Pomysł na 16"tki ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Postanowiłem, że chce zbudować swój przód na glośnikach 165mm, lecz mam mkIV i jest tam miejsce tylko na 135mm. I teraz moje pytanie, robił to ktoś, ew. czy mógłby mi jakoś pomóc, podrzucić jakiś pomysł? Które dystanse kupić, bo takimi przeznaczonymi do mkIV (na 16') się nie spotkałem. Mile widziane linki, rysunki, porady, etc...

Tutaj masz pokazane jak to zrobić w MK7 - może się przyda klik

Dzięki, ale mkVII ma głośniki w drzwiach i dystanse do tego modelu są ogólnodostępne na allegro...

Ale jak widzisz Nosek sam je rzeźbił od podstaw

tylko popełnił jeden malutki błąd przed którym przestrzegam, a mianowicie nie odizolował zwrotnicy od wilgoci, co ma zły wpływ na jej prace. można też zbudować dystanse z blachy spawane do konstrukcji drzwi. Większa rzeźba ale większa stabilność i więcej możliwości

Tylko w mkIV najgorszą sprawą jest, to że nie ma miejsca...

jeśli chcesz zachować oryginalny wygląd boczka to faktycznie może być problem, ale jeśli ci nie zależy to można tam upchać tube basową

No bez przesady, nie zależy mi na zachowaniu wyglądu, ale nie mam ani czasu, ani chęci żeby rzeźbić to długi okres czasu...

--- EDIT ---

Dobra poprawiłem fotki...

[ wiadomość edytowana przez: MaRio-sKaTe dnia 2007-08-18 14:31:57 ]

Przykręciłeś je do tych plastików czy sa wzmocnione pod spodem?

Tak było jak już kupiłem auto. Przykręcone jest to do tych plastików, ale trzyma się dośc solidnie.

Troszke średni pomysł moim zdaniem, cały sens większych głośników z przodu ma na celu podniesienie wydajności basu średnich partii.
W Twoim przypadku może być z tym cięzko, raz że głośniki dwudrożne i niezbyt wydajne, a dwa że sposób mocowania i samo miejsce temu nie sprzyja.
To miejsce moim zdaniem bez gruntownych przeróbek nie nadaje się na głosniki midbasowe, które potrzebują solidnego zamontowania oraz jako takiej komory rezonansowej.
W tym miejscu o jedno i drugie bardzo trudno, montaże jeszcze dało by się wykonać, ale głośnik i tak gra w błotnik, w sumie można by spróbować wygłuszyć ale i tak pewności nie ma czy tam cos zagra.
Osobiście nie spotkałem się z takim zamontowaniem i chętnie bym odsłuchał zamiast komentować.

Tak czy inaczej proponowałbym gwizdki na górę wyciągnąć.

Pozdrawiam!

Źle mnie zrozumiałeś. Gwizdki u góry są, dół czeka na głośniki mid-bass'owe...

Powiem od początku... A więc chciałem kupić zestaw odseparowany Helix Blue 52 (13') ale każdy mówi, że 13' to nie ma sensu, żebym kupił 16' (dlatego zacząłem ten temat). W bagażniku mam JBL'a BTX 250 więc z przedniego zestawu nie spodziewam się bass'u (powiem wręcz, że nie potrzeba mi niskich tonów, tylko średnie i wysokie). Najchętniej chciałbym założyć 13' odseparowany (np. tak jak w/w Helixy).

Zajob - dzięki za zainteresowanie, może mógłbyś mi polecić jakieś dobre 13' odseparowane? Nie zamierzam już bardziej rozbudowywać audio, więc mają one grać pod radiem (JVC KD-SH77R).

P.S Co myślisz o zestawie który na licytacje wystawił Raven? KLIKACZ

Tak jak Ci mowiem bez zywicy sie nie obejdzie. Ku pokrzepieniu serca KLIK i niech to sie stanie twoją Biblią. Tutaj masz wszystko pokazane co i jak. Wiec wizyta w Casto a pozniej praca i fotki jak wyszlo.
Pozdrawiam
Kamyk

Mi z kolei chodzi o to, że jesli głośniki mają być w te miejsca i w ten sposób zamontowane to nie warto w nic lepszego inwestować bo i tak nie będą dobrze grałyz uwagi na miejsce i montaż.
Zabudowa głośnika jest tak samo ważna jak sam głośnik, a w niektórych przypadkach nawet ważniejsza.
Moje zdanie jest takie, że zamiast kupować głośniki, wykonaj panele drzwiowe i zamontuj w nich te pioneerki co masz w tych plastikach na początek, jak za jakiś czas dozbierasz, to sobie wymienisz bezproblemowo.
Wygłuszać też nie musisz od razu, posmigasz, posłuchasz i sam po jakimś czasie taka potrzebe poczujesz

Daje Ci gwarancje że te pionerki w panelach lepiej zagrają niż jakiekolwiek 13 w tych oryginalnych miejscach

Sama tuba nie da Ci basu średniego, a jak zestroisz ją wysoko, będzie Ci psuła odsłuch.

Zainwestuj w dobre gwizdki, bo te macaudio są ledwo średnie, wręcz ledwo.

Pozdrawiam

Mario zapodaj fotke dzwi bo moze faktycznie latwiej bedzie wykonac panele - zwlaszcza jezeli tapicerka jest plaska na dole.
Pozdrawiam
Kamyk

W 5d z korbką wygląda to następująco:

Można by wykonać cała kieszeń a w zaznaczonym miejscu zabudować i wstawić głośnik. Pozostaje kwestia wymiarów i opcja w wersji 3d.
No i najważniejsza kwestia chęci

Pozdrawiam!

E tam gdzie zaznaczyles Zajob to nie bedzie to gralo dobrze. Srednie tony beda w fotel uciekac nic z tego nie bedzie. Jezeli juz to po drugiej stronie jakos trzeba bedzie to zmiescic. Takie proste panele robi sie najlatwiej bo tylko wyzynarka potrzebna i troche cierpliwosci.

No u mnie sytacja wygląda podobnie, jak na fotce. Opcja wybrana przez Zajob'a to chyba nie najlepszy pomysł. Najbardziej odpowiada mi miejsce tam gdzie teraz są głośniki (to tylko moje zdanie, szanuje również wasze, że to nie za dobre miejsce).

P.S Coraz częściej zastanawiam się czy nie wzmocnić tych boczków, dodać dystanse, matami wytłumić co tam się da i wsadzić jak Pan Bóg przykazał 13' (jakieś nienajgorsze). Co myślicie?

--- EDIT ---

Tymczasem znajomy z forum Mapet-Tuning.com podesłał mi pomysł na swego rodzaju przejściówke z 13 na 16, co myślicie?

PROJEKT

[ wiadomość edytowana przez: MaRio-sKaTe dnia 2007-08-20 20:47:15 ]

Kamyk, będzie grało o niebo lepiej niż w nogach, raz że fotel w mk4 jest stosunkowo nisko, a dwa że zawsze można troche pod kątem głośnik osadzić.

Za moich czasów mk4 przymierzałem się do takich "firmowych"paneli czyli z głośnikami w przedniej części, niestety bez elektryki to raczej niewykonalne, chociaż może za mało sie starałem

Mario, dystans który pokazałeś to normalny dystans dystans, równie dobrze możesz wywalić ten na 13 i wykonać jeden tylko grubszy.

Tam w nogach z tego co pamiętam było przykręcone takie metalowe mocowanie oryginalnego głosnika, może na podstawie tego cos stworzyć, i ewentualnie wymodelować z wierzchu na kształt tej oryginalnej plastikowej osłony.

Pozdrawiam!

A może coś takiego? Tylko nie wiem czy budowa drzwi w essim pozwoli na takie cuś...

KLIK