| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2006-06-21 18:33:54 Czesc wszystkim.
na poczatek - +!%+!/!%/! skasowal mi sie caly post jak juz byl prawie caly napisany!!! Ok - opisuje moj problem jeszcze raz - chyba siada mi pompa paliwa a dokladnie membrany w pompie. Objawy - jade sobie jade i nagle lada zaczyna sie dlawic i gasnie. Zatrzymuje sie, otwieram maske, podpompowuje recznie paliwo pompka i po kilku pompnieciach zaczyna leciec normalny strunien. Czasami zdarza sie, ze musze duzo razy podpmompowywac. No i teraz pytanie - czy dobrze glowkuje, ze to sa membrany w pompie paliwa????? Czy to moze byc zupelnie cos innego??? Help me, bo jestem troche zalamany
Bede znowu na forum ok. 21-22, tegie glowy prosze o wskazowki, tricki i ogolenie jak mam sobie z tym poradzic ![]() |
Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2006-06-21 19:26:25 hej, no co jest?? mądre głowy... jak do pieprzenia o głupotach to wszyscy, jak człowiek wzywa pomocy to pochowali głowy w piasek... |
![]() Koz3r SYMPATYCZNY GOŚĆ VW Golf MK3 GTI 2.0 ... Białystok | 2006-06-21 22:02:24 nie jestem na 100% pewny ale chyba od fiata duzego pasuje |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2006-06-21 22:16:57 jesli sprawdziles, ze pompa nie sika, to tak:
walnietej membrany nie warto robic, jest niewiele tansza od calej pompki. a ja bym stawial na zaworki, opisane przez adama06 |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2006-06-21 22:30:33 Dzieki wszystkim za podpowiedzi. Juitro wymienie cala gore pompy, bo nie chce jej calej odkrecac od bloku. Plus zmienie filtr paliwa, bo jest dosc stary.
Z tego co pamietam, to te zaworki w pompie paliwa sa u gory w tej czesci, ktora da sie odkrecic - jezeli cos pisze zle to mnie poprawcie. Okej - ide teraz spac. Rano bede z tym walczyl i napisze jakie efekty. Jeszcze raz dzieki za pomoc. Ps. Troche mam dola.... ![]() |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2006-06-22 01:31:51 Witam
Hmmm... sprawa nie jest taka jednoznaczna jak mogłoby się wydawać, oprócz samej pompki paliwa, objawy mogą wskazywac także na niedrożne przewody paliwa, przytkany filter lub to raczej w ostatecznosci zawór iglicowy. miałem kiedyś podobny objaw, paprochy szwendały się po przeodzie paliwowym, kiedy silnik potrzebował więcej paliwa, paproch prztykał przewód (przy połaczeniu z filtrem paliwa), silnik sie dławił, zdychał,podcisnienie spadało, dawało się podpompować paliwo ręcznie, uruchomic silnik i tak w kółko długo się naszukałem aż wykryłem przyczynę...
Jesli to pompka, to po zdjęciu górnej czesci widać w jakim stanie jest membrana, stan zaworków można z grubsza ocenić, próbując przedmuchać pompkę zgodnie z kierunkiem pompowania i w przeciwnym kierunku. Bardzo ważne jest by potem przy montażu prawidłowo ustawić membranę, a konkretnie jej cięgło tak by nie wyskoczyło z dolnej częsci pompki podczas pracy .. jak rozkręcisz, zorientujesz się co mam na myśli
I powodzenia życzę, głowa do góry |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2006-06-22 18:56:59 Ok - sprawa ma sie nastepujaco:
Pompa paliwa wymieniona na nowa (Wloska) - zupelnie inna niz te ruskie w polsce. Wymienilem tez filtr paliwa. Zanim wymienilem pompe podlaczylem ja na sucho do przwodu idacego z baku i podpompowalem recznie i strumien lecial grubo ponad maske (na starej pompie ledwo dosikiwal do wysokosci kopulki). Potem wszystko skrecilem i sprawdzilem czy wszystko gra i na to wyglada, ze jest ok. Odkrecilem przewod przy gazniku i paliwo mocno tryskalo. Dziwne jest to , ze filtr paliwa (mam go przed pompa) jest pusty, a sprawdzalem dosc dlugo z odkreconym przewodem od gaznika i caliwo caly czas lecialo. Mam nadzieje, ze poprostu paliwo tak szybko przelatuje przez filtr. Okej - zaraz jade na testy i napisze wam jak wypadly. Pozdrawiam i jeszcze rad dzieki za podpowiedzi. |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2006-06-22 21:55:39 Juz po testach. Wszystko dziala dobrze. Zobaczymy jak bedzie jutro na trasie.
Nastepny przystanek - Polska (Wodzislaw Slaski). |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2006-06-23 21:38:47 Leszek dzwonil.
Pozdrawia. niniejszym przekazuje, ze jest juz bezpieczny na Śląsku, samochod jezdzi. to chyba byly zaworki pompy.... |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2006-06-24 20:56:50 Dzięki Adasco za powiadomienie
Tak jestem juz w Chorzowie. To jednak była tylko pompa. Nowa Sprawuje się wzorowo (tfu tfu tfu odpukać)
Ze strat to jeszcze urwał mi się ten ostatni wieszak wydechu, ale tymczasowo przywiązałem drutem, zeby mi nie pozrywało tych 2-ch dodatkowych. Jeszcze raz dziękuje za wsparcie Dobrze wiedziec, ze masie takie wsparcie nawet tak daleko od domu. |
krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2006-06-24 22:58:52 Dobrze,ze wszystko sie pomyslnie skonczylo! ![]() |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2006-06-25 20:14:55 Pozdrawiam z Gdyni!!!!
Pozniej cos wiecej napisze jak ochłonę |