[126p] jaki rozmiar felg na kjsy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hej poszukuje rady jakie felgi lepiej założyć do malucha na kjsy bo mam na aucie 12 ale mam tez komplet 13 tyle że ze slabymi oponami a w dodatku to 2 sa od bisa a 2 od zastawy i roznia sie szerokoscia... co z waszego doswiadczenia jest lepsze na kjsy? wiadomo ze 13lepiej wygladaja ale o to mi akurat nie chodzi bardziej o trakcje podatnosc na uszkodzenia i inne sprawy z tym zwiazane. zaznaczam tez ze narazie nie planuje montazu tarcz. dzieki za odpowiedzi

na 13 lepiej sie prowadzi bo opony sie mniej uginaja. jest stabilnijeszy. Latwiej 13tke uszkodzic. ogolnie ja preferuje 13 na asfalt - beton etc a 12 w zimie i na gleboki szuter

Cytat:
2006-06-28 23:15:58, jaqo pisze:
na 13 lepiej sie prowadzi bo opony sie mniej uginaja. jest stabilnijeszy. Latwiej 13tke uszkodzic. ogolnie ja preferuje 13 na asfalt - beton etc a 12 w zimie i na gleboki szuter

dokładnie.

Ja mam tarcze z przodu i musze na 13" jezdzic.

ok dzieki za odpowiedzi teraz jeszcze pytanie jakie zalozyc opony na te 13? przypominam ze mam dwie 4 i dwie 4,5 cala zeby nie spotegowac maluszkowej podsterownosci? albo lepiej dac sobie spokoj i kupic felgi z cc?

ja na 4 calowkach mialem 145/70 i calkiem calkiem to jezdzilo

Jeśli chodzi o felgi w maluchu to różnie bywa. Często stosuje 13" na przód (145/70) a 12" na tył. Przód się wtedy fajnie klei, a małe kółka z tyłu powodują, że auto się szybciej rozpędza. Najlepiej znajdź sobie jakiś asfaltowy placyk i testuj. Wybierz to ustawienie, które Ci najbardziej odpowiada.

Cytat:
2006-06-30 00:09:00, 130TC pisze:
[...]Często stosuje 13" na przód (145/70) a 12" na tył. Przód się wtedy fajnie klei, a małe kółka z tyłu powodują, że auto się szybciej rozpędza. [...]

Tylko, że np. 135/70 R13 są mniejsze od standartowych "12

Generalnie opony i felgi w sporcie to temat rzeka. Jest masa uzależnień, konfiguracja trasy, nawierzchnia, każda próba jest czasami inna, moc silnika, itd

Bombą można iść prawie na wszystkim, a zabawa w jakieś dobieranie szerokości felg jest dobra, gdy chce się urwać jeszcze jakieś dziesiąte sekundy. Najlepiej poszukać rezerw we własnych umiejętnościach

wcześniej jeździłem na 12 seryjnych przód i 13" od sc (5cali szer.) teraz felgi 13 przód 5 tył 5,5 do tego oponki 135/70 przód 145/70 tył i daje spokojnie rade moim zdaniem super

ja tam nie wiem ale nie ma to jak felga cc 5 calowa a na to opona 135/70 ładny trapezik zero ugieć na boki chyba tylko na asfalt ale po dziurach trż to pojedzie chyba nie

Cytat:
Bombą można iść prawie na wszystkim, a zabawa w jakieś dobieranie szerokości felg jest dobra, gdy chce się urwać jeszcze jakieś dziesiąte sekundy. Najlepiej poszukać rezerw we własnych umiejętnościach

Dokładnie.Każdy ma swoje doświadczenie.Dla mnie na 12 o wiele łatwiej wprowadzić auto i mozna je kupić na każdym szrocie,13 są pewniejsze,zależy jeszcze z jaką oponką i na jakiej feldze(u mnie teraz 4,5cc/135/70).Także pozostaje trenować,sprawdzać i startować

12 z oponą 145/70/12 też dają rade

a ja powiem ze 12 i 135/80 R12 jest dobre na wszystko...ja pomykalem tak rallysprinta w bedzinie gdzie jest wszystko asfalt, na dodatek z tylu mialem frigo z glebokim bieznikiem, z przodu d124 i latalo to bardzo fajnie i trzymalo sie tez niezgorzej....wiec zalezy co kto lubi i jak sie komu jezdzi...napewno wyzszy profil z przodu bedzie wolniej wpadal w podsterownosc niz nizszy.... 135/80/13 lepiej sie prowadza niz 135/70/13 np przynajmniej jak dla mnie