Wymiana oleju w skrzyni biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam pytanie o wymianę oleju w skrzyni biegów. Kiedy to najlepiej zrobić? W ASO przy okazji przeglądu przy 30.000 (kiedy to zaleca wymianę książka serwisowa) powiedzo mi, że teraz oleju w skrzyni się nie wymienia dopóki nie pojawią się jakiś problemy. Nie miałem wtedy kasy, wszystko było ok więc przyjąłem taką odpowiedź. Teraz zbliża mi się kolejny przgląd i tak się zastanawiam czy ruszyć skrzynię czy nie (owe "nie" to znowu brak kasy).
Moja Esperyna to 1.8CD z przebiegiem 39.000, pierwwsza rejestracja 99, od 10.000 na gazie.
Jeśli wymieniać to na co???

Na pełny syntetyk Castrola.

Poszukaj, jest wyszukiwarka, nie bez powodu koledzy się tyle produkowali

Koszt wymiany to 100 PLN (w cenie dosc drogi olej)

Zastanow sie czy nie warto jednak tej kasy dolozyc....

Cytat:
2003-04-29 16:37:14, Zoltar pisze:
(...)
Poszukaj, jest wyszukiwarka, nie bez powodu koledzy się tyle produkowali

A i owszem najpierw poszukałem. Znalazłem coś nt oleju (pyatnie jaki) natomiast nie znalazłem nic nt pytania kiedy (a to właśnie pytanie dogłębnie mnie nurtuje )

Nasza instrukcja obsługi przewiduje wymianę oleju w skrzyni biegów co 30.000 km

Nie kombinuj, trzymaj się instrukcji i to dotyczy nie tylko oleju w skrzyni. Oszczędności mogą drogo kosztować, a szkoda autka z tak niskim przebiegiem.

-w serwisach tak mowią ,ponieważ czesc espero miala zalewane skrzynia olejem polsyntetycznym (taki czerwonawy-niby do skrzyn automatycznych) i faktycznie powinien on wystarczyc do naprawy glownej skrzyni. Ja wymienilem na syntetyk bo naczytalem sie na forum ze to cos pomoze-szczerze mowiac nie odczulem zadnej roznicy

swoją drogą to ciekawe że opel (kadet czy vectra)nie wymaga wymiany oleju - przynajmniej nic o tym nie ma w ksiazce serwisowej,a niby to ta sama skrzynia co w espero?