MotoNews.pl

Zawieszenie tył - coś stuka / wali

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Może ktoś już coś takego doświadczył.
Jak przejeżdżałęm wczoraj przez wystające tory coś pierdyknęło z tyłu ( z prawej ) i teraz coś dziwnie wali - odgłoś coś jak walenie metalem w metal/ gume z pogłosem lekkim (nie wiem czy trafnie to określam). Miałem już wcześniej walnięte spręzyny z tyłu - czy to może by sprężyna (chyba wolałbym, gdyby była to tylko spręzyna).
Może dodam, że odgłos nie zawsze pojawia się jak wjeżdżam w nasza trójmiejską, pozimową dziurę, ale np. jak skręcam w prawo, albo np. hamuję i wjeżdżam w dziurę.

Jak ktoś ma jakiś pomysł to z góry dzięki - chociaż zdiagnozowac chciałbym sam - bo jak spręzyna to są jakieś na allegro

pozdrawiam
Szymon

po 1. jak spręzyna to nie kupuj jednej tylko komplet- wymiana jednej jest dosc niebezpieczna (wbrew pozorom).

po 2 mi tez cos z tylu stuka, tylko to chyba nie jest zawieszenie - problem pojawia sie glownie przy przegrzaniu hamulcow (i szybko sie tylne grzeja), dzis lub jutro jade do mechaniora to w swoim temacie napisze co i jak u mnie...

po 3 dzwignij sobie samochod na lewarku zdejmij kola i sprezyny mozesz jako tako namacalnie "obaczyc", mlotkiem klupnac, moze cos sie przemiesci/zarzęźi/cokolwiek to zlokalizujesz usterke sprezyny - jesli to nie to to moze lozysko kol, hmm mechanik raczej latwo namierzy zrodlo stukow z tylu...

Witam,
jeżeli chodzi o stukanie (teraz raczej już walenie) z tyłu to mam ten sam problem. Jest na tyle poważny, że niestety nie udało mi się a właściwie mechanikowi (konkretnie Panu Sławkowi z Warszawy) namierzyć co to jest. Hamulce świeżo po remoncie, sprężyny całe, amortyzatory nie najgorsze. Stukanie zaczęło się od zatrzymywania na skrzyżowaniu na światłach. Początkowo stukało nieznacznie i tylko podczas zatrzymywania się. Teraz nawet zdarza się, że wali przy przyspieszaniu. Jeżeli się zatrzymam to odgłos może wystąpić nawet po 10 sekundach. Już nie wiem co dalej z tym fantem czynić. Jeżeli ktoś mam pomysł na zlokalizowanie tego zjawiska to będę również wdzięczny. POzdrwiam

[ wiadomość edytowana przez: p0m0r dnia 2006-02-21 19:18:15 ]

Cytat:
2006-02-21 15:01:28, p0m0r pisze:
Witam, jeżeli chodzi o stukanie (teraz raczej już walenie) z tyłu to mam ten sam problem. Jest na tyle poważny, że niestety nie udało mi się a właściwie mechanikowi (konkretnie Panu Sławkowi z Warszawy) namierzyć co to jest. Hamulce świeżo po remoncie, sprężyny całe, amortyzatory nie najgorsze. Stukanie zaczęło się od zatrzymywania na skrzyżowaniu na światłach. Początkowo stukało nieznacznie i tylko podczas zatrzymywania się. Teraz nawet zdarza się, że wali przy przyspieszaniu. Jeżeli się zatrzymam to odgłos może wystąpić nawet po 10 sekundach. Już nie wiem co dalej z tym fantem czynić. Jeżeli ktoś mam pomysł na zlokalizowanie tego zjawiska to będę również wdzięczny. POzdrwiam [ wiadomość edytowana przez: p0m0r dnia 2006-02-21 19:18:15 ]

Miałem kiedyś to samo. Takie gluche uderzenie jak by sie spręzyna o coś zahaczała i po zatrzymaniu, po kilku sec. łup (taki sam odglos wydaje pekająca sprężyna). Do konca nie zlokalizowalem co to bylo, dzialo sie bardzo nieregularnie raz na kilka dni, az samo przeszlo. Podejrzewalem haczacy gdzies wydech lub drążek w tylnej belce. Na pewno nie byly to sprezyny ani amorki bo wymienialem. Stawiam na wydech bo u mnie ustalo po tym jak mi pekla obejma od tylnego wydechu po wymianie nie zaobserwowalem juz tego walenia.

Juz wiem co to - sprężyna tak się złamała, że średnica dolnej końcówka była juz tak duża, że sprężyna spadała poniżej tego placka/talerza/siodła i wtedy wydobywał się taki tajemniczy odgłos. Na szczeście, bo spręzyny na allegro po około 65-70. Może ktoś się bardziej zna i któreś poleci?

Mam to samo... Po kilku sekundach od zatrzymania coś głucho sutka

Szukajcie sprężyn produkcji polskiej z Lublina (producent na ulicy Mełegiewskiej). Z tego zakładu montowane są sprężyny w FSO. Mam takie założone już dość długo i jestem zadowolony.

Może TU

Może TU