Dioda tęczowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kumpel kupił golfa i ma taka super diode imitacje alarmu świeci chyba na 10 kolorów płynnie zmieniajac barwe a potem mruga każda z tych barw .... jak by ktoś widział taki bajerek to dajcie znac

szczerze.... jak dla mnie troche wiocha robic takie cos jako imitacje alarmu...

bede szedl do elektronicznego to oblookam

moim zdaniem to "zwykła" trzykolorowa dioda, a za efekty odpowiada siakiś elektroniczny sterownik.

Tylko czy taki "show" budzi Wasze skojarzenia z alarmem???
bo dla mnie to bajer o którym nikt nie pomysli o tym że to element zabezpieczenia.

ostatnio kupołem taka lappeczke z 3 dwukolorowymi diodkami z której wysteja takie pseudoświatłowodowe niteczki....no wiecie kiedyś to było dość modne i pewnie każdy z was widział coś takiego i tak sobie pomuślałem zeby to wykozystac do podświetlenia czegoś w aucie. mozna tam włączyc z osobna kazdy z kilku kolorów lub właczyc takie płynne zmienianie światła w obrebie dwóch kolorków.
Na razie zastanawiam się jak to rozbudować o kolejne diody

nie chodzi mi o alarm... tylko o sama diode... :> pewnie to jest dioda RGB 3 kolorowa i tylko napieciami sie steruje i wychodzi cała paleta :> RGB diody na allegro widziałem tylko jeszcze sterownik dodac ;>

Dla mnie wiocha to mieć diody w gałce zmiany biegów

a kto tu mowi o gałce zmiany biegów ;> ja myślałem o podświetleniu wskaźników ... np przy starcie losowo inny kolor ;> albo dioda pod zegarek ;>

ja myslałem o zrobieniu z takiej diody shift lighta

Cytat:
2006-06-07 14:58:39, fizz2 pisze:
nie chodzi mi o alarm... tylko o sama diode... :> pewnie to jest dioda RGB 3 kolorowa i tylko napieciami sie steruje i wychodzi cała paleta :> RGB diody na allegro widziałem tylko jeszcze sterownik dodac ;>

tak jak piszesz nie inaczej

Cytat:
2006-06-07 15:13:00, masterostry pisze:
ja myslałem o zrobieniu z takiej diody shift lighta

wystarczy dwu kolorowa, red-up, green-down
chyba, ze chcialbys kolor plynny w zależnosci od obrotow

wkoncu o to szło

[ wiadomość edytowana przez: fizz2 dnia 2006-06-07 15:40:18 ]

a tu sie kupuje cena 7 zł a taka co sama zmienia kolory 5 zł

http://www.dartelektronik.com.pl/podstr/ledy.html

[ wiadomość edytowana przez: fizz2 dnia 2006-06-07 15:47:07 ]

hehe jeszcze 100 metrów dalej odemnie jutro sie przejde i se kupie fajna sprawa do kompa do myszki :> hehe

Ta dioda RGB to porostu 3 diody w jednej obudowie, sterowana różnie, bo są z dwoma wyprowadzeniami - sterowane prądem
z kilkoma - przełączanie na odpowiednią diodę
są tez sterowane napięciem ale nie bardzo mi się to widzi, bo mniejsze napięcie to mniejsza jasność świecenia.
A sterowanie to albo jakimś atmelem (widziałem na elektrodzie kule RGB tak sterowanie), lub też dzielnikiem prądowym (rezystory) albo porostu zwykły przełącznik. Trochę jest z tym zabawy ale nawet ładnie to wygląda, zwłaszcza z płynnym przechodzeniem, ale raczej do alarmu się to nie nadaje, a co do podświetlenia tablicy... bardzo ciekawy pomysł, sam kiedyś o tym myślałem i pisałem na forum.
Więc dla chcącego nic trudnego. W razie czego służę pomocą.

Cytat:
2006-06-07 16:01:48, fizz2 pisze:
hehe jeszcze 100 metrów dalej odemnie jutro sie przejde i se kupie fajna sprawa do kompa do myszki :> hehe

Czyźby kolega gdzieć w okolicach przylesia miaszkał???

Lubin -> ustronie / Wrocław -> stare miasto

Kakiel, no własnie w cenniku maja zmieniajaca barwe tylko 3 mm moze maja 5 mm jak sie rusze dzisiaj to sprawdze... :> juz mam tysiac pomysłów :> hehe

szukam jeszcze jakiegos układu płynnie sterujacego i nawet znalazłem ;> tu fajnie było by pdfa diody looknąć

no tak jak mówiełm to jest układ atmela trzeba go programować, więc troche zabawy, ale efekt luxx

Cytat:
2006-06-07 17:56:00, Kakiel pisze:
no tak jak mówiełm to jest układ atmela trzeba go programować, więc troche zabawy, ale efekt luxx

jesli przejscia mialyby byc plynne wtedy faktycznie trzeba byłoby się troche pobawic, zmiana poszegolnych kolorow bez przejsc to jest tylko kwiestia wystawiania 1/0 na dany pin.

Cytat:
2006-06-07 18:18:40, dyras pisze:
jesli przejscia mialyby byc plynne wtedy faktycznie trzeba byłoby się troche pobawic, zmiana poszegolnych kolorow bez przejsc to jest tylko kwiestia wystawiania 1/0 na dany pin.

No tak, chyba ze dioda jest sterowana prądem, niby wygodniej ale to już wyższa jazda.
Poszperam cos na elektrodzie i postaram się dowiedzieć jak AT zaprogramować, bo nie sztuka złożyć, sztuka uruchomić.