MotoNews.pl

Prosba o porade...prawie prawna...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
ktos moglby mi powiedziec jakie czynnosci prawne moge podjac w sytuacji gdy jestem obrazany smsami?
dzieki
arek

to moze ktos wie gdzie o to dopytac?
dzieki
arek

Nie wiem jak inni, ale ja bym poszedł z tym na Policję
Przedstawił jak sprawa wygląda i niech się dowiedzą o co gościowi chodzi
Ewentualnie poszukał wśród znajomych osoby, która pracuja w tej sieci i spróbował namierzyć gościa
A znasz ten numer
Może ktoś się pomylił i zamiast komuś innemu - Tobie ubliża

numer znam ale nie mam checi sam tego ciagnac...
dlatego wolalbym wejsc na droge prawno i chociaz minimalnie utrudnic mu zycie....wkoncu podobno zyjemy w kraju prawa

na poczatku znajdz sobie jakas stronke do sprawdzania sieci danego numeru. i zobacz czy to abonament czy karta... to Ci duzo powie, jesli abonament w co watpie to mozna robic kolo dupy.

Ale przecież iampinki napisał że zna numer to i chyba zna właśniciela telefonu
Jemu się tylko nie chce w to angażować osobiście
A może wydaj te 50 PLN i idź do adwokata lub radcy prawnego o poradę prawną, co można z tym fantem zrobić?

Cytat:
2006-05-22 18:33:37, iampinki pisze:
numer znam ale nie mam checi sam tego ciagnac... dlatego wolalbym wejsc na droge prawno i chociaz minimalnie utrudnic mu zycie....wkoncu podobno zyjemy w kraju prawa

Nie jest fajnie - zostaje Ci oskarżenie prywatne:

Art. 216. § 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 3. Jeżeli zniewagę wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej lub zniewagą wzajemną, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.
§ 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
§ 5. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.

Musiałbyś ustalić sprawcę, wineść prywatny akt oskarżenia (chyba 300 zł) ....
Proponowałbym albo olać, albo użyć środków perswazji bezpośredniej ....

Proponuje wziąśc znajomków i i tego niegrzecznego pana i porazmawiać siłowo

Przeglądałem ostatnio kodeks wykroczeń i jest tam coś, co by pasowało - człowiek jednak się uczy całe życie.
Nie mam w tej chwili dostępu do tekstu ustawy, ale może gdzieś znajdziesz na www, nie jest długi.

z tego co sie orietuje morzesz isc do sadu i porzyczyc kodeks za fri musisz napisac oswiadczenie a po 2 sam nr nic ci nieda jak jest to nr z karty moja przyszła zona była w ten sposób zastraszana i byłem z nia na komedzie policia wzruszyła rekami jest 50 %szans jak niejest to nr z hey na abonamet juz go masz morze dostac 2 lata w zawiasach a na karte z innych siecji to 10 % szans bo tyle osób rejestruje nr na karte pozdro

Cytat:
2006-05-23 08:17:44, n0ras pisze:
Proponowałbym albo olać, albo użyć środków perswazji bezpośredniej ....

Delikatnie podchodząc do sprawy dać mu w mordę,,,bądź w najgorszym przypadku połamać gościowi łapy,,,,,