Wymiana silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Jestem tu nowy i nie bardzo wiem co i gdzie. Szukałem na forum ale nie znalazłem interesującej mnie odp. Więc mam Lantre ’90 1.6 16V i silniczek raczej zaczyna powoli umierać. Bierze olej a co za tym idzie strasznie kopci. Przypuszczam że to pierścionki, bo głowica jest po remoncie więc uszczelniacze, zawory itp. odpadają, oraz uszczelka pod głowica. Większych wycieków nie zaobserwowałem. A teraz do rzeczy , doszedłem do wniosku że remont wyniesie mnie więcej niż kupno silnika. Wiec jak już mam go wymieniać to czy mogę go np. wymienić na jakiś inny. Tz. mam na oku Silnik 2.0 DOHC 16V Coupe ’98. Co musiał bym jeszcze przy tym wymienić. I jakie mogą być tego koszta prócz silnika. Wogule czy jest to możliwe???

Ewentualnie jakieś rady na jaki było by lepiej to zrobić przy niewielkim nakładzie finansowym.

to nie taka prosta sprawa z ta wymiana. po pierwsze to ten silnik moze miec inne mocowanie i beda problemy go przyczepic, jesli juz jakich mechanior by sie tego podjal to trzeba by tez wymieniac prawdopodobnie skrzynie biegow bo starej nie spasujesz z silnikiem a poza tym na pewno ma inne przelozenie. oprocz silnika i skrzyni to jeszcze bedzie trzeba wymienic caly osprzet bo raczej nic nie bedzie pasowac, wiec koszty tej operacji moga sie okazac wieksze ni wartosc tej furki. ja by raczej pomyslal o zmianie samochodu a nie silnika a jesli juz koniecznie silnika to bym szukal takiego samego jak jest teraz. pozdro

no dzieki chyba jednak skonczy się to zmiana autka 