Dwie sondy Lambda a emulator OBD II

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

[ wiadomość edytowana przez: Arek4 dnia 2006-06-15 21:19:09 ]

komputer odczytuje błąd PO 170 -korekcja dawki paliwa nieprawidłowa. Proszę o pomoc !! Czy można na tym dalej jeździć czy lepiej przełączyć na benzynę??

Jeżeli auto jest już w standardzie OBD II (większość samochodów po roku produkcji 2000, posiadające dwie sondy Lambda), czy konieczne jest zastosowanie "emulatora OBD", odpowiedniego do typu auta. Posiadam Citroena Xsarę 1,4 2002r i mam załozoną instalację Etagaz (system nadciśnieniowego zasilania paliwem gazowym),Jeżeli tak to jaki emulator powinien być tu założony?? Jezeli można to prosiłbym o poradę, .Mam założony emulator odcięcia wtrysków. Czy w miejsce tego emulatora można podłączyć emulatora OBD II ,czy trzeba instalować osobno te emulatory?? Ponieważ po wizycie w serwisie i skasowaniu błędu po jakimś czasie zapala mi się kontrolka silnika Check. w serwisie zwalają to na instalacje gazową. Niepowinno być żadnych problemów z kontrolką silnika. niestety u mnie jest inaczej kontrolka się świeci i na gazie i na benzynie po wyzerowaniu kompa jakiś czas jest ok potem to samo, muszę dodać że jak na razie nie ma dławienia ani innych objawów Pozdrawiam !!

[ wiadomość edytowana przez: Arek4 dnia 2006-06-15 21:17:55 ]

Cześć, jestem posiadaczem jeepa cherokee 3.7 z instalcją sekwencyjną BRC i mam dokładnie ten sam problem. Byłem u gazownika już tyle razy, że przestaję wierzyć w sukces naprawy. Może tu na forum jest ktoś kto się zna i wie jak poprawić tą "USTERKE" Jeśli uda Ci się jakoś naprawić daj znać w jaki sposób.
Pozdrawiam!!

emulator OBD podłącza się najczęściej tylko do pierwszej sondy i gniazda diagnostycznego ECU benzyny, zasilanie emulatora z akumulatora, a sygnał do pracy z zaworu gazowego.

Tylko po co przy sekwencyjnym wtrysku gazu emulator OBD (z tego co wiem Etagaz to sekwencja), masz albo źle wyregulowaną instalkę gazu, albo jest ona zbyt wolna do twojego auta. Są też gazownicy, którzy nie dając sobie rady z sekwencyjnym wtryskiem gazu montują emulator OBD tylko do kasowania kontrolki Chek Engine. Nie polecam takiego rozwiązania. Warto się zastanowić nad zmianą instalacji na lepszą, np Diego KME, a najlepiej VSI Prins.

powodzenia

Witam ponownie!!
Dzisiaj kolejny raz wrocilem od gazownika i ... wymienil mi tym razem wszystkie wtryskiwacze gazu. Pelen zapalu zabralem sie za testowanie autka i ... znowu "CHECK" POMOCY !! juz nie mam siły ...