Jakie ET felgi ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam , mam pytanie które pewnie już padło wcześniej ale nie mam siły już szukać .

Mianowicie chcę zmienić w swoim essim felgi , teraz mam fordowskie alu (paskudne są) na coś ładnego i tu mam pytanie :

Jakie ET powinno być aby koła nie wystawały poza obrys auta i nie były schowane w nadkolach ?
ESSI '96 Kombi

[ wiadomość edytowana przez: moowi dnia 2006-06-20 23:54:46 ]

Cytat:
2006-06-20 23:53:46, moowi pisze:
Witam , mam pytanie które pewnie już padło wcześniej ale nie mam siły już szukać . Mianowicie chcę zmienić w swoim essim felgi , teraz mam fordowskie alu (paskudne są) na coś ładnego i tu mam pytanie : Jakie ET powinno być aby koła nie wystawały poza obrys auta i nie były schowane w nadkolach ? ESSI '96 Kombi [ wiadomość edytowana przez: moowi dnia 2006-06-20 23:54:46 ]

przy feldze między 6 a 7,5 cala szerokości Et powinno być między 40 a 35. wtedy będzie wszystko ok.. oczywiście jeszcze zalezy czy odpowiednią oponę założysz..

A felga 15" ET 42 + opona będzie "na równo" z obrysem auta ?

Cytat:
2006-06-21 00:01:07, moowi pisze:
A felga 15" ET 42 + opona będzie "na równo" z obrysem auta ?

będzie schowana do środka bardziej i może delikatnie przycierać o podłuznicę przy maks skręcie

Czyli im mniejsze ET tym bardziej odsadzone na zewnątrz ?
Stronka na której można wizualnie opasować fele do auta oferuje ET od 12 do 42 do forda .

Cytat:
2006-06-21 00:10:46, moowi pisze:
Czyli im mniejsze ET tym bardziej odsadzone na zewnątrz ? Stronka na której można wizualnie opasować fele do auta oferuje ET od 12 do 42 do forda .

et 12, 15 i tym podobne są do Peugeota citroena.. ford nie ma tak niskich et fabrycznie.
I tak jak zauwazyłeś im et jest wyższe czyli np 40 tym felga bardziej się chowa .. przykładowo przy et 12 musiałbyś poszerzać nadkola bo by felgi wyjechały na zewnątrz.

A z takimi niskimi ET oferują felgi na www.felgi.pl -ciekawe czemu ma to służyć .
Dzięki VinCe za poradę .