Montaz OBC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!
Zamierzam dokonac niemozliwego , czyli zamiany zegarka analogowego na najwiekszy OBC ( udokumentuje to fotkami ), narazie jestem na etapie posiadania samego kompa z jakas instalacja- jakas poniewaz nie jestem pewien na 100% ze to wlasciwa tj. wiazka 50cm odchodzaca z OBC ( dwie wtyczki z poucinanymi kablami) oraz schemat z allegro, ktory faktycznie jest pomocny.

Jednak poszperalem w necie i znalazlem pare niezgodnosci w opisie pewnych polaczen, ale o tym bede pisal puzniej i chcialbym je rozwiac przed przystapieniem do montazu. Na poczatek pare prostych pytan :

-gdzie ma byc oryginalnie zamontowany czujnik temp. zewnetrznej. oraz gdzie podlaczona jest jego masa?

-jak wyglada polaczenie kompa z zegarami, chodzi mi czy sa tam jakies wtyczki i jak wygladaja?

- czy do CHECK CONTROL jest potrzebny jakis dodatkowy moduł,a jak tak to jaki?

Na razie to tyle moich pytan. prosze o dokladne informacje, jakies fotki o ile to mozliwe, bo chcę sporzadzić dokladny i wiarygodny opis, z ktorym sie podzielę po zainstalowaniu i sprawdzeniu kompa, czyli jak dobrze pujdzie to za miesiac gdyz cierpie na chroniczny brak czasu

pozdrawiam

Cytat:
2006-03-28 02:56:29, Batman333 pisze:
Witam!!! Zamierzam dokonac niemozliwego , czyli zamiany zegarka analogowego na najwiekszy OBC ( udokumentuje to fotkami ), narazie jestem na etapie posiadania samego kompa z jakas instalacja- jakas poniewaz nie jestem pewien na 100% ze to wlasciwa tj. wiazka 50cm odchodzaca z OBC ( dwie wtyczki z poucinanymi kablami) oraz schemat z allegro, ktory faktycznie jest pomocny. Jednak poszperalem w necie i znalazlem pare niezgodnosci w opisie pewnych polaczen, ale o tym bede pisal puzniej i chcialbym je rozwiac przed przystapieniem do montazu. Na poczatek pare prostych pytan : -gdzie ma byc oryginalnie zamontowany czujnik temp. zewnetrznej. oraz gdzie podlaczona jest jego masa? -jak wyglada polaczenie kompa z zegarami, chodzi mi czy sa tam jakies wtyczki i jak wygladaja? - czy do CHECK CONTROL jest potrzebny jakis dodatkowy moduł,a jak tak to jaki? Na razie to tyle moich pytan. prosze o dokladne informacje, jakies fotki o ile to mozliwe, bo chcę sporzadzić dokladny i wiarygodny opis, z ktorym sie podzielę po zainstalowaniu i sprawdzeniu kompa, czyli jak dobrze pujdzie to za miesiac gdyz cierpie na chroniczny brak czasu pozdrawiam

dales sie naciagnac na allegro, widzialem ta aukcje , sam bylem ciekawey jak to mozliwe ale to narpawde nie dosc ze kosztowne to jeszcze sam nic nie zdzialasz

PS: CZujnik jest obok halogenu w tym wlocie ktory chlodzi tarcze

w ktorym wlocie to raz, a po drugie to nie jest takie skomplkowane, pare kabelkow i po sprawie, wiekszosc juz mam pozostaly tylko niuanse

juz wiem lewy tunel no to teraz zostalo mi tylko znalezienie modulu do check control i mozna wszystko montowac

Mam pytanie dotyczacej czarnej kostki, a mianowicie czy pin 17 i 18 ( kabel brazowy i czerono/żołty ) jest polaczony z biala kostka i ile wogule jest kabli w wiazce jak mozna to prosilbym o jakies fotki

P.S. nie piszcie na temat chceck controla bo wiem ze potrzebny jest dodatkowy modul

[ wiadomość edytowana przez: Batman333 dnia 2006-03-28 23:11:18 ]

czesc,
no i jak udało Ci sie juz zamontowac tego kompa...
ja tez mam wersje z zegarrkiem i tez chcialbym zamontowac sobie OBC ale jak narazie nikomu sie to nie udalo...
Czekam na jakies info jak Ci sie uda to ja tez odrazu sobie zamontuje...

pozdrawiam
Paweł

Cytat:
2006-04-01 19:15:50, Sztula pisze:
Czekam na jakies info jak Ci sie uda to ja tez odrazu sobie zamontuje... pozdrawiam Paweł

heheh dobre !! Ziomus, podlaczenie kompa jest mozliwe w kazdym samochodzie , nie tylko w BMW nawet w maluchu , ale liczy sie kasa i jeszcze raz kasa !! Wszelkie info dotyczace mozliwosci podlaczenie kompa do e36 bez dodatkowych kosztow ( czujniki, moduly) sa wielkimi bezdetami, podlaczyc mozna , owszem ale z pomoca super majstra oraz konkretna kapuszka przeznaczona na te zachciewajke.

czytam wasze teksty i mam pytanko u mnie w e 36 temperature pokazuje mi cały czas -37 hehe znalazłem czujnik ale z prawej strony też coś mam jakiś czujnik podobny do wielkiej baterii zegarkowej .... co to jest???
a jeśli chodzi o kpmpa do bejcy to da się podłączyć ale trzeba mieć nie tylko kasiore na kompa i wiązke sporo przeróbek a czasami i tak nie wszystko działa
pozdro....

co do kosztow to narazie komputer 300 zl, czujnik temp. 16 zl, schemat z allegro 15 zl, wiem ze bede potrzebowal jeszcze modulu do check control i pare czujnikow oraz kilka kolorowych przewodow, pare zlaczek i wtyczek, troche checi i wolnego czasu

Panowie czy ktos moze zrobic zdjecia wtyczek przy zegarach bo chce wiedziec jak to wszystko polaczone jest oryginalnie pozdrawiam

aha i na poczatek macie schemat z dokladnym opisem podlaczenia kabli

cosik nie dziala, macie link z dokladnym opisem, niestety po angielsku ale to chyba nie problem

Tytuł strony

witam,
no i jak udalo sie zamontowac kompa...?

pozdrawiam
Paweł

Sorki ze tak dlugo nie dawalem znaku zycia, ale ostatnio nie mialem czasu.
Komputer podlaczylem w dlugi weekend i wszystko dziala ok
Pojawily sie drobne problemy , ale udalo sie je rozwiazac bez wiekszych problemów np. przy zegarach nie bylo kabla do ktorego trzeba podloczyc kompa i trzeba bylo szukac napiecia w II polozeniu kluczyka w stacyjce
W ten weekend zamierzam podlaczyc modul check control, jakies 25 kabelkow
jak podlacze i wszystko bedzie dzialalo to sporzadze schemat, ktory bedzie czytelny dla wszystkich, a nie jak na razie tylko dla mnie
Pozdrawiam

P.S Nie trzeba rozmontowywac pół auta!!!

[ wiadomość edytowana przez: Batman333 dnia 2006-05-10 10:59:42 ]

czesc,

a juz myslalem ze sie poddales...
jak tylko zamiesisz schemat ta i a sie biore za instalacje kompa...

pozdrawiam i powodzenia zycze z "check control"

schemat podlaczenia juz dawalem, ale masz jeszcze raz

TAK ŁATWIEJ

schemat jest na dole strony

co do modulu cc to bedziesz musial poczekac bo na razie ten schemat jest tylko dla mnie zrozumialy i w dodatku sam czasami sie w nim gubie,po prostu sam go pisalem kozystajac z kilku innych schematow znalezionych na necie
Jak podlacze u siebie cc i bedzie dzialac to siade i napise to w taki sposob by kazdy mogl to zrozumiec

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2006-05-10 20:35:27 ]

Cytat:
2006-05-10 20:06:38, Batman333 pisze:
schemat podlaczenia juz dawalem, ale masz jeszcze raz TAK ŁATWIEJ schemat jest na dole strony co do modulu cc to bedziesz musial poczekac bo na razie ten schemat jest tylko dla mnie zrozumialy i w dodatku sam czasami sie w nim gubie,po prostu sam go pisalem kozystajac z kilku innych schematow znalezionych na necie Jak podlacze u siebie cc i bedzie dzialac to siade i napise to w taki sposob by kazdy mogl to zrozumiec pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2006-05-10 20:35:27 ]

To co tam majstrze komputer podlaczony ?? no pochwal sie , wszystko dziala ? czy cos juz spaliles Jak Ci dziala spalanie i dystans to go zapodaj, bo tylko to mnie interesuje, check control jest niewazna. pzdr

Tutaj jeszcze jeden schemat w angielskim jak się za to zabrać.
Pozdrawiam

No dobra ja sie tak coraz bardziej zastanawiam nad zalozeniemt tego komputera no ale mam problem bo nigdzie nie moge znalezc pelnego komputera ani na allegro ani na ebay.Chodzi mi o ten pelny 18 klawiszowy bo ten 11 to beznadzieja, sama funkcja check control jest nieprzydatna , ale spalanie i dystans przydalobysie i to chyba kazdemu, ostatnio jechalem fiatem punto 2 i mial kompa spalania i zdenerwowal mnie ten fakt ze fiacik ma a ja nie mam, no ale coz samo podlaczenie z tego co widze nie jest trudne no ale trzeba poswiecic kilka godzin na podlaczenie noi skads skombinowac OBC 18-key. 2 sprawa jest taka ze koles oferuje schemat albo montaz OBC na allegro i to w cenie 150 zł.

sorki ze milczalem!!!!
Check controla jeszcze nie podlaczylem, ale komp pozatym nadal dziala bez zarzutu, co do schematu z allegro to go mam ale szczerze mowiac byl lekko okrojony, ale nie moge powiedziec ze nie byl przydatny bo dzieki niemu jak ogladalem schematy elektryczne wiedzialem od czego zaczac, aha i kosztuje 15 zl, a nie 150
pozdrawiam

P.S. niedlugo wrzuce link do schematu OBC ktory sam stworzylem tylko musze go jakos skonstruowac w logiczny sposób dla wszystkich, zreszta jak wrzuce skana to i tak sie nie odczytacie

Cytat:
sorki ze milczalem!!!!

niektorzy juz sie nie moga doczekac...

pozdrawiam
Paweł

Cytat:
P.S. niedlugo wrzuce link do schematu OBC ktory sam stworzylem tylko musze go jakos skonstruowac w logiczny sposób dla wszystkich, zreszta jak wrzuce skana to i tak sie nie odczytacie

tak dla przypomnienia odswiezam temat...

pozdrawiam

Cytat:
2006-06-15 22:17:55, Sztula pisze:
tak dla przypomnienia odswiezam temat... pozdrawiam

Ja sie pobawilem w szukanie tego OBC 18 key bo na allegro nie ma szans aby go dostac, tylko 11 key jest a to lipa, zostal ebay.de co prawda jest tam wiele kompow i sa te 18 -key no ale cena tez jest super 100€ a gdzie koszta przesylki z niemiec??