Czujnik niskiego ciśnienia klimy - help

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poszukuję czujnika niskiego ciśnienia - w Espero znajduje się po lewej stronie - nakręcony jest na aluminiowej rurce do klimy (koło termostatu i lampy). Część do podłączenia wtyczki powinna być szara. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mnie takowym poratował, albo informacją, gdzie takie coś znajdę w miarę tanio. W Krakowskich sklepach nawet tego nie ma...

A może ktoś wie jaki zamiennik można tutaj zastosować?

Pozdrawiam,
Grzegorz

Jak tu bryluję po tym forum to jeszcze się nie spotkałem z takim problemem. Może wywal czujnik, załataj otwór po nim, a kabelki połącz na krótko i będzie.

Tak mam teraz zrobione, ale jak gaz spie... znaczy ucieknie to sprężarka może się zatrzeć.

Zacznijmy od tego, czy w złomiaku-esperaku jest wogóle taki czujnik. A nawet jak jest to co on ma za zadanie robić? Zatrzymać sprężarkę? Mignąć kontrolką... coś mi tu nie pasuje. Gaz ot tak sobie nie spier... a ciśnienie należy co jakiś czas sprawdzić (np. co rok).

Aktualnie ma, ale wymontowany i jeździ obok mnie . A jak jest to za zadanie ma zatrzymanie klimy w razie spadku ciśnienia poniżej 1.5 Atm. Czyli ma to znaczenie w razie gdyby gaz uciekł w trakcie pracy klimy. Może i nie zdaża się to zbyt często, ale...

Niestety ale mnie sie to stało.Czynnik chłodzący uciek w podczas jazdy błyskawicznie z powodu rozszczelnienia się spręzarki i gdyby nie ten czujnik pewnie by sie zatarła.Zdarza sie to niezbyt często ale w innych samochodach też sie przytrafia.Tak więc jeżdżenie bez niego polecam tylko tym co mają więcej kasy na nową sprężarke.

czyjnik jest i jest potrzebny, nie bardzo jest o czym dyskutować... równie dobrze można powiedzieć, że niepotrzebna jest klima. Nie zawsze czynnik uchodzi błyskawicznie, czasami trwa to bardzo długo i wtedy aby zapobiec zatarciu sprężarki jest ona rozłączana.

Taki czujnik oryginalny kupiłem na Kotsisa w Autopartsie za ok 35 zł - więc nie ma chyba potrzeby kombinować z zamiennikami. Co ciekawego cwani fachowcy z serwisu klimy na Sadybie chcieli mi sprzedać zamiennik za 120 zł...