Proszę o odpowiedż ...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W samochodach z automatyczną skrzynią biegów oznaczenie " L " co dokładnie oznacza ? Na tyle na ile udało mi się dokonać tłumaczenia z języka niemieckiego ( tylko w tym języku mam instrukcję auta ) oznacza to jazdę w górach , pod wysokie wzniesienia.Ale czy ta pozycja służy tylko i wyłącznie do tego celu ? Na pozycji " D " podczas normalnej jazdy nie udało mi się nigdy przekroczyć 5000 tys.obrotów ( na obrotościomierzu ) i nie przekroczyłem 160 km/h .Czy na " L " można jeżdzić na normalnych drogach i czy wówczas mogą wzrosnąć obroty i co za tym idzie prędkość auta ? Może kogoś rozbawi to pytanie ale jestem laikiem w kwestii motoryzacji a podczas jazdy bardzo rzadko zdarza mi się jechać w położeniu " L " - chcę wiedzieć czy nie popełniam gafy...

najprawdopodobniej jest to przelozenie do holowania przyczepki lub innego auta tak jest zazwyczaj w automatach silnik niezrywa wtedy przy starcie jest elastyczniejszy i delikatniej przezuca biegi.moze tez tak jak piszesz sluzyc do jazdy pod wzniesienia zeby auto gladko je pokonywalo. moge sie mylic ale jezdzilem 2 automatami i takie przelozenie wlasnie do tego sluzylo tylko bylo inaczej opisane:
MERCEDES- przelozenie ma oznaczenie 2
NISSAN- przelozenie ma oznaczenie Ds

a jak chcesz przekraczać 5000 obrotow to kup sobie manuala a nie automat

pozdro

Witam
1. W instrukcji do MK VII na stronie 34 jest opis automatu:
"L - bieg niski (wzmocnione hamowanie silnikiem) - połozenie L powinno byc używane podczas pokonywania wzniesień lub podczas zjazdów"
2. Kiedyś instrukcja była pod adresem:
http://www.nosek.tx.pl/fefkwww/instrukcja_mk7.pdf
(nie wiem czy aktualne)
pozdrawiam
Arturek

L czyli langsam po niemiecku apo polsku wolniej

Bardzo dziękuję za odpowiedzi - poszerzyło to moją wiedzę o moim aucie ...

,,L" oznacza jazdę do przodu z dużym przełożeniem., podczas wjazdu i zjazdu przy ostrych podjazdach oraz hamowanie silnikiem.