Pasek rozrzadu...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy przy wymiani paska rozrzadu musze kupic caly zestaw?

w skład zestawu wchodzą:
- pasek rozrządu - 1 szt.
- napinacz - 1 szt.
- koło pośrednie - 2 szt.
- sprężyna napinacza - 1 szt.
- śruby mocujące napinacz i koła pośrednie

cena: 328zl w www.ford.sklep.pl

czy nie moze byc tylko sam pasek?
jaki sa koszty roboczizny?
prosze o rade.
moj escorcik 1,6 16v ma 100,447 kms i raz mial wymiane paska.

dziekuje.

Cytat:
2006-06-02 13:49:25, troetsch pisze:
czy przy wymiani paska rozrzadu musze kupic caly zestaw? w skład zestawu wchodzą: - pasek rozrządu - 1 szt. - napinacz - 1 szt. - koło pośrednie - 2 szt. - sprężyna napinacza - 1 szt. - śruby mocujące napinacz i koła pośrednie cena: 328zl w www.ford.sklep.pl czy nie moze byc tylko sam pasek? jaki sa koszty roboczizny? prosze o rade. moj escorcik 1,6 16v ma 100,447 kms i raz mial wymiane paska. dziekuje.

powinno wymieniać się wszyskto kpl. Nie masz pewnosci jak napinacze będą pracować i rolki z łożyskami.....

Nuiekiedy same koła też się wymienia

Dokładnie - jak powiedział mój przedmówca - lepiej wymienić cały komplet. Ja zawsze wymieniam cały komplet - bo w razie awarii może Cię to dużo więcej kosztować...
Pozdrawiam.

Zamiennik (np Dayco) będzie tańszy i prawdopodobnie równie dobry. Ja za kpl w tamtym roku dałem ok. 230 zł.

mam ten sam problem i już zakupiłem cały komplet wraz z zimeringami bo podobno też przy okazji należało by wymienić.koszt kompletu do rozrządu znalazłem za około 233 zł z paskiem DAYCO(podobno bardzo dobry zamiennik-mechanicy i facet w sklepie chwalą) a rolki i napinacz firmy RUVILLE (części niemieckie). Z zimeringami części wynisły mnie niecałe 300zł .

Jak by co mogę podać namiar na sklep w Warszawie dokładnie na Zaciszu.Kilka razy u nich już kupowałem zamienniki (wcześniej do Skody) i jescze taniej nie udało mi się znaleść.

a ja wymienilem sam pasek, kupilem Gates za 79zl

Przed wymiana mialem ten sam dylemat, jednak za namowa znajomych mechanikow wymienilem caly komplet. Pasek Dayko + rolki i napinacz.

Dayco + rolki INA ok.255PLN-Ford.sklep.pl

wymiana warsztat w Markach k.Warszawy ok.150 pln

tel. do warsztatu 7811374 Józef Liwak

To były moje koszta w zeszłym roku w sierpniu

Za wymiane zaplacilem 200 zł

zabieram sie w przyszlym ttgodniu za wymiane rozzadu ale same paski tylko zmieniam + pompe wody bo mi cieknie wybrałem opje oszczednosciową moze wyjdzie mi na dobre

ja właśnie wróciłem z warsztatu z wymiany.
kupiłem orginalny rozrząd FORD w sklepie klubowego kolegi Krzyśka za 300zł (rolki, napinacz i pasek), kupiłem równiez pompe wody ale nie trzeba jej było wymieniać gdyż to dopiero pierwsza wymiana rozrządu (pompę oddam Krzyśkowi do sklepu)
zmieniłem też pasek klinowy (wielorokwkowy) BOSCH kupiony za 50zł

koszt wymiany 140zł

Cytat:
2006-06-02 18:54:55, Oruniak pisze:
pompę oddam Krzyśkowi do sklepu

hej a pompa po ile?

Cytat:
2006-06-02 17:31:46, Pawlik pisze:
a ja wymienilem sam pasek, kupilem Gates za 79zl

Witam
Rodzi się pytanie - czy rolki wytrzymają do następnej wymiany paska? Jeśli nie to będziesz robił ekstra wymianę rolek i zapłacisz robociznę ponownie jak przy wymianie paska. Rolki nie są obliczane na podwójny przebieg (dwa paski).
Dobrze dla Ciebie jesli się mylę.
pozdrawiam
Arturek

Cytat:
2006-06-02 21:35:34, Arturek pisze:
Witam Rodzi się pytanie - czy rolki wytrzymają do następnej wymiany paska? Jeśli nie to będziesz robił ekstra wymianę rolek i zapłacisz robociznę ponownie jak przy wymianie paska. Rolki nie są obliczane na podwójny przebieg (dwa paski). Dobrze dla Ciebie jesli się mylę. pozdrawiam Arturek

Artik swieta racja.
Zaczna mu rolki huczec...bedzie musial wymienic. Zamiast teraz doplacic kilka zlotch na komplet rozrzadu...jedna wymiana. Wtedy zaplaci 2x robocizne te 150-200 PLN.

Cytat:
. Wtedy zaplaci 2x robocizne te 150-200 PLN

za wymiane paska placilem 80zl, a rolki byly w dobrym stanie jak stwierdzil mechanik co prawda stwierdzil to na oko

a poza tym essim bede jezdzil jeszcze max 2,5roku czyli przejade okolo 30-35tys km wiec powinien wytrzymac

Cytat:
Zamiast teraz doplacic kilka zlotch na komplet rozrzadu...

musialbym wylozyc jeszcze min 100zl i drugie 100zl na wymiane, niezle mi kilka zlotych, moze dla ciebie ale nie dla mnie

[ wiadomość edytowana przez: Pawlik dnia 2006-06-02 22:49:50 ]

Wymiana nie powinna kosztować więcej niż 120-150 zł, a w małej miejscowości jak pytałem już po fakcie, z ciekawości to nawet za 80 zł. I zapewniam, że to są ceny u mechaników sprawdzonych i polecanych. I wymieniaj cały komplet (po co ryzykować)

polecam rolki INA. W moim Orionie INA szła fabrycznie na pierwszy montarz

a moze ktos zna dobrego mechanika w Lublinie na wymiane tego paska? thx z góry

jest taka promocja niby

zestaw dayco

moze byc?

ja kupilem taniej bo za 193 razem z wysylka od niego:

allegro

pasek DAYCO, a rolki INA