Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
orfeusz Katowice | 2006-05-26 15:44:06 Wygląda na zalewanie gazem, może reduktor się kończy. |
Marc80 AUDI 100, FORD SIERRA Warszawa | 2006-05-26 16:34:40 A sprawdzałeś analizatorem skład mieszanki?
|
Kamil_H 2107 1.3 Poznań | 2006-05-26 16:50:58 Zle wyregulowany reduktor - ot co! |
![]() SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-05-26 21:40:21
Kiedy jest zimne membramy jeszcze tak dobrze w reduktorze nie pracuja i masz zdecydowanie za bogato silnik jets zalewany i dlatego nie możesz potem odpalić od razu. Ja coś podobnego przerabiałem z moim stary, reduktorem miał ponad 100kkm przejechane.Też było tak że musiałem go chwile kręcić jak go zgasiłem za chwile po uruchomieniu jak był zimny, nawet w lato w bardzo ciepły dzień tak było.Na nowym reduktorze tego nie mam. Masz trochę mały przebieg jak na reduktor może to kwestia regulacji lub twój reduktor jets made in czeski lovtec. |
lpglpg Land Rover Freelander Busko Zdrój | 2006-05-27 00:19:22 EEEE koledzy. To nie o to chodzi. Reduktor dobry.
Fizyka! Gaz jak się rozpręża z wysokiego ciśnienia pobiera energię. Normalnie energia ta pochodzi z ciepłego płynu chłodniczego. Ale jak się pali bezpośrednio na gazie, lub nawet na benzynie ale bez czekania na zagrzanie przełącza na gazik to temperatura reduktora spada. Jęśli zdąży się podgrzać zanim całkiem zamarznie to kierowiec nic nie zauważy i pojedzie dalej, reduktor się zagrzeje od ciepłego płynu i spoko. Jak go zapalisz, on zaczyna zamarzać bo nie ma jeszcze ciepłego chłodziwa i daje bardzo zabogata mieszankę. I jeśli teraz zgasisz to taki zamarzajacy reduktor śmierdzi gazem i ciężko odpalić. Wsio normalnie. Pewnie dlatego, żeby uniknąć zamarzania wypaśne instalki mają czujnik temperatury blokujący możliwość przełączenia za wcześnie na gaz. Lekarstwo! Przełącz reduktor w tzw. mały obieg płynu. Ten co grzeje kolektor. Ale ostrożnie bo zaingerujesz też w ssanie automatyczne. |
Marc80 AUDI 100, FORD SIERRA Warszawa | 2006-05-27 08:33:49 Przeciez napisał że jak jest ciepły to tez smierdzi. NAjpierw trzeba spróbować go wyregulować na analizatorze. |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-05-27 08:55:49 lpglpg ma racje.Po przejechaniu tych 500 metrów jak zgasisz silnik silnik jest zalewany wyjatkowo bogatą mieszanką z nierozgrzanego jeszce parownika.Jak zgasisz po tych 500 metrach sprawdź czy parownik jest zimny - moze byc lodowaty.Sprawdź takze czy nie słychać "syczenia" z parownika.Ja tak mialem w poprzednim wozie - nie trzymał zaworek w parowniku jak byl jeszcze nierozgrzany i uchodził cały gaz z parownika i przewodow do gaznika.Oczywiscie zapalenie po takich warunkach to nie lada kłopot - silnik dostał mieszanke powyzej gornej granicy wybuchowiści i lipa - trzeba krecic aby ją przepchać do wylotu i zapach jak sie patrzy.Dodatkowo jak reduktor jest zimny a my jedziemy na niskich obrotach to silnik nie nadaza spalac tak bogatej mieszanki i stad zapach.Poza przełączeniem obwodu chłodzenia - mozesz poprostu ciutke rozgrzewać auto na benie - ale przy gazniku to kłopotliwe przełaczanie.Parownik musi byc grzany dobrym obwodem - zaworki w parowniku muszą być szczelne - ja mialem Lovato i sam je szlifowałem - to są takie gumki domykające - po tym zabiegu uszczelnił się jak nowy i kłopot minął - jesli odpalasz na gazie to jedź dłuzej - jesli zamierzasz jechać 500 metrów i gasic nawet dobra instalka bedzie miała kłopoty z braku ciepła a przeciez mamy lato - co bedzie przy -10 wiadomo. |
Marc80 AUDI 100, FORD SIERRA Warszawa | 2006-05-27 10:14:11 Ok zgoda moze tak być ale trzeba zaczac od rzeczy najprostszych. Sprawdzić skład mieszanki. Jezeli masz na 100% sprawną instalację to wykręć mocno śrubę od czułości zobaczysz jak bedzie śmierdzieć. Zanim zacznie się grzebać poważnie to warto sprawdzić podstawowe regulację. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2006-05-27 11:27:33 Marc80 dobrze prawi ![]() |
rosck Z Poznań | 2006-05-27 11:50:15 Jakieś bajki z tym zamarzamien. Ja mam lovato parownik gaźnikowiec i zimą przy - 30 odpalałem gdzie chodził chwile nierówno postał na luzie minute i jechałem normalnie nic nie smerdzi nic nie muli niec nie zdycha tylko jedzie i ma wieksze kopyto niz na paliwie |
lpglpg Land Rover Freelander Busko Zdrój | 2006-05-27 12:11:24 1. Taaaaa!
Tylko, że na podstawie tych "bajek" działa gaśnica śniegowa! Sprężone CO2 rozprężając się zamarza do postaci śniegu. 2. Kolega napisał: Jak się rozgrzeje, ta woń jest o wiele mniej intensywna. Chciałem zwrócić uwagę, że nic nie pisze jakoby dalej bardzo śmierdziało. 3. Życzę sukcesów w badaniu spalin na zimnym reduktorze! Patrz wypowiedź Espera. 4. Różne auta, różna wydajność układów chłodzenia a tym samym czas rozgrzewania reduktora. |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-05-27 19:23:13
Nikt nie twierdzi ze zawsze i wszystkim zamarza - nie powinien jesli są spełnione podstawowe wymagania co do układu grzania - ale po zatrzymaniu silnika po 500 metrach powaznie rosnie prawdopodobieństwo ze jednak gaz nie bedzie miał odpowiedniej ilości ciepła potrzebnej do normalnego parowania i odbierze tyle ciepła ze zamarznie parownik (bedzie zimny - lub omrozony).Dodatkowo naprawde trzeba sprawdzić zaworki w reduktorze - mialem przykład na sobie ze po zatrzymaniu silnika uchodził jeszcze gaz z parownika dobre 30-40 sekund i wzbogacał mieszankę do przyszłego rozruchu tak ze rozruch był ale po mocnym piłowaniu.Jesli reduktor jest super sprawny - układ grzania dobrze podpięty - jedziesz od zapalenie troche dłuzej przed wylaczeniem to minimalizujesz ryzyko zamarznięcia nawet zimą - ale fizyki nie da się oszukać ![]() Co do analizatora - to się zgadza - tylko i wyłacznie analizujesz mocno nagrzany silnik - to co dzieje się po rozruchu nie bardzo mozna zanalizować z wiadomych przyczyn. |
holland2 opel vectra B Dębica | 2006-05-27 21:51:13 A ogrzewanko w autku działa szybko???? to powinno być na tym samym obwodzie"małym" co reduktor. Jeżeli długo masz zimno to sprawdz czy gruby wąż od chłodnicy nie grzeje sie w tym samym tempie co przewody wodne reduktora. Jeżeli tak to zmień termostat ewentualnie ilość płynu chłodzącego. Tak czy inaczj zgadzam sie z Tymi co twierdzą że to nie bogata mieszanka a niedogrzanie silnika jest problemem.... |
Marc80 AUDI 100, FORD SIERRA Warszawa | 2006-05-27 22:55:39 Przyczyną na bank jest za bogata mieszanka natomiast moze ona wynikać z niedogrzania parownika. Mozę ale nie musi, dlatego poradziłem wczesniej sprawdzić skład mieszanki |
![]() Agamek12 VW Golf II 1.6 LPG ; ... Warszawa | 2006-05-29 07:05:23
Jak jest ciepły to śmierdzi tak, jak powinien. |