MotoNews.pl
3 Filtry do CB. Pomocy ! (148457/171) - NT

Filtry do CB. Pomocy !

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM
Mam pytanie i prosze o szybką odpowiedź:
1. Czy te filtry do CB radii te antyzakłuceniowe to one coś dają w aucie ?? np. u mnie są straszne zakłucenia jak przyspieszam albo odpalam i SQUELECH musze miec prawie na maxa w prawo.
2. Czym się różni filtr np. 5 A od 3 A ? jakością ? mocą ??

Jeśli znacie odpowiedz na któres z tych pytań to pomóżcie !

Z góry dzięki

Po to są szumofony żeby szumiały .
Dobre radia mają wbudowane filtry i są dość wąsko zestrojone. Szumofony są szerokie jak stodoły i zbierają sygnał z kilku sąsiednich kanałów jednocześnie.
Filtr zastosowany w takim radiu ogranicza zasięg ale raczej nie zawęzi odbieranego pasma. Często na trasie ktoś pyta o drogę i wścieka się że nikt mu nie odpowiada a okazuje się że on nadaje w piątkach.

Cytat:
2006-06-02 18:52:53, Marcinozo123 pisze:
WITAM Mam pytanie i prosze o szybką odpowiedź: 1. Czy te filtry do CB radii te antyzakłuceniowe to one coś dają w aucie ?? np. u mnie są straszne zakłucenia jak przyspieszam albo odpalam i SQUELECH musze miec prawie na maxa w prawo. 2. Czym się różni filtr np. 5 A od 3 A ? jakością ? mocą ?? Jeśli znacie odpowiedz na któres z tych pytań to pomóżcie ! Z góry dzięki

Filtr 5A tym się różni od 3A,że może przez niego płynąć większy prąd.Inaczej mówiąć możesz podłączyc przez niego urządzenie pobierające większy prąd/ mające większą moc/,bez obawy spalenia takiego filtru.Po prostu jest nawinięty grubszym drutem.Zanim jednak zaczniesz zakładać filtry,sprawdź poprawność instalacji,może się okazać,że żaden filtr nie będzie potrzebny,lub co gorsza,żaden nie pomoże.

Cytat:
2006-06-02 19:01:35, JerryP pisze:
Po to są szumofony żeby szumiały . Dobre radia mają wbudowane filtry i są dość wąsko zestrojone. Szumofony są szerokie jak stodoły i zbierają sygnał z kilku sąsiednich kanałów jednocześnie. Filtr zastosowany w takim radiu ogranicza zasięg ale raczej nie zawęzi odbieranego pasma. Często na trasie ktoś pyta o drogę i wścieka się że nikt mu nie odpowiada a okazuje się że on nadaje w piątkach.

Mam pytanko odnośnie "tzw. szumofonów" : od niedawna użytkuje uniden 510 , jest to radio pożyczone myślałem o 520 , jednak nie bardzo znam temat różnic jakie są pomiędzy dwoma sąsiednimi modelami. Jeżeli możesz doradzić i wyjaśnić na co szczególmie zwrócić uwagę kupując radio?
(Model 520 potraktowałem jako przykład możliwości finansowych.)
pozdrawiam

Cytat:
2006-06-04 18:25:19, ANDRZEJ101 pisze:
Mam pytanko odnośnie "tzw. szumofonów" : od niedawna użytkuje uniden 510 , jest to radio pożyczone myślałem o 520 , jednak nie bardzo znam temat różnic jakie są pomiędzy dwoma sąsiednimi modelami. Jeżeli możesz doradzić i wyjaśnić na co szczególmie zwrócić uwagę kupując radio? (Model 520 potraktowałem jako przykład możliwości finansowych.) pozdrawiam

Różnica pomiędzy Unidenem 510,a 520 polega przedewszystkim na tym,że 520 posiada RFgain,czyli regulację wzmocnienia układu wejściowego wcz,czyli pozwala wzmocnić lub osłabić sygnał jaki wychwytuje antena.Jest to pomocne zwłaszcza dziś ,kiedy jest wzrost propagacji i słychać stacje obcojęzyczne.Skręcając pokrętło RFgain w lewo możemy osłabić ten sygnał do tego stopnia,że będziemy słyszeć tylko stacje będące w odległości ok.1 km od nas,a więc trzeba to robić z wyczuciem.Natomiast pokrętło SQ ,jeśli denerwuje nas szum radia wtedy gdy nie odbieramy żadnej stacji,pokręcamy delikatnie w prawo,do momentu,gdy ten szum zniknie.Również należy to robić z wyczuciem,aby później nieudolności operatora nie zwalać na niesprawny sprzęt.ANL posiadają oba modele Unidena,a przełączniki nie wpływają bezpośrednio na jakość odbioru i można je raczej zaliczyć do "wodotrysków".

Łopatologicznie:
W CB kanały są co 10 kHz i dobre radio powinno mieć wbudowane filtry żebyś słuchał to co mówią do Ciebie na Twoim kanale a nie na kilku sąsiednich. Szumofony nie mają filtrów i dlatego zbierają sygnał z różnych częstotliwości powodując dokuczliwy szum.
Dodatkowo tanie (np. Uniden 510) radia mają tylko SQ (sqelch) blokadę odcinającą szumy, a lepsze (np. Uniden 520) mają również RF gain - regulację czułości odbiornika. Jest to lepsze bo płynnie regulujesz czułość radia i regulujesz poziom szumu.

Im lepsze radio tym lepsze filtry. Decyzja należy do Ciebie

Niezła antena kosztuje od 90 zł. Do jazd lokalnych da się wytrzymać z tańszą ale zasięg jest dość kiepski.

Druga sprawa to stan auta i instalacji (możliwe szumy z alternatora, pompy paliwa lub ukł. zapłonowego). Najlepiej poprowadzić grube kable (2 mm2) od akumulatora, na + daj bezpiecznik 4A, antena powinna być zestrojona i możesz już hulać.
Pozodzenia.