Gasnie astra 1,4 c14nz...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pisze w tym dziale bo nie wiedzialem w ktorym.

POMOCY, bo juz nie mam sily z tym samochodem. Mam opla Astre 1,4 (C14NZ) z 92r z gazem. Krotka historia problemu. Samochod dziwnie sie zachowuje bo czasami potrafi zgasnac podczas jazdy (tak jak by go z kluczyka wylaczyc), lub jak sie go odpali (np: na wolnych obrotach jak sobie chodzi) to pochodzi z 2-3 min i tez gasnie. Tak samo zachowuje sie na bezynie i na gazie. Problem jest w tym ze nikt tak do konca nie wie o co chodzi. Podejrzenia byly na poczatku na modul zaplonowy, ale zostal wlozony do innej astry i jest git. Jesli nie to to, stwierdzil elektryk ze wina kabli,gdzies gubi iskre i napewno wina jakiejs zlaczki ze zasniedziala lub cos, ale nie kable sa okiej. Juz jestem tak zdesperowany ze chyba go spale, bo kazdego dnia odpalajac go sie zastanawiam czy dojade do pracy czy nie. Nieraz jest tak ze chodzi super przez 2 tygodnie, a nieraz niewiadomo skad gasnie.

Czy mozecie pomoc : bo juz wyrywam sobie resztke wlosow z glowy. Wiem ze najlepszym rozwiazaniem bylo by sprzedac i kupic 2 ale niestety nie wchodzi to w gre bo brak kasy

Pozdrawiam

Trochę nie to forum, ale skoro już tu trafiłeś ... . Podstawowe pytanie czy Masz w autku immobilizer, albo jakiś inny układ przeciwkradzieżowy? Jeśli tak, to tu szukałbym najpierw przyczyny. Sprawa druga, czy w tym autku jest czujnik zderzeniowy, jeśli tak to kolejny podejrzany. Trzeci podejrzany to stacyjka i jej styki, dalej cewka zapłonowa i każdy element, który zasila cewkę, no i na koniec to sam ECU. To tyle co mi przychodzi do głowy.

zadnego, immobilajzera, alarmu i takowej elektryki brak to jest "golas" Czyjnik zderzeniowy - brak. czyli zostaje stacyjka lub cewka. a co to jest ECU ?

ECU - Electronic Control Unit - czyli komputer sterujący auta

Witam.
Dodałbym alternator. Jego elektronika bo ma taki mały moduł lub takze styki elektryki.

Witam
Mam identyczny samochód z identycznym silnikiem. Miałem ten sam problem w zeszłym roku, samochód gasł w czasie jazdy bez powodu, a po chwili mozan było zpalić. Czasami jezdzil bez problemu tydzien, a nieraz nie mogłem do pracy dojechac. Podjechałem do mechaniak który kiedys pracował w oplu i ten stwierdzil ze moga byc dwie rzeczy:
-moduł
-czujnik halla

Musialem wymienic moduł i czujnik halla.
Koszt modułu 130pln i przy okazji wymieniłem cały aparat na regenerowany gdyz kosztował 400 pln a sam czujnik 270.
Jak bys potrzeboał wiecej pomocy to pisz.

Pozdrowiam

Dzieki, jutro dzwonie do mechanika i opowiem co mi tu napisaliscie. jak juz sie uda naprawic to sie odezwe i napisze co bolalo moja padlinke