Bliski zalamania :( pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problemy z obrotami (czasami spadaja na jalowym biegu i gasnie samochod) i od niedawna z przyspieszeniem (po wymianie sondy) Wymienilem swiece, przewody silniczek krokowy byl czyszczony , odlaczylem czujnik VSS ale i to nie pomoglo. Co to moze byc?? Prosze o pomoc !!! dodam ze na zimnym silniku nie ma problemow z przyspieszeniem dopiero jak silnik sie nagrzeje to czasami samochod przytyka by po chwili dostal "kopa" (sonda byla z alegro i slyszalem za czasami trzeba podlaczyc mase sondy do masy samochodu? czy to moze pomoc? ) pozdrawiam

Też tak miałem i u mnie pomogło dopiero po zmianie wydechu.Był przytkany i coś kiepsko spaliny odchodziły.A vco do sondy to z ta masą nie wiem.

moze sproboj odlaczyc mase od akumulatora komputer sie zrestartuje i moze bedzie dobrze

Resetowalem kompa wiele razy ale to nie pomoglo A mozna jakos sprawdzic czy wydech jest przypchany??

ja sobie pomyslalem ostatnio jak mozna sprawdzic droznosc wydechu a mianowicie wykrecic sonde lambda!! i przejechac sie troche bez niej i zobaczyc czy bedzie roznica!! poprostu bedzie samochod troszke glosniej chodzil ale przynajmniej bedziesz wiedzial, ze wydech jest zapchany jezeli bedzie lepiej samochod chodzil!!

Tak sprawdzić czy przypchany dokładnie się nie da,ale możesz spróbować potrząsnąć tłumikami i sprawdzić czy czasami nie grzechocze w środku.Może być że część bebechów się wypaliła i zapycha pozostałą.

Mam podobny problem w 1,6EFI i na razie tyle mogę poradzić:
-katalizator przytkany
-ospała sonada lambda
-filtr paliwa, powietrza, doprowadzenie paliwa, regulator ciśnienia
-wtryskiwacze
-może za mocno Ci się grzeje (termostat, chłodnica)
-doprowadzenie powietrza do kolektora ssącego (sprawdź uszczelki)
-i wiele wiele innych.
wydech-najlepiej go odkręć najbliżej silnika i się przejedź.
Podjedź niech sprawdzi ktoś kompem błędy, może coś wylezie.

Bylem na badaniu komputerowym i wyszlo ze "sonda lambda podaje za uboga mieszanke paliwa" no wiec kupilem nowa i lipa (nawet jest gorzej bo troche mi muli samochod (przytyka) a wczesniej tego nie bylo tylko obroty)- moze zle podlaczylem?(a wie ktos cos o podlaczeniu masy sonde do masy samochodu? moze o to chodzi? ) W sobote jade do kumpla na kanal wiec troche po szperam przy essim i moze cos wreszcie sie uda naprawic bo juz wysiadam z tym samochodem Dam znac jakie beda efekty pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie

zresetuj porzadnie komputer i zrób tak jak należy samoadaptacje trzeba troche cierpliwosci z tym u mnie silnik zaczoł w miare dobrze chodzic po przejechaniu 40 km a wczesniej chodził na wolnych obrotach z 5 minut i prawie gasł ale podtrzymywałem go delikatnie gazem potem dopiero ruszyłem na przejazdzke pierwsze kilometry to był koszmar szarpał strzelał itp a teraz jest ok

po mojemu to katalizator ja tez tak miałem jak odpalił to zyletka po paru kilometrach przymulał sie na wyzszych obrotach !!!

Dzisiaj przysluchalem sie pracy mojego essiego i wydaje mi sie ze chyba z wydechu albo katalizatora wydobywa sie metaliczny odglos Czy taki odglos wskazuje na zepsuty katalizator ? I mam jeszcze pytanie jak go wybebeszyc Odkrecic i co dalej ( wiercic czy cos takiego w nim ? ) pozdrawiam

Jesli chodzi o gasniecie i szarpanie to u mnie pomoglo dokladne oczyszczenia i uszczelnienie wtyczki i gniazda czujnika polozenia walu zawsze mozna sprobowac

Cytat:
Jesli chodzi o gasniecie i szarpanie to u mnie pomoglo dokladne oczyszczenia i uszczelnienie wtyczki i gniazda czujnika polozenia walu zawsze mozna sprobowac

Tylko gdzie on jest pozdrawiam

Witam Wczoraj pojechalem na kanal do kumpla aby sprawdzic katalizator. No i wyszlo ze katalizator jest w dobrym stanie i napewno to nie on wykrecilem tez sonde lambde by sprawdzic caly wydech i po odpaleniu essiego nic sie nie poprawilo obroty tak samo skakaly Pozostalo mi tylko sprawdzenie przeplywomierza Mam pytanie na jakie srubki jest on przykrecony (jakies gwiazdki) a i gdzie mozna kupic benzynke ekstrakcyjna i ile taka kosztuje chyba ze mozna czyscic WD-40 albo czyms innym pozdrawiam