Chyba rozrusznik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mój grat (mk4 cabrio xr3i 1,6i kat) zaczyna mnie wqr.... po właczeniu zaplonu rozrusznik raz przekręci a poźniej słychać jakby dźwięk rozkreconej na maksa wirówki . Wyłancza sie sam po dłuzszej chwili albo trzeba odlaczyć aku. Ostatnio pomaga pukniecie młotkiem w okolicach rozrusznika.
Czy ktoś wie może co moze być przyczyną ??

a tak ogólnie to zaczyna mi się psuć (rozleciały się wszystkie zamki, ułamała się klamka od dachu, rozwaliło sie przednie łożysko, w tłumiku końcowym zrobiła się dziurka, zaczął brać olej itp)

Jeśli Ci wyskakuje w trakcie kręcenia to będzie albo elektromagnes (ok 60 zł) albo bendiks (ok 40 zł)

jak sprawdzić czy to bendiks czy elektromagnes??
Wczoraj wieczorkiem znalazlem sposób na drania włanczam zapłon, chwile czekam, po jakis 3 sek zaczynam kręcić rozrusznikiem i się nie włancza wirówka :>

Witam
Moim zdaniem to będzie elektromagnes gdyż po jego wyłączeniu dopływ prądu do wirnika powinien zotać przerwany i rozrusznik nie powinien chodzić.
Pozdrawiam

Witam
Miałem podobnie, zaczynał kręcić i po kilku obrotach tylko 'gwizd', to był elektromagnez. Tak było u mnie, tylko jak będziesz wymieniał to nie daj się namówić na regenerowy, ja i tak w końcu musiałem kupić nowy i teraz jest OK . Ceny nie pamiętam dokładnie, ale chyba w granicach jakie podał HEPOS
Pozdrawiam