Mam pytanie odnosnie kamizelek odblaskowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie rozmawialem z kolegami i nie jestem pewien czy kamizelki sa obowiaskowe w kazdym aucie ?

no wlasnie bo ostatnio zatrzymali mnie niebiescy i kazali mi pokazac trójkat i gasnice.kamizelke mieli gdzies

Odbalskowe kamizelki jeżeli sie nie mylę muszą mieć w samochodzie kierowcy Tir-ów oraz kierowcy przewożące materiały bądź towar w tzw busach itp.
Kierowcy samochodów osobowych niemają takiego obowiązku.Jedyne co muszą mieć to gaśnicę i trójkąt ostrzegawczy.
Ale postaram sie dokładniej dowiedzieć

to wiem ale ponoc od pierwszego czerwca so obowiazkowe .

Pierwsze słyszę, a powiedzmy że powinienem takie rzeczy wiedzieć
Ale tak jak powiedziałem dowiem sie dokładnie i napisze

byl bym wdzieczny bo kolega zaplacil bedac w ketrzynie za brak kamizelki 100

Spoko
Jutro lub pojutrze napisze.
Pozdr

Witam,

z tego co wiem, od 1 stycznia 2006 kamizelki są obowiązkowe poza obszarem zabudowanym.

ale sobie gdybacie..

a wystarczy zaguglowac..

Opublikowano: środa, 05 kwietnia 2006 - 20:26

W związku z licznymi zapytaniami w zakresie obowiązku wyposażenia pojazdów w odblaskowe kamizelki ostrzegawcze jaworska Policja informuje, że na terenie Polski nie są wymagane kamizelki odblaskowe dla kierowców samochodów. Aktualnie kamizelkę muszą posiadać jedynie pewne grupy transportowe jak np. kierowcy przewożący materiały niebezpieczne.

Obowiązek posiadania kamizelki w samochodzie istnieje i dotyczy niektórych państw Unii Europejskiej tj. kierowcy poruszajcy się po Austrii od 01.05.2005 r. mają taki obowiązek. Jedna kamizelka powinna być w samochodzie i należy ją ubierać w przypadku wysiadania z samochodu na autostradach i drogach szybkiego ruchu ( z wyjątkiem parkingów). Kamizelki powinny posiadać oznaczenie EN 471 oraz być w kolorze czerwonym, pomarańczowym lub żółtym. Brak kamizelki w Austrii może wiązać się z mandatem w kwocie do 36 euro.
Ponadto obowiązek posiadania takiego ubioru wprowadziły również Włochy, Hiszpania i Portugalia. W dwóch pierwszych krajach przepisy są nieco łagodniejsze niż w Austrii. Policja nie może sprawdzać, czy kierowca ma kamizelkę w aucie, lecz tylko czy założył ją w określonych sytuacjach. We Włoszech kamizelkę musi nosić osoba ustawiająca na drodze po wypadku lub awarii trójkąt ostrzegawczy. Natomiast grzywny w tych krajach są dotkliwsze. Włosi za brak kamizelki mogą ukarać mandatem w kwocie co najmniej 35 euro, w Hiszpanii płaci się do 91 euro, w Portugalii od 60 do 600 euro.
( wykorzystano materiał z WRD KWP we Wrocławiu)

dzieki teraz wszystko wiem ,a kolege nabili w butelke i zaplacil

Cytat:
2006-06-08 19:58:08, mumin75 pisze:
dzieki teraz wszystko wiem ,a kolege nabili w butelke i zaplacil

na mandacie musi byc wyszczegolniona podstawa prawna, na zasadzie ktorej orzeczono ukaranie.

sprawdz w kodeksie co oznacza paragraf, ktory tam wpisali i bedziemy dalej myslec.

Rowniez Wegrzy wymagaja kamizelki, musi byc koniecznie w kabinie.

Ojdziec jak jeździ do Austrii samochodem to kamizelke ma już obowiązkowo takie przepisy.

z tego co mi wiadomo to slowacja tez wymaga kamizelek. mimo ze u nas jej nie trzeba takowa woze ze soba od ponad pol roku

Mysle, ze kamizelka jest na tyle tania, ze mozna wydac te 10zl, wrzucic ja w kieszen boczna od strony kierowcy. I miec tak zwany swiety spokoj, o ile ktos jezdzi za granice.