[1108 SPI] Sonda Lambda

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

mam problem z sonda lambda, silnik przerywa w srodkowych polozeniach przepustnicy, gdy odepne sonde lambda to silnik chodzi nierowno na jalowych ale normalnie jedzie, czyli sonda lambda do wymiany. Silnik to 1108 fire od CC sporting.

na allegro jest sporo sond lambda:

Sonda 1
Sonda 2
Sonda 3

I taka bym chetnie kupil, jest tania i nowa Boscha. Ma 18mm gwint i na klucz 22 jest, zakres pracy to 0-1V i jest na 4 kable. - dwa biale czarny i szary. Jednakze sprzedawca powiedzial ze taka uniwersalna sonda lambda nie bedzie pasowala do cieniasa 1100 bo one sa nie do zastapienia i musze kupic oryginalna za 200zl, bo szary kabel jest masujacy a w cieniasie jest to inaczej.

to jak to jest ?!?!?

Jak odepniesz lambde to komputer nie wie co ma robic podaje wtedy duze ilosci paliwa dlatego moze nie przerywa a sama lambda moze byc dobra, sprawdz w garazu jak kopci przy podlaczonej i odlaczonej lambdzie jak w obu przypadkach bedzie kopcil na bialo to prawdopodobnie lambda, albo cos na drodze lambda ecu przewaznie jeszcze jest przekaznik poszukaj i sprawdz go

Pozdrawiam

przekazniki sprawdzone, wiazka elektryczna tez. nie ma roznicy czy sonda podlaczona czy nie - wolne sa niestabilne o 1500obr, z tym ze jak sonda podlaczona to przerywa losowo w srodkowym polozeniu gazu.

A jakie masz spalanie, jeżeli spore to może być lambda, a czujnik położenia przepustnicy sprawdzałeś? Najlepiej podepnij od kogoś na chwile napewno dobrą lambde i sprawdź. Acha a jak chcesz sprawdzić lambde to wepnij się w szary i czarny przewód woltomierzem i sprawdź jakie są wskazania, nie powinno być więcej niż 1V a jak dodasz gazu to wartości powinny się zmieniać. Wiem bo też walczyłem z sondą w swojej Fieście. Możesz też podjechać do gazowników to za flache Ci sprawdzą.

Pozdo

U mnie w punto 1.1 pomimo,ze odpialem sonde silnik tak samo pracowal. Ja to szczerze nawet niewiem po co ta sonda u mnie jest,w audicy brata tez odpialem raz sonde by sprawdzic jak silnik bedzie jezdzil bez tego i tez zadnej roznicy niebylo...

ta i powiesz hemi jeszcze ze palił tyle samo kiedyś satremu w pasku sluzbowym sonda padła do 1.8 motor wpirza przy normalniej jezdzie prawei 20l benzynki

Cytat:
2006-02-13 20:52:26, baryla_wroclaw pisze:
ta i powiesz hemi jeszcze ze palił tyle samo kiedyś satremu w pasku sluzbowym sonda padła do 1.8 motor wpirza przy normalniej jezdzie prawei 20l benzynki

Co do spalania to ja niewiem bo to byly trasy po kilka kilometrow tylko Ale chodzi mi o sam silnik,ze niemial jakis dziwnych obrotow.
Ja nie kukufon zeby sciemniac

[ wiadomość edytowana przez: HEMIGTX dnia 2006-02-13 21:04:25 ]

Przejechanie kilku km nic nie daje. Eksperymenty i pomiary trzeba przeprowadzać na rozgrzanym silniku bo przy nagrzewaniu i max otwartej przepustnicy sterownik sygnał sondy olewa. Sygnał w zależności od spalin ma mieć wartość 0.2-0.9 V ale są to impulsy wysyłane co ok. 1 sek. Dlatego pomiary miernikiem uniwers. mogą być nieciekawe aczkolwiek wartość 0.65 V [średnią] można przyjąć za rokującą pewne nadzieje. Oscyloskop fajnie to pokazuje.
Po odpięciu sondy sterownik nadrabia sygnałem z czujnika położ przepustnicy lub czujnika podciśnienia. Cwaniak.
Białe kabelki to grzałka sondy i to idzie przez przekażniki. Pozostałe to masa i sygnał. Obadaj kabelki zara jak wychodzą z sondy, tam lubią pękać.
Podjedż gdzieś i sprawdż sondę. Jak będzie ok to obserwując jej sygnał można zobaczyć co się dzieje z resztą. Gazownik to niezły pomysł.
Pozdr.

spalanie jest bardzo nieciekawe, przy 120 kmh na autostradzie pali ok 8-9l. z tym ze ta sonda nie ma takich kolorow kabli, sa zielony niebieski i dwukolorowe (nie pamietam ale ze schematem sie zgadzalo).

Moze rzeczywiscie podjade do gazownika i poprosze niech sie podepnie i sprawdzi sama sonde jakie daje sygnaly.

Na Slomczynie kupilem sonde do 1.1 za 20zl.

moze ktos ma taka sonde w rownie atrakcyjnej cenie ;]

takich rzeczy nie kupuje sie uzywek. zrob raz a dobrze i kup nowa. to nie sa jakies kosmiczne pieniadze.

racja, ale zanim wydam 200zl podjade do gazownikow sprawdzic ta sonde ktora mam.

dzieki.

Mam do sprzedania sonde za 145zł

Cytat:
2006-02-15 13:44:54, wojtas7 pisze:

Uzywka, nie uzywka, grunt ze dziala i to dobrze. Zyla w silniku jak ja go uzytkowalem i zyje chyba jeszcze nadal.

Cytat:
2006-02-15 13:44:54, wojtas7 pisze:

Uzywka, nie uzywka, grunt ze dziala i to dobrze. Zyla w silniku jak ja go uzytkowalem i zyje chyba jeszcze nadal.

Znowu odgrzebuje trupa. Tym razem robie badanie rynku; interesuje mnie sonda na 3 kable do uno 1.1 fire '93. W jakich granicach oscylują ceny u was żebym mial punkt odniesienia przy zakupie. Bylem dziś na szrocie i koleś chcial za używkę Boscha 80zl. Nie wiem czy to dużo czy malo więc nie wziąlem jej na razie. Na allegro podobne sondy widzialem za 40-50zl tyle że trzeba by bylo czekać. Jakieś sugestie??