Samara, przegub wewnętrzny - jak toto rozebrać???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Jak rozebrać przegub wewnetrzny w samarze??? Oczywiście przegub napędowy. Na rysunku w ksiażce oraz w opisie jest mowa o pierścieniu zabezpieczającym, ale dzisiaj wymieniałem gumowe osłony przegubów na lewej półosi i nie udało mi się znaleźć tego pierscienia.
Czy to jest typowy pierścień w otworkami, który można wyjąc szczypcami okrągłymi???

[ wiadomość edytowana przez: Hennos dnia 2006-05-27 00:51:21 ]

nie wiem czy dobrze cie zrozumialem, ale jak zmieniales gumy na polosi? z tego co kojarze to w ksiazce pisza o pierscieniu zabezpieczajacym ktory zobaczysz jak wyjmiesz polos ze skrzyni - jest tam takie male cos. polos musisz po prostu szarpnac i powinna wylezc

Nie o to mi chodzi, wymieniałem gumy na lewej półosi i nie musiałem wyjmować przegubu ze skrzyni. Mam na myśli jakiś pierścień w samym przegubie wewnętrznym, żeby można było wyjąc koszyk z kulkami i obsade półosi. Pytam na zapas, bo przy wymianie osłony na wewnetrznego przegubu na prawej półosi trzeba go będzie rozebrać, albo wyjąc półoś z niego. Z lewej strony nie ma problemu, bo guma się przesunie po półosi, z prawej się nie da, gdyż półoś jest za gruba.

Jak zdejmiesz osłonę wewnętrznego przegubu odsuniesz ją na zewnątrz to w środku przegubu blisko jego krawędzi jest rowek a w rowku pierścień z drutu. Wyjmiesz ten drut i wtedy możesz wysunąć cały środek przegubu. Oczywiście przegub zewnętrzny musi być odłączony od koła. Wymieniałem w ten sposób dwie osłony.

Ok, dzięki, właśnie o to mi chodziło Jest tam od groma smaru i ciężko zobaczyć co tam siedzi. Myślałem, że to taki płaski pierścień jak np. przy łożyskach.