| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-03-22 07:06:17 Idź z protokółem do właściciela drogi. |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2006-03-23 14:06:23 No i mnie tez dopadlo. Wczoraj w drodze z Lodzi do Z.Gory. Urwal mi sie zaczep koncowy tlumika. Dobrze ze po drodze byl serwis. Chlopaki skasowali 10 zl i po sprawie. Ale dziury sie przeje.........ne na tych naszch drogach. |
torito Espero 1.5 GLX 16V Warszawa | 2006-03-23 22:36:29 Współczuje
Mi dziś w Auchanie na Modlińskiej jakis skur... przytarł już po raz drugi tylny zderzak na samym rogu (biały kolor) W tym kraju to powinni tym baranom pozabierac prawa jazdy jezeli usiada za kierownice raz na pół roku w kapeluszu lub z lornetką na nosie. |
![]() czytom Espero Kaniów | 2006-03-24 06:39:01 W świetle dziennym to wygląda tak
[/IMG]
Autko wcześniej umyłem, ale kilka kałuż załatwia sprawę. Byłem z autkiem u kolegi lakiernika, twierdzi, że gdyby to rozpisywać na fakturę to się trochę uzbiera, ale ja muszę mieć najpierw kosztorys szkody. No właśnie. Czy ktoś może wie, czy Zarząd Dróg Powiatowych może się wykręcać od odpowiedzialności zrzucając ją na przyszłego wykonawcę remontu mostu jeśli ten most nie był przez Zarząd Dróg zamknięty? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-03-24 07:38:07
Weź przesytań i przejedź się lepiej do Paryża, albo Rzymu i zaparkuj tam gdzieś najlepiej. Momentalnie zmienisz zdanie!!! |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2006-03-24 08:21:49
Zobacz sobie ustawę o drogach publicznych Dz.U. 2004 r. Nr 204 poz. 2086. Art. 19. 1. Organ administracji rządowej lub jednostki samorządu terytorialnego, do którego właściwości należą sprawy z zakresu planowania, budowy, przebudowy, remontu, utrzymania i ochrony dróg, jest zarządcą drogi. 2. Zarządcami dróg, z zastrzeżeniem ust. 3 i 5, są dla dróg: 1) krajowych - Generalny Dyrektor Dróg Krajowych i Autostrad; 2) wojewódzkich - zarząd województwa; 3) powiatowych - zarząd powiatu; 4) gminnych - wójt (burmistrz, prezydent miasta). Art. 20. Do zarządcy drogi należy w szczególności: 4) utrzymanie nawierzchni drogi, chodników, drogowych obiektów inżynierskich, urządzeń zabezpieczających ruch i innych urządzeń związanych z drogą; Więc zarządca nie może Cię nigdzie odsyłać. Szkoda, że nie jesteś z okolic Krakowa, bo moglibyśmy postraszyć drogowców listem radcowskim i zapowiedzią pozwu. Ale jakby sprawa tego wymagała, to list radcowski można posłać na odległość, z prowadzeniem ew. sprawy w sądzie byłby problem. |
![]() czytom Espero Kaniów | 2006-03-24 08:50:01
Wielkie dzięki Norbert Na razie oni mnie nigdzie nie odesłali. Panie przyjęły pismo z tym, że twierdziły że odpowiedzialność ponosi wykonawca, który będzie ten most remontował i że one przekażą im mój wniosek o likwidację szkody (więc wydało mi się że się migają) W każdym razie na mojej kopii jest pieczatka Zarządu Dróg Powiatowych z datą i podpisem ich pracownika. Wziąłem sobie rzecz jasna telefon do tej pani coby ją co jakiś cza indagować |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2006-03-24 09:12:36
Więc ok, pytanie co zrobią. Pamiętaj, że po miesiącu powinieneś dostać odpowiedź. Jeśli nie - skarga na bezczynność |
![]() czytom Espero Kaniów | 2006-03-24 10:06:59
No właśnie, a ja drzwi pasażera nie otworzę, bo drzwi zachodzą teraz na zamiast pod błotnik. Pozdrawiam |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2006-03-24 14:38:20 Wydaje mi sie, ze obojetnie jak potocza sie losy sprawy bedziesz mial do czynienia z ubezpieczycielami, pytanie tylko czyimi.
Sprawa jest moim zdaniem oczywista i powinni wyplacic bez problemu. Duzo trudniej jest wywalczyc za np. uszkodzona felge, kiedys mialem taki przypadek i w protokole ubezpieczyciel oswiadczyl, ze przejezdzali po tej dziurze kilkakrotnie samochodem opel astra kombi z predkoscia 60 km/h i nic sie nie stalo z ich autem
Aha... zapomnialem o najwazniejszej rzeczy... jakie bylo tam ograniczenie predkosci i czy byl znak ostrzegajacy o ubytkach w nawierzchni, bo to moze wiele popsuc... |
![]() czytom Espero Kaniów | 2006-03-27 07:30:32 Znaku o uszkodzonej nawierzchni nie ma, jest ograniczenie do 30 km/h, ale na pewno nie wjechałem tam 50 czy 60, bo sie po prostu nie da się, chyba że ktoś ma w d...ie swój samochód, myślę że mogłem mieć między 35-40, ale oficjalnie jechałem oczywiście 30. Ciekawe, że policjanci nawet mnie o to nie zapytali, stwierdzili tylko, że nie ma o czym tu dyskutować bo przecież swoje prywatne auta też niszcza na naszych drogach, a ich stan woła o pomstę do nieba.
Acha ta 30 to na moście stoi już od ponad roku, bo zrobili zwężenie, żeby 2 autka się nie minęły |
![]() czytom Espero Kaniów | 2006-04-05 10:01:40 Otrzymałem list z Zarządu dróg powiatowych (do wiadomości, oryginał poszedł do firmy, która ma remontować most). Oto jego treść:
W nawiązaniu do ust.8 pkt 5 i 14 umowy nr26/2005 (itd...) Zarzad Dróg POwiatowych w Bielsku-Białej przekazuje roszczenie zgłoszone przez Pana Tomasza Czylok (...) W wyniku niewłaściwego stanu nawierzchni na obiekcie mostoym na rz. Biała, w ciągu drogi powiatowej S4447 uszkodzony został samochód Daewoo espero (itd...) Przekazując dokumenty w wyżej wymienionej sprawie prosze o likwidacje szkody zgodnie z warunkami umowy jak wyżej. Równocześnie informuję, że odrębnym pismem wystąpiona do KP w Czechowicach-Dziedzicach o potwierdzenie zdarzenia, które zostanie przekazane po otrzymaniu. Podpisano: Dyrektor Zarządu dróg Powiatowych |
![]() czytom Espero Kaniów | 2006-05-19 12:41:21 odgrzewam...
potrzeba duuużo cierpliwości i z deka upierdliwości. Najpierw milczenie ze strony winnego, potem trzy tygodnie wydzwaniania do firmy, w końcu w poniedziałek jadę do wyceny szkody do ich ubezpieczyciela. Zobaczymy na ile to wycenią (kumpel blacharz-lakiernik mówi że 2,5k z wymianą drzwi, 1,5k przy ich prostowaniu - co o tym myślicie???) Pozdrawiam |
tommi-j Renault małopolska | 2006-05-19 13:00:36
.
Te 2,5k to chyba za wymianę wszystkich 4 drzwi. A tak poważnie to nie wydaje mi się, aby przy tak niewielkim uszkodzeniu, drzwi kwalifikowały sie do wymiany. A jeżeli chodzi o prostowanie, to raczej też wycenią na sporo mniej niż 1,5k. (wg mnie 500-1000zł) bo przy takim uszkodzeniu to nawet nie trzeba zdejmować tapicerki drzwi. A co do lakierowania, to na pewno zakwalifikują tylko dół drzwi, czyli do listwy. |
![]() czytom Espero Kaniów | 2006-05-19 14:35:51
Może się po prostu ceni!!! Inną drogą te zdjęcia sa do d..y, robił je mój kumpel który nie ma zielonego pojęcia o fotografii ale za to ma cyfrówkę. One na tym kancie sa zmasakrowane (no może za dużo powiedziane), ale poszedł jeszcze rykoszet i jest wgniecenie w środku drzwi. Wymaga to zdjęcia tapicerki. |
![]() czytom Espero Kaniów | 2006-06-03 21:10:16
odgrzewane po raz ostatni coby się pochwalić!!! Autko odebrane z warsztatu. Jest git. Oczekuję na chętnych do walnięcia w nie z tyłu i w drzwi kierowcy, żebym wszędzie miał taki ładny lakierek
A poważnie muszę zrobić polerkę lewej strony, maski, klapy bagażnika i dachu (widać skutki myjni mechanicznej) Co polecacie! |