MotoNews.pl

Jaki olej ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Po przywiezieniu essa "kumpel" (cudzysłów nie przypadkowy)
zalał go ..... ORLEN'EM 15w40....
Ponieważ powinienem niedługo wymienić olej chciałbym wymienić na coś porządnego...
powiedzcie mi jaki??
Czy mozna zaryzykować jakiś "bardziej płynny"??
Czy się rozszczelni ??
Jak to jest z tymi oznaczeniami oleju ??

essi benzyna + gaz 1991r

Zostań raczej na mineralnym ale kup jakiś firmowy.

Witam!
Odpowiedź na Twoje pytanie nie jest prosta.
Zalezy ile auto ma przejechane.jeżeli nie wiesz ile a wymnienany był rozrząd i uszczelniacze to pozostań na oleju mineralnym tzn. na takim co zaczyna się od 15w.
Jezeli nie wymieniałeś rozrządu to wtedy przy wymianie powinienes zmienic uszczelniacz wału korbowego i rozrządu a takze jak juz tp robisz uszczelniacze na zaworach. po takim zabiegu mozna zalac auto półsyntetykiem, tzn takim który na poczatku ma 10w, niektóre firmy mają olej półsyntetyczny zaczynający sie od 5w.
A co do oleju to powiem tak.
Ja po tym jak pzrywiozłemauto zalałem go Lotosem 15w40.przejeździłem bez problemu 15 tysięcy.Olej spisywał sie nienagannie.po ostatniej wymianie rozrządy i uszczelniaczy zalałem go Castrolem Magnatec 10w40 i jestem bardzieo zadowolony.Zero ubytków i nienaganna praca.A moje auto ma juz sporo ponad 200tys km.
Pozdrawiam.

no właśnie...
i tu jest kolejny problem, miałem miec super auto w super stanie a dzięki mojemu "kumplowi" mam często wielką niewiadomą...

rozrząd miał wymienić i podobno to zrobił...
ale co jeszcze zmienił ? nikt tego nie wie, a wiem, że pasek + rolki to mógł być max....
co do przebiegu to wiem, że jak przyjechał miał 12tys
licznik jest krótki
chciałbym jakims lepszym olejem go potraktować,
miło by było rzadszym...
tylko czy ryzykować z 10w ??
wcześniej (u niemca) był lany ELF (takie mam naklejki na drzwiach)
ale pozacierało sie na nich wszystko i nie wiem jaki

czyli co? lac mineralny tylko lepszej firmy dla swietego spokoju ??

to ja sie podlacze z pytaniem..

jak czesto wymieniacie olej ??

to ja Ci powiem ze mam jeszcze wiekszy problem!!
mam auto z 99roku i mam przejechane 68 tys (orginalny przebieg)
i poprzedni właśniciel powiedział mi ze on lał olej mineralny Castrol GTX3 Protect, a teraz jak wymieniał mi mechanik rozrząd to powiedział zebym zmienił niedługo olej i zebym wlał półsyntetyk - szczerze mówiąc mam wielki dylemat..... i nikt mi nie potrafi nic doradzić czy to bezpieczne?????

nom z olejem to zawsze dylemat... czytalem twoj watek...

ja z racji ze nie jezdze jako strasznie duzo to co rok wymieniam

Ten temat juz wiele razy był na forum. Główna zasada- nigdy nie można zalać olejem syntetycznym silnika który chodził na mineralnym- najpierw trzeba zalać półsyntetyk a później można dopiero przejść na syntetyk, dlatego jak kupujesz samochód i nie wiesz jaki olej jest zalany to zawsze wymieniaj na półsyntetyk a przy następnej wymianie to juz co chcesz- ale jeżeli silnik nie jest bardzo wyeksploatowany to wiadomo ze syntetyk jest leprzy ale droższy

Ciekawy i fachowy artykul o olejach. Mysle ze rozwieje wszelkie watpliwosci mineral czy syntetyk