Nareszcie czasowe wyrejestrowanie jest mozliwe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
Rozporządzenie w sprawie czasowego wyrejestrowania pojazdów
W życie wchodzi rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 23 grudnia 2004 r. w sprawie czasowego wycofania pojazdów z ruchu. Ustawodawca określił tryb i warunki czasowego wycofywania pojazdów z ruchu; wysokość opłat za czasowe wycofanie pojazdu z ruchu oraz wzory dokumentów stosowanych w związku z czasowym wycofaniem pojazdu z ruchu (wniosek i decyzja). Rozporządzenie jest nową regulacją, wykonaniem delegacji ustawowej zawartej w art. 78a ust. 6 ustawy � Prawo o ruchu drogowym. Wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2005 r.

mhmm zawsze nurtowało wielu ludzi co zrobić z OC na czas remontu -> ktoś wie coś na ten temat (czasowego wyrejestrowania pojazdu)??

klik klik

orginał ustawy

kurde dlaczego o tym nie słyszałem wczesniej?

"Taka możliwość dotyczy samochodów ciężarowych i przyczep o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 t, ciągników samochodowych, pojazdów specjalnych oraz autobusów."

no ok ale w orginale ustawy nie ma ani wzmianki ze to tylko autobuusy i ciezarówki mhmm

łeee bez sensu źle zinterpretowałem przepisy -> co często sie zdarza urzednikom akurat nim nie jestem ale prosze mam zadatki ;/ a juz sie cieszyłem ze jakaś normalność w tej dziedzinie nastanie w tym kraju

dzis sprzedaelm mojego kaszla i nowemu właścicielowi przekazałem dowód rejestracyjny oraz OC....jak to wygląda z wyrejestrowaniem teraz ide do urzędu z umową i to wszystko????dobrze zrobiłem że dałem nowemu właścicielowi ubezpieczenie??nie będę mieć teraz problemu z wyrejestrowaniem?

http://www.link4.pl/index_1139.htm

Cytat:
2006-05-28 18:51:14, LINK4 pisze:
Spisz z kupującym oświadczenie, zawierające ustalenia, co do sposobu rozliczenia poniesionych przez Ciebie kosztów składki za ubezpieczenie. Zgodnie z obowiązującymi regulacjami prawnymi, sprzedawany samochód musi posiadać ważne ubezpieczenie OC. Nabywca może wypowiedzieć umowę Twojemu ubezpieczycielowi (wtedy po upływie 30 dni umowa zostanie rozwiązana i otrzymasz zwrot składki) albo może korzystać z wykupionego przez Ciebie ubezpieczenia (do końca okresu, na jaki zostało zawarte). Nie wypowiedzenie umowy przez nabywcę pojazdu oznacza, że nie będziesz mógł domagać się od ubezpieczyciela zwrotu składki za pozostały okres ubezpieczenia.

Po sprzedaniu auta jesteś zobowiązany do:
1. powiadomienia o sprzedaży samochodu Twojego ubezpieczyciela oraz podania mu danych nowego właściciela, czyli osoby, która kupiła od Ciebie samochód wraz z Twoim ubezpieczeniem.
2. zgłoszenia sprzedaży samochodu w Wydziale Komunikacyjnym Urzędu Gminy, co pozwoli uniknąć ewentualnych roszczeń w przypadku, gdyby nowy właściciel spowodował wypadek lub został ukarany mandatem prowadząc pojazd zarejestrowany jeszcze na Ciebie.

Btw, musisz tylko zastosowac sie do tych 2 pkt - nie musisz nic wyrejstrowywac (kupujacy musi w ciagu 30 dni przerejstrowac malucha na siebie).

edit: zapomnialem dac linka.

[ wiadomość edytowana przez: klr dnia 2006-05-28 22:09:06 ]

yyy napierw było nic.. pozniej powstał Bóg z Chaosu...
idziesz stempelek na umowe i nara. toć nie wyrejestrowujesz go tylko komus sprzedales.

a gdybym kupił auto bez silnika to jak sie to ma do opłacania? tzn slnika nie było by w umowie ujętego cooznaczało by że go nie ma fizycznie więc nie wiadomo jakie oc płacic.

otóż to... też miałem taki problem mam go nadal...
kupiłem bude z malana jeszcze zarejestrowanego i oplaconego rok temu, oc wlasciciel oplacil do kwietnia pierwsza rate, a auto zakupilem w marcu. potem musialem tylko zaplacic za reszte ubezpieczenia, poszedlem do wydz. komunikacji i zapytalem jak mam zarejestrowac auto bez silnika, ktore przechodzi remont, a remont nie skonczy sie predko- babka powiedziala ze niby trzeba 30 dni od zakupu zarejestrowac auto na siebie, ale w moim przypadku powiedziala ze jak skoncze remont to zarejestruje dopiero
no to udalem sie do PZU
tu przedstawilem sytuacje babce a ona powiedziala ze wprawdzie tak nie bardzo, mozna ale w mom przypadku jesli auto nie zagraza nikomu i nie jest w stanie jezdzic to ubezpieczeni moge wznowic dopiero jak zrobie remont, bo od chwili kiedy skonczylo sie ubezpieczenie zawarte przez popszedniego wlasciciela, z druga rata placona przeze mnie to poł roku mineło, umowa OC wygasla a oni nie wypisuja ubezpieczenia ze wsteczna data
oczywiscie gdyby fundusz gwarancyjne sie o tym zwiedzial to trza by placic kare... ale fundusz o tym moze sie dowiedziec tylko w momencie gdy przykladowo policja zlapie mnie do kontroli
jesli ktos ma inne doswiadczenia to zapraszam do wypowiadania sie...

lub jak przyjdziesz ubezpieczyć auto i jak zawierasz nową umowę OC to prosza ci o udostpnienie starej do skserowania i dolączenia do akt - tak było jak ubezpieczałem ritmo - moze agenci nie zgłaszają nieciągłości OC - bede to niedługo przerabiałbo trza ubezpieczyć 128 po przerwie...

Cytat:
2006-05-28 18:51:14, specWROC pisze:
dzis sprzedaelm mojego kaszla i nowemu właścicielowi przekazałem dowód rejestracyjny oraz OC....jak to wygląda z wyrejestrowaniem teraz ide do urzędu z umową i to wszystko????

możesz wysłać faksem umowę kupna-sprzedaży lub złożyć druk wyrejestrowania pojazdu

Cytat:
dobrze zrobiłem że dałem nowemu właścicielowi ubezpieczenie??nie będę mieć teraz problemu z wyrejestrowaniem?

Nie miałeś innego wyjścia - musiałeś oddać oryginalną polisę OC z samochodem - zawsze tak było

Cytat:
2006-05-28 23:34:25, HNT pisze:
ale fundusz o tym moze sie dowiedziec tylko w momencie gdy przykladowo policja zlapie mnie do kontroli jesli ktos ma inne doswiadczenia to zapraszam do wypowiadania sie...

Lub w momencie kiedy będziesz rejestrował auto na siebie - musisz wówczas okazać aktualną polisę OC, jeżeli nie masz urzędnik ma obowiązek zgłosić to UFG

ale mozna pojsc do urzedu komunikacji z polisa wykupiona na siebie na podstawie umowy kupna/sprzedazy i problemu nie bedzie

Przyszedł i straszy .

Może by tak zmienić tytuł wątku żeby niepotrzebnie w błąd nie wprowadzał?

Cytat:
2006-05-31 09:59:29, Race_D pisze:
Przyszedł i straszy .

A tam odrazu straszy 3 miesiace walki z PeZetjU zrobiły ze mnie eksperta w tej dziedzinie

flapjck1 - słuszna uwaga :: także jak widać jest wyjście z sytuacji