Od którego roku można lać bezołowiówkę ??? [126p]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytam z czystej ciekawości,jak możecie to napiszcie od którego roku były już utwardzane gniazda zaworowe...
Pozdro

w el wolno a od roku 91 bodajże

w EL to wiem

jakoś połowa 92 chyba, bo ja mam grudzień 91 i nie mogę

p.s. ciekawość to pierwszy stopień do piekła

less red then devil but
much faster than he

[ wiadomość edytowana przez: widynek dnia 2003-04-26 19:17:30 ]

A może ktoś wie czy można lać do mojej Regaty silnik 1.6 DOHC paliwo bezołowiowe??

Ojej no to dobrze se dowiedziałem !!! Czyli jak ja mam maluszka z 83roku no ale on był mojego wujka- mechanika zresztą no i to już jest pojemność 650 no to co ja mam robić?? Czy lać U95, czy lać Superplus 95 ???? no bo teraz nie wim co mam robić ale do tej pory jakoś nic sie nie działo lałem SP95 no i było spox

Więc co mam teraz zrobić ??? Proszę o szybką odpowiedz !!

Cześć
Zacytuję fragment książki "Naprawa samochodu fiat126p" :
"We wszystkich silnikach wersji FL od lipca 1992r. (od numeru silnika 6621475) można stosowac stale benzynę bezołowiową LO95. We wczesniej wyprodukowanych silnikach nie można stale stosować benzynu bezołowiowej. Wyjątkiem są modele eksportowane do Australii wyprodukowane od sierpnia 1988r."
POZDRO

Siemka powiedzcie mi jakie mogą być konsekwencje lania pb95 do malca '89 non-stop? ja lałem do DF'a '86 przez rok i nic.... silniczek dalej był żyletka... chodził tak samo.... Do malca raz na jakiś czas wleję U95, ale jak mam możliwość, bo cholerka najbliżej i najtaniej mam do NESTE, a tam nie ma u95

lanie bezołowiówki grozi wypaleniem nie przystosowanych do tego (w starszych głowicach) gniazd zaworowych
konsekwencją tego jest spadek kompresji

Dzięki za info, czyli wiem już czego się spodziewać, pytanie tylko w jakim czasie mniej więcej to się może stać... powiedzmy że silnik ma 120KKM (maluch).... Czy po pół roku mogą już się sypnąć te gniazda? ....
Zaczynam się martwić....

nie sądze
ale lepiej szukaj stacji z U95
a jak ci 'mocy' zacznie brakować to strzel sobie nowa (ze szrotu ) głowiczke bo nowe gniazda to z tego co wiem to troche drogie są
i przerób ją wg tych wielu informacji na licznych stronkach
może jakiś wałek jeszcze dorzuć jeszcze kilka rzeczy...

ja kiedyś czytałem, że ta substancja, która znajduje się w U95 nie nie migruje bardzo szybko z gniazd a się w nich "zachowuje" i można lać bez PB w stosunku 3:1, tzn 3 tankowania bez PB i potem raz PB