WYMIAN SPRĘŻYNY W OMCI A (TYŁ)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy któryś z szanownych kolegów wymieniał już może sprężynę w omedze A sedan?
odkręciłem amora, łącznik, wachacz obniżył się na maxa i dalej du..a Sciski do sprężyn chwytają mi tyko dwa zwoje a i to za mało.. czy jest jakiś patent, czy muszę luzować człe zawieszenie (o bozie... tylko nie to)

ja znam sposób na kowala ale jest jeszcze lepszy tylko trudniejszy i pracochłonny.
1 to taki zapraszasz kolege do pomocy co trzyma łoma i naciska do dołu wahacz. (to na kowala)
2 bardziej pracochłonny popuszczasz śruby od wahacza i wtedy to możesz whacz wyginać o 180 stopni wiec jak włożysz spręzyne podjeżdzasz z lewarkiem pod wahacz do gory ponosisz przykręcasz śrube od teleskopu i dokręcasz śruby wahaczy i wymiana skończona.
pozdrawiam

dzięki za pomoc.. po pracy biorę się do luzowania wahacza

no ja wczoraj zmieniałem springi w mojej A i zrobiłem to tak:
- dupa w góre i na kołki
- koła won
- lewarek pod wachacz i delkatnie do góry (około 2-3cm)
- odkręciłem amorek i wachacz w dółna swoje miejsce
- teraz lewarek trapezowy pomiędzy półoś a podłużnicę i delikatnie w dół
- stare springi miały urwane po jednym zwoju od góry i od dołu więc prawie same wypadły
- nowe springi zkręciłem ściągaczem i bez najmniejszego problemu wpakowałen na miejsce
- pozostało tylko wyciągnąć ściagacze, przykręcić amorek i kółka

jedna strona to jakieś 0,5h roboty przy piwku
aha i jeszcze jedna uwago odnośnie ściągacza, ja używałęm forch-a, naprawde solidny i potrafi złapać bez problemu prawie całą sprężynę. stanowczo odradzam i przestrzegam wszystkich przed tymi gównianymi ściągaczami z allegro.

Witam!Ja ta sprawe przerabialem jakies 2 miechy temu!Niestety tez meczylem sie z tym dosc dlugo ale przyszedl znajomy ktory to robil i doradzil mi dosc szybki patent!No wiec sciagasz kola, pozniej odkrecasz amorki i najlepiej drazek stabilizacyjny od wahacza a na sam koniec (oczywiscie najlepiej miec w tym przypadku kanal) odkrecasz caly most, ktroy jest przykrecony do budy 4 srubami!Wtedy dupa usiadzie Ci na tyle ze nie ma zadnego problemu ze sprezynkami!Wczesniej co ja sie nawojowalem z jedna sprezynka to niech ja szlak trafi!A pozniej druga to wlozylem doslownie w 5 minut i bez wysilku!Mam nadzieje ze ta rada Ci sie przyda!Pozdrawiam Tomek