesz w tym czasie.

No ale na temat kiery dalej nic nie wiem (no poza tym ze gdzies tam 35cm )

Cytat:
2006-05-19 16:37:29, mazzi19 pisze:
tu nie o ingerencje w klosze chodzi. kazda lampa na kloszu ma nabite (w postaci nadlewu plastiku/szkla) do czego ta lampa jest. I tak np nie mozna sobie zrobic podwojnego stopu/pozycji przy uzyciu swiatle p.mgla bo na nich nabite jest ze to jest p.mgla a nie stop/postoj.

stopy z przeciwmgielnych tez mam zrobione
no i niestety jestem w pelni swiadom tego, ze mi zabiorądowod przy najblizszej okazji!! zwlaszcza za wydech

Dobra!!
ja juz sie nie udzielam, bo zaraz coniektorzy znowu beda na mnie najezdzac za offtopic...

[ wiadomość edytowana przez: pytlar dnia 2006-05-19 17:20:14 ]

kierka super! bardzo mi sie takie podobają, gdyby nie airbag dawno bym taką miał, moim zdaniem to najfajniejszy element tuningu wnętrza, no ale do rzeczy kierownica jak wszystko prawie musi posiadać homologacje dopuszczajaca ją do normalnego ruchu (nie do rajdów) czyli jest tam określona średnica, no i naperno jakieś testy bezpieczeństwa przechodzi zanim dostanie homologacje
PS.
osobiście bym to olał ale u mnie w mieście policja jest bardzo pobłażliwa i nie czepia sie raczej takich pierdół

a) nie ma przepisow co do minimalnej srednicy kierownicy. Warunkiem koniecznym jest homologacja.
b) Ta momo ma nabite E1 w koleczku wiec chyba sobie ja sprawie

Mazzi, czy aby napewno nie ma przepisów co do minimalnej średnicy? Ja z tego co się orientuję, to wiem, że minimalna jest 35cm, ale nigdy nie szukalem potwierdzenia tej tezy... A spotkalem się już z takimi przypadkami, ze niebiescy kasowali dowód za za malą kierownicę. Kumplowi tak skasowali, a mial 28cm

Cytat:
2006-05-19 23:51:09, Cioska pisze:
Mazzi, czy aby napewno nie ma przepisów co do minimalnej średnicy?

No to znajdz przepis mowiacy o slawnych 35cm
Z tego co ja sie doszukalem to kiedys owszem bylo 35 cm. teraz jest
Podstawowe kryteria uznania stanu technicznego za
niezadowalający " Koło kierownicy inne niż atestowane (nie mające certyfikatu, homologacji). "

A ze niebiescy kasuja dowod bo tak im sie podoba to swoja droga
Ale co napisali kumplowi na kwicie? Ze za mala?
Jak w reklamie "dobrze znac swoje prawa"

I jeszcze troche na temat homologacji (wprawdzie mowa o fotelikach dla dziecka ale...)
Cytat:
O tym, czy fotelik spełnia – bardzo zresztą rygorystyczne – europejskie normy bezpieczeństwa ECE R 44/03, a tym samym, czy może być dopuszczony na rynek, świadczy znak atestowy „E”. Trzeba go znaleźć, a na tej samej naklejce powinna też być dopuszczalna masa dziecka. Jak nam powiedziano w Przemysłowym Instytucie Motoryzacji (PIMot) taki znak powinny mieć wszystkie foteliki, które są do Polski importowane. I tak np. fotelik z Niemiec będzie miał znak E1 R44R/03, z Francji po „E” będzie „2”, z Włoch – „3”, z Holandii – „4”. Foteliki produkcji polskiej homologuje PIMot umieszczając po „E” liczbę „20”. Zagraniczne homologacje są w Polsce honorowane, czyli nie są przez PIMot potwierdzane.

[ wiadomość edytowana przez: mazzi19 dnia 2006-05-20 00:20:27 ]

kiera teoretycznie musi mieć min 35 cm i tego nie przeskoczysz. czepią się i tyle.. czy jest napisane czy nie... no i oczywiście homologacja..
P.S.a jak nie wierzysz w mandaty za kierownicę to napisz do micaba on kiedyś miał przygodę z za małą kierownicą

jak są z niebieskimi problemy to zawsze można ich ładine poprosić zeby ci pokazali w kodeksie który punkt oraz paragraf złamałeś jest to ich obowiązek jezeli oto poprosic wtedy często rezygnują chłopaki

Cytat:
2006-05-19 15:26:32, mazzi19 pisze:
Mam ja okazje kupic sobie taka kierownice

tez mam ta okazje

Cytat:
2006-05-20 08:02:53, noxx pisze:
jak są z niebieskimi problemy to zawsze można ich ładine poprosić zeby ci pokazali w kodeksie który punkt oraz paragraf złamałeś jest to ich obowiązek jezeli oto poprosic wtedy często rezygnują chłopaki

albo sie wkurza i zaczną czepiac sie do wszystkiego innego...