MotoNews.pl
8 Problem z 5 biegiem (151622/12) - NT

Problem z 5 biegiem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie kolegów!
Mam pewien problem. Wsadziłem do swojej Niviastej skrzynkę 5-biegową od klasyka. W czasie jazdy zaraz po włączeniu wyskakuje mi 5 bieg.
Czy spotkał się już ktoś z taką usterką?
Jaka była przyczyna (czy to wina synchronizatora)?
Czy ma ktoś książkę z opisem jak rozebrać skrzynię piątkę?
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us">

[ wiadomość edytowana przez: maniek0011 dnia 2006-07-03 11:55:52 ]

Dziękuję bardzo, ale mnie chodziło o skrzynię biegów a nie o hamulce, Te naszczęście są sprawne. Poza tym tych zdjęć nie idzie powiększyć, więc nic na nich nie widać!

coś mi sie wydaje ze to wina choinki !!!, ja tak miałem z 4 biegiem jesli pusciłem gaz to mi bieg wyskakiwał,
a w skrzyni od poloneza to jedynki nie miałem mimo ze wsadziłem ten bieg to po dodaniu gazu go zrywało i wskakiwał

w 100% to jest choinka (czyli zabezpioecznie by bieg nie wylatywał - zbezopieczenie kulkowe), synchronizator to nie jest bo by zgrzytało jak wrzyucasz bieg!!!

Adaś coś mieszasz strasznie w nazewnictwie bo choinka to jest wałek z trybami na stałe więc on nis nie ma do wyskakiwania biegów.
A tak swoją drogą to tyle tu mądrych głów i nikt nie ma jakoś nic mądrego do powiedzenia jakoś mnie to dziwi czyżby nikt nie znał sie na skrzyniach??????
A teraz do rzeczy , powiem tak jak nie widze tego to mogę lekkie głupoty pisać ale teoretyzując to możę być przyczyną wytarta przesówka 5-tego biegu oraz widełki lub jeszcze niedokręcona główna śróba przykręcająca trójnik do wałka głównago w skrzyni , jest ona jużna zewnątrz i bodajże na klucz 30 mm
Może tez być ze brakuje jakieś podkładki dystansowaj na wałku głównym i tez będą sie takie cuda działy ale to waszystko może być a co jest przyczyną to można określić dopiero po rozebraniu więc jesli nie znajdziesz mądrego na to, to zapraszam do łodzi z tą skrzynią to postaram się to naprawić

ooj kurde a myslałem ze choinka to jest ten element zabezopieczający by biegi nie wyaltywały. ehh całe zycie doczesne w błedzie

Dzięki bardzo za pomoc >dobry< oraz za zaproszenie do Łodzi. Mam jeszcze tylko jedno pytanie:
Czy środek od skrzyni polonezowskiej (chodzi mi o cały 5 bieg z przsuwką i wodzikiem) pasuje do łady?
Skrzynie biegów do poldka można dostać za grosze, a części do ładziarskiej przerosły moje najgorsze oczekiwania. Pomysła więc wpadł mi do głowy prosty - kupić plonezowską i brakujące elementy włożyć do mojej. Czy to jednak się uda???

z tego co się oriętuje to niestety części nie pasują natomiast można powalczyć z włożeniem skrzyni od poldka trzeba tylko przełożyć obudowe sprzęgła i odpowiednio wyprostować lewarek zmiany biegów bo w poldku jest bardziej położony tyle że jest jeden mały problem skrzynka od poldka jest troszkę wyższa w okolicy lewarka zmiany biegów więc co za tym idzie trzeba ją trochę położyć i mocowanie tylnej poduszki jest inne i tam jest potrzeban inwencjia twórcza ale jest szansa że w nivce problem wysokości skrzyni w miejscu lewarka odpada ze względu na większy tunel pozostaje tylko dopasować poduszkę.
Jeśli byś sie zdecydował to jestem chętny na tą twoją V-tkę ładowską nawet mogę zanienić sie na polonezoską już przerobioną pod łade bo takową posiadam leżącą w garażu

Niestety ten temat już przerabiałem. Miałem w swojej nivie już skrzynkę od poloneza i nie byłem zadowolony. Zbyt krótkie przełożenia i straszny hałas. Dlatego właśnie szukałem skrzynki ładziarskiej. Dzięki bardzo za pomoc. Zmartwiłeś mnie że nie pasują części od polodomierza. Remont skrzyni będzie bardziej kosztowny niż myślałem.

Cytat:
2006-07-04 02:03:58, dobry pisze:
...A tak swoją drogą to tyle tu mądrych głów i nikt nie ma jakoś nic mądrego do powiedzenia jakoś mnie to dziwi czyżby nikt nie znał sie na skrzyniach?????? ...

Przyznam sie bez bicia, że Ładzie rozebrałem praktycznie wszystko za wyjatkiem skrzyni biegów Po prostu nie było takiej potrzeby ani w Ładzie ani w reszcie moich ex pojazdów (wielośladowych).