Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ANDRZEJ101 warszawa | 2006-06-04 18:25:19
Mam pytanko odnośnie "tzw. szumofonów" : od niedawna użytkuje uniden 510 , jest to radio pożyczone myślałem o 520 , jednak nie bardzo znam temat różnic jakie są pomiędzy dwoma sąsiednimi modelami. Jeżeli możesz doradzić i wyjaśnić na co szczególmie zwrócić uwagę kupując radio? (Model 520 potraktowałem jako przykład możliwości finansowych.) pozdrawiam |
![]() Gienekp VW polo Odolanów | 2006-06-05 00:36:40
![]() |
![]() JerryP CB FORUM nadajnik Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2006-06-05 00:58:37 Łopatologicznie:
W CB kanały są co 10 kHz i dobre radio powinno mieć wbudowane filtry żebyś słuchał to co mówią do Ciebie na Twoim kanale a nie na kilku sąsiednich. Szumofony nie mają filtrów i dlatego zbierają sygnał z różnych częstotliwości powodując dokuczliwy szum. Dodatkowo tanie (np. Uniden 510) radia mają tylko SQ (sqelch) blokadę odcinającą szumy, a lepsze (np. Uniden 520) mają również RF gain - regulację czułości odbiornika. Jest to lepsze bo płynnie regulujesz czułość radia i regulujesz poziom szumu. Im lepsze radio tym lepsze filtry. Decyzja należy do Ciebie ![]() Niezła antena kosztuje od 90 zł. Do jazd lokalnych da się wytrzymać z tańszą ale zasięg jest dość kiepski. Druga sprawa to stan auta i instalacji (możliwe szumy z alternatora, pompy paliwa lub ukł. zapłonowego). Najlepiej poprowadzić grube kable (2 mm2) od akumulatora, na + daj bezpiecznik 4A, antena powinna być zestrojona i możesz już hulać. Pozodzenia. |