MotoNews.pl
9 ABS-pytanie (149837/23) - NT

ABS-pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak juz kiedys wspominalem po wymianie amorków co jakis czas zapala sie ABS.. domyslam sie ze pewnie kabel przerwany.. posty owszem i sa, ale mi chodzi o to czy po zapaleniu auta (gdy sie jeszcze nie swieci) po ruszeniu kilka metrów jak ABS załapie wysiadlem i targalem kable na rozne strony i nic... ale jak ruszylem to sie zapalil.. jak go kurna odnalezc ktory to, skoro na takie bodżce nie reaguje..

Niestety w przypadkach obwodów elektrycznych/elektronicznych metody stodołowe zawodzą .Musisz jechać do serwisu na skaner i będziesz konkretnie wiedział co i jak

Cytat:
2006-06-15 19:07:29, Rafi pisze:
jak juz kiedys wspominalem po wymianie amorków co jakis czas zapala sie ABS.. domyslam sie ze pewnie kabel przerwany.. posty owszem i sa, ale mi chodzi o to czy po zapaleniu auta (gdy sie jeszcze nie swieci) po ruszeniu kilka metrów jak ABS załapie wysiadlem i targalem kable na rozne strony i nic... ale jak ruszylem to sie zapalil.. jak go kurna odnalezc ktory to, skoro na takie bodżce nie reaguje..

To jest normalne. Żadne kołoi ci się nie kręci - nie ma impulsów - komp. ABS wie, że auto stoi. Jak ruszaszx to z 3 kół idą impulsy a 4 stoi. I wywala błąd
A jak sporawdzić? W poradach na str klubowej masz to 2 x opisane

[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2006-06-15 20:02:27 ]

Ja bym to raczej wytlumaczyl tak ze jak stoisz to komp widzi czujniki, ale jak ruszysz to nie widzi sygnalu z jednego z nich badz widzi nieprawidlowy moze koronka uszkodzona ? Sprawdz omomierzem czujnikiem, gdzies bylo o tym napisane.

ok, tak uczynię.. byłem dzisiaj w serwisie DAEWOO.. przelukali, kompa podpieli i wyskoczył kod 25 26.. podobno lewe przednie koło.. usługa na szczescie gratisowa.. z tym ze w zeszlym roku tez mi tak powiedzieli a pozniej z kuzynem (obdzwonilismy) przewody i wyszło prawe.. zrobilismy i dzialalo tak do zeszlego tygodnia.. jutro wycinam prawy. zaryzykuje. potem najwyzej drugim sie zajme.. chyba ze ktos ma z was kody błedów ABS bo wyszukiwarka kuleje pod tym względem..

Cytat:
2006-06-16 18:04:12, Rafi pisze:
ok, tak uczynię.. byłem dzisiaj w serwisie DAEWOO.. przelukali, kompa podpieli i wyskoczył kod 25 26.. podobno lewe przednie koło.. usługa na szczescie gratisowa.. z tym ze w zeszlym roku tez mi tak powiedzieli a pozniej z kuzynem (obdzwonilismy) przewody i wyszło prawe.. zrobilismy i dzialalo tak do zeszlego tygodnia.. jutro wycinam prawy. zaryzykuje. potem najwyzej drugim sie zajme.. chyba ze ktos ma z was kody błedów ABS bo wyszukiwarka kuleje pod tym względem..

kod 25 - zbyt duże zmiany szybkości przedniego lewego koła
kod 26 - zbyt duże zmiany szybkości przedniego prawego koła
wszystko wskazuje na to, że oba kable padły.

dzięki robert S.. ty zawsze pomocą służysz, tak trzymaj.. dam znac jak to robota pójdzie jutro.. mam nadzieje ze twoja skarbnica wiedzy ma równiez inne kody błędów ABS jakby co he he.. pozdrawiam

Cytat:
2006-06-16 20:52:40, Rafi pisze:
dzięki robert S.. ty zawsze pomocą służysz, tak trzymaj.. dam znac jak to robota pójdzie jutro.. mam nadzieje ze twoja skarbnica wiedzy ma równiez inne kody błędów ABS jakby co he he.. pozdrawiam

spoko, dzieki za slowa uznania
a moja 'skarbnica wiedzy' nazywa się książka serwisowa i zawiera wszystkie kody

ok, wszystko naprawione.. (bynajmniej tak na razie wygląda).. rozprułem prawy przewód tak jak planowalem i niepotrzebnie.. bo po wymianie dalej ABS swiecił.. no ale z biegu wycialem drugi i juz watpliwosci nie bylo ktory to bo sie w rekach rozpadł.. robota 2 godziny (obie strony) kilka przeklenstw.. z tymi kodami racje mieli w serwisie tym razem hehe. pozdrawiam

Cytat:
2006-06-16 23:06:03, Robert_S pisze:
spoko, dzieki za slowa uznania a moja 'skarbnica wiedzy' nazywa się książka serwisowa i zawiera wszystkie kody

Witam
A można jakąś metodą "stodołową" odczytać kody błędów ABS-u, jak np kody błedów od kompa silnika.

Cytat:
A można jakąś metodą "stodołową" odczytać kody błędów ABS-u, jak np kody błedów od kompa silnika.

Witaj niestety tylko skaner !!

Cytat:
2006-06-26 14:49:12, Andi_K pisze:
Witaj niestety tylko skaner !!

Dzięki
No to znów będzie 50zł w plecy.