Wyklepać! ale jak?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po dzisiejszym dzwonie czeka mnie wymiana zderzaka-już zamówiłem za 100zł nowy bez listwy chromowanej bo moja choć pogięta to jest w super stanie.
I tu pojawia sie problem chciałbym ją porządnie wyprostować ale nie wiem jakich przyrządów mam użyc oraz w jaki sposób mam to wyklepywać??? Może mi ktoś opisać jak najlepiej to zrobić zebym nie schrzanił sprawy?
pozdrawiam i z góry dziękuje

A w co żeś przywalił Zaksie?

NIE MLOTKIEM!
zaopatrz sie w mlotek, ale gumowy.
poloz listwe na czyms rownym i lekko miekkim (wykladzina np.) - ale nie za gruba, tak, zeby tylko sie listwa nie porysowala.
i delikatnie pukasz az do odsiagniecia pozadnanego ksztalty - od strony wewnetrznej pukaj.
Zalezy jak mocno masz pogieta - ja moja wyprostowalem bez sladu, ale nie byla mocno skrzywiona, raczej zwichrowana....

Zax zdaje sie, ze Ty juz tej zimy zawadziles o jakis slupek elektryki czy cos takiego - cos nie masz szczescia A co do klepania to polecam blacharza - niektorzy naprawde potrafia... sam wiem, bo kiedys maska mi sie otworzyla w czasie jazdy. W jednym zakladzie powiedzieli, ze do wymiany, pojechalem do drozszego, ale przynajmniej od razu wzieli sie do roboty i dzis nie ma sladu, a wygladalo naprawde nieciekawie

100 PLN za plastik zderzaka????????? A ja płace 60!!!!

Listwe kładzie sie na dociętym drewnianym klocku, klepie gumowym młotem. Jeśli chodzi o końcowe doklepywanie to mozna klepać przez deskę. Tzn blache kładziesz na jednym klocku, przykrywasz od góry drugim i walisz młotem.

pozdrowienia.
P.S. Mnie też to czeka i to już na dniach.

A jak wyklepać wgniecenie na prawym przednim rogu???

Przyjedź na spot to ci pokażemy.
DEx

mysle ze ten sposób bedzie najłatwiejszy:
Cytat:
Załamana blondynka stoi przy rozbitym aucie:
- Co ja teraz powiem mężowi?!
Przechodzący obok mężczyzna postanowił sobie zażartować:
- Niech pani dmucha w rurę to się karoseria wyprostuje.
Blondynka dmucha więc w rurę, lecz nic się nie dzieje. Po ok. godzinie przechodzi obok druga blondynka i mówi:
-Ty głupia jesteś. Zamknij drzwi!

to był zart ale stosowny do sytuacji
Ja bym to nawiercił w miejsce dziury wkrecic jakas srube lub włozyc jakis haczyk i spróbowac to jakos wyciagnac jezeli lakier jest uszkodzony moze warto było by to miejsce podgrzac blacha na ciepłym łatwiej sie formuje.Jest nawet takie specjalne urzadzenie które sluzy do prostowania wgniecen