Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Nico SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada Niva 2121, opel ... Poznań-Swarzędz | 2006-07-02 21:21:07 Witam serdecznie kolegów!
Mam pewien problem. Wsadziłem do swojej Niviastej skrzynkę 5-biegową od klasyka. W czasie jazdy zaraz po włączeniu wyskakuje mi 5 bieg. Czy spotkał się już ktoś z taką usterką? Jaka była przyczyna (czy to wina synchronizatora)? Czy ma ktoś książkę z opisem jak rozebrać skrzynię piątkę? Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. |
![]() maniek0011 Lada 2107 Tarczyn | 2006-07-03 11:53:09 ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: maniek0011 dnia 2006-07-03 11:55:52 ] |
![]() Nico SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada Niva 2121, opel ... Poznań-Swarzędz | 2006-07-03 14:33:23 Dziękuję bardzo, ale mnie chodziło o skrzynię biegów a nie o hamulce, Te naszczęście są sprawne. ![]() |
![]() andrys20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łódź | 2006-07-03 22:48:50 coś mi sie wydaje ze to wina choinki !!!, ja tak miałem z 4 biegiem jesli pusciłem gaz to mi bieg wyskakiwał,
a w skrzyni od poloneza to jedynki nie miałem mimo ze wsadziłem ten bieg to po dodaniu gazu go zrywało i wskakiwał w 100% to jest choinka (czyli zabezpioecznie by bieg nie wylatywał - zbezopieczenie kulkowe), synchronizator to nie jest bo by zgrzytało jak wrzyucasz bieg!!! |
![]() dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2006-07-04 02:03:58 Adaś coś mieszasz strasznie w nazewnictwie bo choinka to jest wałek z trybami na stałe więc on nis nie ma do wyskakiwania biegów.
A tak swoją drogą to tyle tu mądrych głów i nikt nie ma jakoś nic mądrego do powiedzenia jakoś mnie to dziwi czyżby nikt nie znał sie na skrzyniach?????? A teraz do rzeczy , powiem tak jak nie widze tego to mogę lekkie głupoty pisać ale teoretyzując to możę być przyczyną wytarta przesówka 5-tego biegu oraz widełki lub jeszcze niedokręcona główna śróba przykręcająca trójnik do wałka głównago w skrzyni , jest ona jużna zewnątrz i bodajże na klucz 30 mm Może tez być ze brakuje jakieś podkładki dystansowaj na wałku głównym i tez będą sie takie cuda działy ale to waszystko może być a co jest przyczyną to można określić dopiero po rozebraniu więc jesli nie znajdziesz mądrego na to, to zapraszam do łodzi z tą skrzynią to postaram się to naprawić ![]() |
![]() andrys20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łódź | 2006-07-05 00:37:10 ooj kurde a myslałem ze choinka to jest ten element zabezopieczający by biegi nie wyaltywały. ehh całe zycie doczesne w błedzie ![]() |
![]() Nico SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada Niva 2121, opel ... Poznań-Swarzędz | 2006-07-06 20:55:55 Dzięki bardzo za pomoc >dobry< oraz za zaproszenie do Łodzi. Mam jeszcze tylko jedno pytanie:
Czy środek od skrzyni polonezowskiej (chodzi mi o cały 5 bieg z przsuwką i wodzikiem) pasuje do łady? Skrzynie biegów do poldka można dostać za grosze, a części do ładziarskiej przerosły moje najgorsze oczekiwania. Pomysła więc wpadł mi do głowy prosty - kupić plonezowską i brakujące elementy włożyć do mojej. Czy to jednak się uda??? |
![]() dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2006-07-07 01:19:12 z tego co się oriętuje to niestety części nie pasują natomiast można powalczyć z włożeniem skrzyni od poldka trzeba tylko przełożyć obudowe sprzęgła i odpowiednio wyprostować lewarek zmiany biegów bo w poldku jest bardziej położony tyle że jest jeden mały problem skrzynka od poldka jest troszkę wyższa w okolicy lewarka zmiany biegów więc co za tym idzie trzeba ją trochę położyć i mocowanie tylnej poduszki jest inne i tam jest potrzeban inwencjia twórcza ale jest szansa że w nivce problem wysokości skrzyni w miejscu lewarka odpada ze względu na większy tunel pozostaje tylko dopasować poduszkę.
Jeśli byś sie zdecydował to jestem chętny na tą twoją V-tkę ładowską nawet mogę zanienić sie na polonezoską już przerobioną pod łade bo takową posiadam leżącą w garażu |
![]() Nico SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada Niva 2121, opel ... Poznań-Swarzędz | 2006-07-07 18:14:49 Niestety ten temat już przerabiałem. Miałem w swojej nivie już skrzynkę od poloneza i nie byłem zadowolony. Zbyt krótkie przełożenia i straszny hałas. Dlatego właśnie szukałem skrzynki ładziarskiej. Dzięki bardzo za pomoc. Zmartwiłeś mnie że nie pasują części od polodomierza. Remont skrzyni będzie bardziej kosztowny niż myślałem. ![]() |