MotoNews.pl

Poradzcie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam , mam mozliwosc kupic za 300 zł radyjko Alan 100+ i do tego antenke Hustler IC 100 i w zwiazkuz tym :
>czy to dobry wybór?
> jak jest z tym strojeniem, czy musi byc do tego potrzebne autko na którym komplet bedzie pracował , czy mozna na jakims zastepczym?
> jezeli niezestroje ze soba sprzetu to moge cos uszkodzic, jak dużo strace na zasiegu?

mam nadzieje ze mia pomożecie. pozdrawiam

powiem tylko tyle: Straszny szmelc - NIE KUPUJ !!!

a moze ktos mi jeszze humor poprawi?? ja naprawde potrzebuje rady.

Zależy skąd to jest i kto w tym grzebał. Jeśli jest dobrze przestrojone w "zera" to da się pogadać choć są lepsze radia za niewiele większe pieniądze.

TEORIA - Antena z radiem powinna być zestrojona na Twoim samochodzie i potem powinieneś ją stawiać w tym samym miejscu gdzie była strojona. Strojenie powinno się odbywać na wolnej przestrzeni z dala od budynków, sieci energetycznej itp.

Praktyka - Codziennie przekładam radio z anteną kilka razy do samochodów małych i dużych a sprawdzam SWR nie częściej niż raz na miesiąc.

Na pewno spalisz radio jak będziesz nadawał bez prawidłowo podłączonej anteny. Gdy jest źle zestrojona to należy krótko nadawać ale jest małe prawdopodobieństwo uszkodzenia radia.

zarówno radio jak i antena sa nowe z roczna gwarancja. tak wiec chyba nie powinno byc problemu z tym. najwyzej o strojenie bym sie pomartwił u siebie, pewnie kogos znajde.
a jaki zasieg moge uzyskac na tym sprzecie? do ilu km nadawania i odbioru?

[quote]
2006-06-10 22:42:23, JerryP pisze:
Na pewno spalisz radio jak będziesz nadawał bez prawidłowo podłączonej anteny.

co to znaczy bez prawidłowo podłaczonej , bo domyslam sie ze strojenie to inna bajka?

W ciągu lat przez moje ręce przeszło kilkanaście modeli Radia CB poczynając od Unidena PC12,poprzez różne Alany, Lafayette,Presidenty itp.Mam również już drugiego Alana przenośnego.Poprzedniego pozbyłem się przed laty,kiedy zacząłem pracować w paśmie 144 MHz.Zawsze największą uwagę zwracałem na to,aby antena,nawet nie zestrojona,była dobrze przymocowana do radia.To jest najpewniejszy sposób,aby nie spalić końcówki mocy.Jeśli nie prowadzisz godzinnych monologów poprzez radio CB,to nawet SWR bliski 3 nie spowoduje natychmiastowego uszkodzenia radia.Dobre połączenie radia z anteną,prawidłowa masa jeśli antena jest przykręcana do dachu pojazdu jest gwarancją,że można będzie prawidłowo zestroić antenę i wynik będzie zgodny z oczekiwaniami.

a jak jest w przypadku magnesówki? ja trzeba dobrze przykrecic do radia ,a na dach tylko postawic?

Tak.Wtyczka powinna być dobrze przykręcona.Magnesu niestety nie przykręcisz do dachu.Bo to już nie będzie antena z uchwytem magnetycznym

Cytat:
2006-06-11 08:03:37, Artur822 pisze:
co to znaczy bez prawidłowo podłaczonej , bo domyslam sie ze strojenie to inna bajka?

Dokładnie o to chodzi co niżej możesz przeczytać, dodam że mając magnesówkę, ciągle ją przestawiając i przytrzaskując drzwiami lub klapą łatwo możesz uszkodzić kabel antenowy.
Jeśli nie masz reflektometru to przynajmniej od czasu do czasu sprawdź czy przewód się nie przeciął (np. miernikiem lub żarówka i bateria).

a czy ozna kupic smialo radio nie sprawdzjac go na swoim aucie i pozneij bez problemu dostroic ewntualne zaklocenia???? co wybrac 520 czy presidenta jhonny ???