Odciecie deski na kluczyk

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Zauważyłem gdzies na miescie ze gosciu mial odciecie deski rozdzielczej na kluczyk taki jak jest w syrenach alarmowych. Tzn jak jest ten klucz przekrecon y na poz wyl to pomimo przekrecenia stacyjki sie nie zalacza dopiero jak przekreci ten klucz od odciecie zapala mu sie deska. Czy mogl by mi ktos rozrysowac schemat jak to zrobic i jaki przekaznik zamontowac?? Ja jestem lewy z elktroniki.Pliss

pomiedzy stacyjka a skrzynka bezpiecznikow jest jedna kostka skladajaca sie z czterech przewodow (nie pamietam teraz kolorów, musial bym poszukac w notatkach)
1) +12V ciagle ("wejscie" do stacyjki)
2) +12V w pozycji O (napiecie tylko dla radia)
3) +12V w pozycji zaplon
4) +12V w pozycji rozruch (odlaczenie pozycji 2) ale mniejsza o to)

Tniesz poz 1) w polowie i tam sobie wstawiasz pstryczek, zamek, kluczyc, szyfr od zapiecia od roweru, co tam tylko chcesz.

Nie za bardzo wiem po co to

Myślimy z Frysiem co jest ciekawszego od zapięcia od roweru, ale nie możemy już nic głupszego wykminić

Cytat:
2006-06-19 00:03:32, Wojo pisze:
nic głupszego

Cytat:
2006-06-18 23:52:10, mazzi19 pisze:
pomiedzy stacyjka a skrzynka bezpiecznikow jest jedna kostka skladajaca sie z czterech przewodow (nie pamietam teraz kolorów, musial bym poszukac w notatkach) 1) +12V ciagle ("wejscie" do stacyjki) 2) +12V w pozycji O (napiecie tylko dla radia) 3) +12V w pozycji zaplon 4) +12V w pozycji rozruch (odlaczenie pozycji 2) ale mniejsza o to) Tniesz poz 1) w polowie i tam sobie wstawiasz pstryczek, zamek, kluczyc, szyfr od zapiecia od roweru, co tam tylko chcesz.

z tym, że są to spore prądy (będą się palić styki) i bez przekaźnika może się nie udać... No i jeśli zawiedzie przekaźnik to trza mieć zworkę w jego miejsce...
Można zamontować przekaźnik na sterowaniu np cewką zapłonową, czy wtryskiami (jeśli jest lpg to także na zawór gazu). Sa także centralne zamki (np pilota) z dodatkowym kanałem załączanym po wciśnięciu przycisku i przekręceniu kluczyka. Ja kupiłem immobilizer za 30pln na allegro i mam 2 odcięcia po 30A każde...

[ wiadomość edytowana przez: surec dnia 2006-06-19 07:20:36 ]

O ile dobrze zrozumieliśmy z Fryśkiem to koledze chodzi o to żeby wskaźniki na desce nie działały bez dodatkowego kluczyka. A tam takich prądów to nie ma Tylko dalej nie wiemy po co

Cytat:
2006-06-19 13:04:24, Wojo pisze:
O ile dobrze zrozumieliśmy z Fryśkiem to koledze chodzi o to żeby wskaźniki na desce nie działały bez dodatkowego kluczyka. A tam takich prądów to nie ma Tylko dalej nie wiemy po co

moze o to chodzi mzoe chodzi o odciecie calego pradu od stacyjki lub aku
tylko jaki sens jak zawsze mozna to wyrrwac

Cytat:
2006-06-19 13:06:50, lukas_s pisze:
moze o to chodzi mzoe chodzi o odciecie calego pradu od stacyjki lub aku tylko jaki sens jak zawsze mozna to wyrrwac

jak zrobisz to odpowiednio daleko od samej stacyjki (np przed skrzynką jeszcze w komorze silnika), to sporo by trzeba wyrywać kabla a i czasu trochę to zajmie złodziejowi...Wg mnie chodzi o takie immo do odcięcia napięcia (np w stacyjce, włącznikach świateł...)